dimecres, 17 d’abril del 2013

Pràctica d'examen (8). Adreçat a Batxillerat.








EL BARÇA VIU SENSACIONS NOVES

Diumenge, 14 d'abril del 2013. Ernest Folch. El Periódico de Catalunya. 

Mai abans s'havia trobat amb una Lliga tan ràpidament descafeïnada, convertida ja en un tràmit que gairebé molesta, però que és conseqüència de la seva pròpia superioritat sense discussió. No hauríem d'oblidar que aquesta mutació del calendari, que ha convertit en un supí avorriment l'abans divertit cap de setmana, té una causa positiva, i és que la Lliga està guanyada gairebé des que va començar.
Mai abans un èxit com el de dimecres passat contra el París Saint-Germain havia estat rebut amb tant d'escepticisme. Malgrat l'èxit que suposa haver passat per sisena vegada consecutiva a les semifinals de la Champions, que el col·loca per damunt de qualsevol equip d'Europa, el Barça va transmetre sensacions de debilitat, inseguretat i fatiga aguda.
Mai abans el Barça havia aconseguit guanyar o passar una eliminatòria jugant malament. El Barça de Tito és el primer Barça de la història que ha aconseguit imposar-se sense necessitat d'enamorar. Va passar al principi de la Lliga, quan els resultats eren millors que el joc, i està passant ara, quan queda clar que el Barça segueix endavant sense ni tan sols merèixer-s'ho.
De sobte, el Barça de Vilanova adopta tics del vell Madrid, el club que s'imposava en totes les competicions ni que fos amb gols de rebot. A aquest Barça ningú li podrà negar una gran capacitat de sacrifici, actitud, compromís i fe en la victòria, però el seu joc sembla encallat, sense capacitat d'evolucionar, i sense alegria. Contra el milionari conjunt parisenc hi va haver moments que va semblar fins i tot que es va renunciar al tan esbombat estil, que tot valia per guanyar.
Mai abans el Barça havia arribat a unes semifinals sent l'equip menys favorit dels quatre. Per primera vegada, l'equip no sembla el més temut ni el que arriba en més bon estat. La bona notícia és que la situació és propícia per treure's la pressió de sobre.
Mai abans, per més que sigui una cosa repetida i sabuda, havia quedat tan espectacularment patent la dependència bestial de Leo Messi. El vincle és de tanta dimensió que va molt més enllà del joc estricte: es tracta d'una dependència psicològica, gairebé podria dir-se emocional. N'hi ha prou que ell sigui al camp perquè els seus companys se sentin recolzats, segurs, protegits. I n'hi ha prou que ell entri perquè el rival se senti desprotegit, espantat i vulnerable. Sí, és una extraordinària notícia tenir un jugador que amb la seva sola presència, com Harry Potter, pot canviar el curs dels esdeveniments. Però té també alguna cosa de patètic, que recorda aquells Chicago Bulls amb el màgic i irrepetible Michael Jordan. Com més Messi, menys equip. Atenció.
I mai abans va quedar tan clar tan aviat que aquest estiu té pinta de ser el més important de l'última dècada per configurar correctament el futur de l'equip. Moltes de les coses que li passen ara a aquest Barça, des dels dubtes en defensa fins al misteri encara no resolt dels acompanyants de Messi, tenen a veure amb una planificació inadequada. Hi ha molts caps per lligar en una plantilla que s'ha de remodelar amb valentia si no es vol que comencin a aflorar problemes indesitjats.
Sensacions noves, que anticipen nous temps. Caldrà estar atents.

(Imatge extreta de: sport.es)


1. Realitza un resum d'aquest text. Si no te'n recordes, revisa la fitxa del blog "com resumir".


2. Escriu un sinònim i un antònim de:

Descafeïnada:                                                                d’escepticisme:

Propícia:                                                                         desprotegit:

N.B. Si algú ha respost l'exercici, hauràs de cercar d'altres respostes.

3. Explica el sentit que té l’oració dins del text en una línia i mitja màxim:

De sobte, el Barça de Vilanova adopta tics del vell Madrid.


4. Comenta el significat que té la següent oració dins del text:

Com Harry Potter, pot canviar el curs dels esdeveniments. 


5. Redacta un text de cent paraules on expliquis les teves sensacions per a la primavera. Tens ganes de fer més coses amb l'arribada del bon temps? Per què? Recorda que el text ha de contenir un títol i una estructura.

6. Fòrum: Quins són els esports que més t'agraden practicar i per què? Si no en practiques cap, per quina raó? Penses que és bo fer esport per fomentar uns valors?

6 comentaris:

Sheila ha dit...

2. Escriu un sinònim i un antònim de:

Descafeïnada: suposada
d’escepticisme: desconfiança
Propícia: favorable
desprotegit: desamparat

Josep Maria Corretger Olivart ha dit...

Hola Sheila,

Correccions:

La primera és incorrecta.

'desemparat' amb 'e'.

Gràcies per participar.

JM.

Àlex ha dit...

2. Escriu un sinònim i un antònim de:

Descafeïnada: sinònim / antònim------aburrida/divertida
Escepticisme: sinònim / antònim------desconfiat/crèdul
Propícia: sinònim / antònim----------favorable/en contra Desprotegit: sinònim / antònim-------desemparat/defensar



Àlex Palouzié Civit

Josep Maria Corretger Olivart ha dit...

Hola Àlex,

Correccions:

avorrida, desfavorable (1 mot sempre), defensat (està en participi).

Molt bé, dos positius.

JM.

Unknown ha dit...

ABDELATIF LAHRICHI 1C BATX NOCTURN



1. Realitza un resum d'aquest text. Si no te'n recordes, revisa la fitxa del blog "com resumir".



Aquest any la lliga li falta alguna cosa , el barça ha passat a semifinals, però el seu joc no va agradar, ja que li va costar molt guanyar, cosa que no és normal per a un equip com el barça.



Va perdre el seu estil inconfusible davant L'equip Francès, la manera de jugar del barça que enamora a la gent no va ser visible , faltava la seva superioritat , cosa que l'ha va convertir en un equip poc temible en la champions.



Malgrat totes aquestes imperfeccions del barça, el Messi fa que siguin poc visibles, tot i això el barça ha de reorganitzar-se.






2. Escriu un sinònim i un antònim de:

Descafeïnada: incomplert/ complerta
d’escepticisme: dubte/ certesa

Propícia: favorable/ desfavorable
desprotegit: indefens/protegit




3. Explica el sentit que té l’oració dins del text en una línia i mitja màxim:



Vol dir :


El barça comença a semblar-se al madrid pel que fa als seus problemas de joc.





5. Redacta un text de cent paraules on expliquis les teves sensacions per a la primavera. Tens ganes de fer més coses amb l'arribada del bon temps? Per què






La Primavera una nova Renovació




L'arribada de la primavera simbolitza la renovació de la naturalesa , quan arriba aquesta estació de l'any volem renovar-nos i olvidar-nos dels freds mesos de L'hivern i L'estrès del treball realitat durant tot L'any.



La nova estació em fa sentir molt actiu amb moltes ganes de fer cosses, fer més esport , sortir més etc...., perquè les energies positives ressorgeixen en nosaltres en aquest canvi d'estació i és molt bonica i ens fa sentir molt optimistes.



Per mi és L'època més bonica de L'any, tot i que segurament hi ha gent que no li agradi la primavera.

Josep Maria Corretger Olivart ha dit...

Hola Abdelatif,

Correccions:

a la lliga, Barça, francès, Champions, oblidar-nos, l'hivern, l'estrès, coses, etc..., resorgeixen, l'època,l'any (compte, la ela apostrofada en minúscula).

L'exercici 3 està malament, has d'explicar el perquè li passa això al Barça, no explicar literalment la frase que et demano.

Tens 5 positius per la bona feina!

Gràcies per participar.

JM.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;