dimecres, 26 d’agost del 2015

"La roca del diable". Conte d'arreu del món. Adreçat a tothom

LA ROCA DEL DIABLE
Conte tradicional d’Itàlia

En una vall s’encimbellava un poble ple de bellesa i d’esplendor: els rius vessaven de peixos, les collites eren abundants i havia una mina d’or. Emperò, quelcom fallava: els seus habitants eren rancorosos i malvats, i sempre estaven barallant-se. Les seves discussions eren tan freqüents i escandaloses que un dimoni, que vivia en el cim de les muntanyes, s’empipà i arrencà una enorme roca amb la intenció de sepultar el poble i cloure les seves ires per a sempre.
En plena nit el dimoni aixecà la roca, però quan estava a punt de llençar-la, un vell ermità, molt astut, el cridà per convidar-lo a fer un glop. El dimoni acceptà, ja que l’esforç l’havia deixat assedegat. Emperò, quan calmà la set i volgué elevar la roca de nou, no pogué. Es posà tan enfurismat que es convertí en un brau per a agafar-la amb les banyes, però la roca no es bellugava. Després de diverses hores d’esforç inútil, desistí.
El dia següent, els habitants del poble s’espantaren en veure la roca moguda i anaren a preguntar a l’ermità què havia succeït, i aquest els explicà la història. Tots els habitants del poble es penediren dels seus rancors, varen fer les paus i mai més tornaren a barallar-se.


(Traduït per Josep Maria Corretger. Extret de Cuentos del mundo, n.52 de Sofía Sánchez, dins 20 Minutos)
(Imatge extreta de: commons.wikimedia.org)


!!EXERCICIS:
  1. Realitza un resum de cinc línies del present conte d’arreu del món.
  1. Per què el conte s’intitula “La roca del dimoni”?
  1. Cerca sinònims dels següents mots i que puguin intercanviar-se dins del text:
arrencà, enfurismà, vessaven, encimbellar, aixecar.
  1. Pots extraure algun ensenyament moral d’aquest conte? Explica’l.
  1. Com actua el diable dins d’aquest conte? Estàs de part dels habitants del poble o del dimoni? Raona la teva resposta.
  1. Fòrum 1: davant d’una diferència amb una altra persona, discuteixes, escridasses, et baralles…? Quines són les teves estratègies per anar pel bon camí?
  1. Fòrum 2: t’ha agradat aquest conte i l’actuació del dimoni? Com haguessis obrat al lloc del dimoni? Alguna vegada t’has identificat amb el dimoni del conte visquent un cas similar? Comenta’l.
  1. Explica el significat de dues paraules noves que hagis après del conte.
  1. Sabies que a Catalunya existeixen molts noms toponímics vinculats al diable? Realitza una cerca per Internet i esmenta’n quatre i el lloc on s’ubiquen. Si algú participa en aquest exercici no valen a repetir-se.
  1. Realitza una il·lustració que representi la narració del conte.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;