Visitem un taller. Qui no té un taller per reparar quelcom a casa seva? La majoria de gent en té algun per tal de solventar algun imprevist. L'objectiu d'aquesta fitxa és emprar correctament les paraules perquè en algunes zones dialectals no ho fan.
Apa, som-hi, entrem al taller!
Ja sabeu on està la caixa d'eines?
1. Gúbia:
Eina de tall afinat que té una fulla d'acer corbada de diverses formes i mides, i amb un mànec de fusta.
2. Serra o xerrac:
Eina de mà que té una fulla d'acer amb dents per tallar fusta, metall, pedra amb un moviment de vaivé i subjectada per un mànec de fusta. També en podem trobar d'elèctriques.
En parlars nord-occidentals en diuen "xurrac".
3. Tenalles:
Eina que s'empra per agafar fortament quelcom, arrencar-ho, tallar-ho, trencar-ho... i que està format per dos alçaprems de metall encreuats i que poden girar en un eix comú situat al mig de l'encreuament.
4. Vís o caragol:
Tija de forma cilíndrica o cònica que té un sortint o filet de secció rectangular, triangular o similars i que en la seva superfície té una hèlix contínua. Quan es fixa amb un tornavís pel seu cap penetra encaixant obrint-se o amb una femella.
5. Femella:
Peça rodona, quadrada o sisavada que té un forat roscat per a muntar-la en un caragol de rosca.
6. Mànega:
Tub llarg i flexible de plàstic, lona, cautxú, cuir entre d'altres materials, que serveix per a conduir, trasbalsar o llençar aigua en una determinada direcció.
7. Corró:
Eina que serveix per a pintar una paret. Té forma de cilindre folrat per una matèria que absorveix i que gira en un eix metàl·lic, que torçat també fa de mànec.
8. Paleta:
Estri de ferro que té una planta generalment triangular i que serveix per aplanar.
9. Cargol de banc:
Estri que s'enganxa en una superfície fixa de ferro o de fusta i que serveix per sostenir un objecte metàl·lic o de fusta i poder manipular-lo o tallar-lo amb altres eines.
10. Filaberquí:
És un trepant que està format per una tija metàl·lica amb un doble colze, i un agafador rodó entremig que giravolta quan es fa girar amb la mà. A l'altre extrem hi ha un portabroques per foradar quelcom i en l'altre un pom rodó per manipular l'eina amb el palmell de la mà.
11. Garlopa:
Eina amb un tall fi, similar al ribot però de més grandària i que té un agafador de mà per a poder treballar, aplanar o adreçar la fusta.
12. Ribot:
Eina que té un bloc de fusta dur i un forat que allotja una fulla metàl·lica i una contrafulla, fixades amb un tascó, que s'empra per aprimar, allisar, aplanar una superfície de fusta i polir-la.
(Definicions adaptades del: DIEC2)
(Imatges extretes de: google.es)
!!EXERCICIS:
1. Relaciona cada eina del taller amb el seu ofici.
2. Escull dues eines de la fitxa i explica per a què serveixen.
3. Llegeix les següents oracions i corregeix "els errors d'estris" que vegis. Si alguna no la saps, consulta-la o cerca a les següents fitxes d'eines i oficis de les reparacions.
.He agafat la manguera per regar el jardí.
.Joan, em pots acostar el rodillo per pintar la paret?
.M'acaba de caure un tornillo, l'has trobat?
.Tens algun escarpi per foradar la paret?
4. Fòrum: sabies el nom d'algunes d'aquestes eines? Les empraves totes pel seu nom o alguna o feies de manera incorrecta? A què creus que és degut? Raona la teva resposta.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada