dissabte, 23 de maig del 2015

L'Atles lingüístic del domini català. Adreçat a tothom

Si us agrada la dialectologia i us fascina esbrinar en quines zones es diuen algunes paraules heu fet diana. Per si no el coneixíeu l'Atles lingüístic del domini català dirigit per l'Institut d'Estudis Catalans de la mà de Joan Veny i Lídia Pons proposen un interessant estudi a través de el cos humà, el vestit, la casa i les ocupacions domèstiques,  la família, el món espiritual, creences, jocs, temps cronològic, topografia, el camp i els cultius, les indústries relacionades amb l'agricultura, els vegetals, la vida pastoral i els animals domèstics. 

Aquest atles no està finalitzat, de moment han aparegut els sis volums i el treball continua. És una obra magna per a les nostres lletres i cultura catalana. A més, el projecte pot consultar-se per Internet, cosa que encara el fa més magnífic.

És molt recomanable consultar-lo i veure com a través d'una imatge, així no es diu el nom, pots jugar a esbrinar com en diuen en diverses zones del domini català, així com investigar com anomenen una paraula concreta en altres zones dialectals: comarques del Principat, a la comunitat valenciana o a les illes Balears.

Podeu donar-hi una llambregada.







(Imatge extreta de: esquerra-portbou.blog.cat, webfacil.tinet.org, superstar-stock.deviantart.com i apliense.xtec.cat)



!!EXERCICIS:

1. Escull dues paraules i investiga consultant L'Atles lingüístic del domini català com en diuen a les següent zones: un territori del Principat, un de València, un de la Catalunya Nord, un de la franja catalanoaragones i l'altre de la Catalunya Nord.

2. Recull quatre paraules típiques de la teva zona dialectal i compara com en diuen en altres zones de parla catalana.

3. Com en dius de les següents imatges? Aporta la teva zona dialectal.







4. Viatja a una contrada de parla catalana i realitza un petit recull de deu paraules que es parlen en aquella zona, aporta el seu significat, així com també cinc frases fetes típiques d'allí.

5. Fòrum: t'agrada la dialectologia i el tema dels dialectes? Reculls paraules curioses arreu del domini català o de la teva zona dialectal?








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;