dilluns, 21 de març del 2016

Hawai vist per en Màrius Serra. Adreçat a tothom


Màrius Serra s’endinsa en el món hawaià a través de la seva darrera novel·la, “Res no és perfecte a Hawai” (2016), una novel·la que l’ha mantingut entretingut durant els darrers quatre anys i amb la qual ha hagut de realitzat un ampli treball d’investigació, atès que un dels pilars de l’obra rau en el personatge del capità Cook, un investigador que li picà la curiositat i que va fer llegir a en Màrius tots els documents que pogué per aïllar la incògnita que envoltava el personatge, com si fos el Tom literari de l’obra.
El capità James Cook fou un navegant anglès que treballava per la marina reial, alhora estudiós de l’oceanografia canadenca. Capitanejà una expedició científica el 1768 i es dedicà a explorar les illes de la Societat (1769), de Nova Zelanda (1770) i la costa est d’Austràlia. Intentà tres vegades determinar l’extensió real de les terres del pol Sud (1772-1775). Continuà explorant les regions de Tahití, Austràlia i Nova Zelanda, fins que descobrí Nova Caledònia (1774). En el que fou el tercer viatge descobrí les illes Sandwich, millor dit, Hawai, el 1778. Allí el mataren els indígenes. Com a curiositat, els natius varen trossejar el cadàver d’en Cook i repartiren les parts entre diferents tribus d’elit, emperò l’exèrcit britànic intentà recuperar-les. Durant el segle XIX es veneraven les parts de James Cook com si fossin una divinitat.

En Màrius va embornar amb el capità Cook arran de tres viatges que realitzà a Hawai en diferents anys, el 2004, el 2005 i el 2014. El 2005 feia justament dos-cents vint-i-set anys que el capità trepitjà per primera vegada l’illa, s’havia realitzat una subhasta i hi havia un quadre on apareixia el capità i que contrariava la versió oficial de la seva mort. Segons la historiografia, el navegant morí quan s’interposà entre el foc dels seus homes i les fletxes dels polinesis quan intentava posar pau. Llavors, en un altre quadre es podia veure com el capità disparava de manera ferotge els indígenes, i encara en un més, on estava combatent amb els indígenes. Segons en Màrius el capità Cook fou venerat en el primer viatge a Hawai perquè arribà amb les veles arriades dels vaixells i això els indígenes ho veien com una força deífica, les hawaianes li penjaren un collar de flors; en canvi, al segon viatge el vaixell les portava recollides, això no agradà als indígenes i l’assassinaren el 1779.
L’obra “Res no és perfecte a Hawai” és una mescla de novel·la d’aventures i s’acompanya de petites pinzellades de novel·la negra, on la corrupció i és present, si es vol, molt present. Màrius defuig el turisme que sotmet l’illa, per la massificació i que defineix quan explana: “Waikiki era un Lloret multiplicat per deu”. També s’hi veu construccions fora de lloc a la vora d’una zona natural, com si fos una Marina d’Or. Natura i formigó s’acompanyen al paisatge hawaià.
La novel·la arrenca amb un accident on moren tres persones importants de l’illa: un consol, un director d’un macrocomplex i un governador. Posteriorment s’investiga si ha estat un accident. El curiós és que són els periodistes els que ho porten a terme amb deteniment. Al volum també hi apareixen la corrupció urbanística, la independència de Hawai i d’altres subtemes que ens resultaran familiars.

El passat 18 de març i en motiu del desè aniversari de la Biblioteca Pública Joaquim Montoy d’Alcarràs es va convidar en Màrius Serra que vingué encantat, això sí, malauradament sense la seva camisa hawaiana, aquest cop era negra i també l’afavoria, arribà amb una disculpa, atès que la camisola estava a la tintoreria després de tants actes promocionals del llibre acabat de sortir del forn. Màrius realitzà un petit homenatge a les biblioteques: la primera vegada que descobrí el significat i l’escriptura del seu nom fou en una biblioteca i quan la bibliotecària li realitzà el carnet l’any 1975 li explanà que el seu apel·latiu s’escrivia Màrius i no Mario ni Mariu, que diuen els barcelonins. Així com també, descobrí la paraula enigmística fullejant llibres, una paraula que ha marcat el seu futur fins als nostres dies i que el seguirà influint, mot que gràcies a ell a caracteritzat a milers de catalans. Embolcallat per mil i una anècdotes, el divertit Màrius Serra glossà que li agradaven moltes coses escrites en be alta: els Beatles, el Barça, els bars –però que no tocava parlar de bars en aquell moment-, i com no les biblioteques, creades fa justament cent anys. L’acte fou presentat per la bibliotecària Dolors Forcada. Durant la vetllada literària, l’autor, fill de pare amb arrels lleidatanes, és de Sant Guim de Freixenet, descobrí alguns dels secrets per entendre la lectura de la seva obra a través de fotografies realitzades per ell:

.L’acció transcorre a Hawai perquè en Màrius va viatjar a Hawai l’any 2004 per desconnectar amb la família i viure amb tranquil·litat la malaltia de la seva filla, afectada per una paràlisi cerebral, emocions que va relatar a les pàgines de “Quiet" (2008). Es desplaçà fins allí per cercar el paradís. Després de veure les excentricitats urbanístiques que hi havia va decidir recollir idees pel que podia ésser una futura obra. Va pensar, res és perfecte aquí.
.El protagonista s’anomena Tom, en homenatge a Tom Sharpe, autor que traspassà quan escrivia la novel·la, i qui sap, com diu ell, també hi ha un recordatori a en Magnum de la sèrie dels anys vuitanta, acció de la qual transcorria a Hawai.
.L’obelisc on morí James Cook construït pels britànics marca l’inici de la novel·la. Just al costat s’inaugurà un hotel. Màrius recalcà que cada any uns operaris anglesos s’encarreguen de netejar aquells dos-cents metres quadrats que pertanyen a Anglaterra.
.La festa de l’abundància a Hawai marcà la bona rebuda al capità Cook, perquè allí veneraven el déu Kealakekua. Existeixen fins a vint-i-vuit fonts diferents que relaten la mort de Cook, ja que els seus homes ho glossaren en dietaris. Els quadres apareguts en són una mostra.
.El protagonista Tom s’obsessiona per en Cook. L’acció de l’obra succeeix el 2009.
.Tuin Manila és una tortuga gegantina que pescà James Cook en una de les seves expedicions. El 1953 la reina Isabel la visità. Màrius medità sobre si fer que la tortuga expliqués la vida d’en Cook, al final només en glossa un capítol.
.La planta ahinahina floreix una vegada cada cinquanta anys. Les tietes que viatgen a Hawai s’obsessionen per ella.
.Elvis a finals dels anys seixanta rodà el film “Blue Hawai”. El país comencà a ésser referent del turisme i a convertir-se en el paradís mediàtic que és avui dia. Hawai queda a cinc hores i trenta minuts de Los Ángeles.
.Hula és una rondalla que es balla amb coreografia, vinculada al sexe, d’aquí que l’autor s’inventà l’hulateràpia per al llibre, us recorda a alguna cosa la invenció de paraules?
.Inspiració de personatges coneguts, un és un Fèlix Millet, mitjançant Víctor Puig, un burgès corrupte de Barcelona, que té un fill independista, i una filla que mou diner negre, però n’hi ha un parell més, pistes sense dir noms: un periodista que no se centra en l’actualitat i només es preocupa i pregunta per les properes eleccions; i una locutora de ràdio que acostuma a realitzar preguntes interrogatives. Vàrem prometre a en Màrius no esmenar-nos.
.Illa gran amb foc de l’obra. Mark Twain fou el primer que escrigué sobre el volcà, un volcà que tenia molts metres de profunditat.
.A Hawai es lluitava per aconseguir l’Estatut, a càrrec de Manuel Akaka.
.El cantautor Israel Kamakawiwo’Ole conegut com IZ lluitava per la llibertat del país tocant cançons. Era un home que patia una obesitat mòrbida i tocava un ukelele que justet es veia. Cantà “Somewhere over the rainbow”.

Aquestes són algunes de les claus que recorren les pàgines de “Res no és perfecte a Hawai”, que a la vegada recorre la memòria colonial de l’illa, així com també la investigació del protagonista Tom que cerca el seu pare. Una obra que també és: “Vivència i no únicament del cervell”, com explanà Màrius, i els fets reals de fet, encara interessen més. El relat conté cinc capítols numerats com els nombres hawaians. Sembla que a poc a poc en Màrius se sent còmode escrivint literatura, vol dir que ens aniran arribant obres interessants sorgides de la seva ploma i ens en congratulem. D’un autor que com a sempre diverteix el públic en qualsevol trobada, emperò sobretot el fa gaudir en la lectura, en la qual també hi soterra, com no és gens estrany, alguns jocs de paraules, que tant domina i estima. Us atreviu a descobrir-los? Fou una vetllada història per al nostre poble, una visita inusual, per un autor i periodista mediàtic i amb una agenda atapeïda, però que féu un petit lloc per visitar-nos i mostrar-nos el seu ampli coneixement. Aquell divendres, cert, Màrius Serra no portava la camisa hawaiana, aquella plena de coloraines i amb un lloro en primer pla, com si fos l’investigador privat Thomas Magnum dels enyorats anys vuitanta, però per mi, com si l’hagués portat.
Josep Maria Corretger Olivart
Març del 2016

(Imatges extretes de: holalleida, naciodigital.cat, grup62.cat)

!!EXERCICIS:
1. Realitza una petita ressenya biogràfica d'en Màrius Serra.
2. Has llegit algun llibre d'en Màrius Serra? Quins? Què t'ha agradat més i què menys?
3. La darrera novel·la d'en Màrius s'intitula "Res no és perfecte a Hawai", què t'ha semblat? Comenta algun aspecte que t'hagi agradat de l'obra.
4. Fòrum: què en penses dels escriptors mediàtics? Creus que tenen ja unes vendes assegurades? N'hi ha que saben escriure i d'altres no tant? Què en penses al respecte? Raona les teves respostes.
































Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;