diumenge, 10 de gener del 2016

L'animal que salvà el poble. Un conte d'arreu del món. Adreçat a tothom

L’ANIMAL QUE SALVÀ EL POBLE
Conte tradicional de Guinea Equatorial
El bruixot d’una tribu d’Àfrica comunicà a la seva gent que havien d’anar a viure en una nova terra propera del mar. Al poble li costà abandonar tot el que havia construït, però finalment tots emprengueren la partença. El viatge estigué ple de perills i dificultats: travessaren valls, muntanyes, deserts; foren atacats per enemics i animals salvatges; passaren fam, sed, calor i fred, i molts moriren o nasqueren pel camí. Per fi arribaren a la ribera d’un immens riu. Tots pensaren que era el destí final, emperò el bruixot digué que aquella gran massa d’aigua no era el mar i que havien de seguir caminant. Mes en intentar creuar el riu s’adonaren que era impossible i es quedaren allí prop de quatre-cents anys.
Fins que un dia, algú de la tribu veié com un estrany animal, anomenat rhòmbe, creuava el riu sense cap problema, i a més diverses vegades seguides. El cap de la tribu sabé que havia arribat el gran dia de partir i travessar el riu per on els havia assenyalat l’animal. Tornaren a emprendre la marxa fins que arribaren al mar i pogueren viure pròsperament en una terra que avui es diu Guinea Equatorial.

(Traduït de Cuentos del mundo, n. 61, de Sofía Sánchez, dins 20 Minutos)
(Imatge extreta de: eltrajeyelmundo.wordpress.com)

!!EXERCICIS:

  1. Escriu un resum d’aquest conte d’arreu del món.
  2. Per què creus que els habitants del poble tenen dificultats per abandonar la seva terra?
  3. Com solventen el problema del riu?
  4. Escriu tres noms, tres adjectius i tres verbs que apareguin al text.
  5. La història d’aquest conte transcorre a l’Àfrica, concretament a Guinea Equatorial, cerca una mica d’informació d’aquest país: habitants, llengua, situació geogràfica, cultura, tradicions… i escriu una petita ressenya de cinc a vuit línies.
  6. Fòrum: veus semblances entre aquest conte i la vida real? Quines?
  7. Opinió: penses que els animals tenen més intel·ligència i intuïció que els humans? Que sovint ens guiem amb les seves accions com succeeix al conte? Raona la teva resposta.
  8. Aporta algunes accions de com podríem ajudar els habitants del tercer món.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;