dijous, 20 de setembre del 2012

Estratègies per trobar sinònims i antònims. Adreçat a Batxillerat i PPAS.

Anem a recordar algunes estratègies a l'hora de cercar sinònims i antònims, així com també d'alguna recomanació.
1. Hem de trobar una paraula equivalent i adequada al context en què apareix al text.
2. Intenta deduir sempre aquell mot pel context. Si cal, llegeix el fragment tres o quatre vegades. Sovint passa que no coneixes el mot, però pots tenir capacitat per cercar un sinònim.
3. Trobar el lexema (arrel) de la paraula demanada i destriar els seus afixos, t'ajudarà a descobrir el seu mot primitiu, o el que és el mateix, mot d'origen. Llavors, podries descobrir el seu significat. Això sí, abans hauràs de separar l'arrel dels afixos (prefix, infix i sufix).
4. Respecta sempre que es pugui el gènere i el nombre dels sinònims i dels antònims, és a dir, si la paraula que et donen al text està en femení plural, tu l'hauràs d'escriure si pot ser en femení plural. Ara bé, si al text apareix per exemple el mot en plural i a sota de l'exercici te la demanen en singular, tu tens plena llibertat per no posar-la en plural. Aquest és un dels paranys que sovint posen.
5. Pel que fa als antònims, comporten més dificultat, atès que, primer hauràs de trobar el seu sinònim i llavors pensar en un contrari d'aquest mot. Però has de seguir sempre aquests cinc passos. Començar pel pas contrari, intentar d'entrada ja trobar l'antònim serà una tasca amb doble dificultat.

6. Et podrà facilitar trobar l'antònim desmuntar la paraula per afixos, és a dir, potser traient el prefix, ja el tindràs i no caldrà que t'hi trenquis el cap:

Ex: indefugible-------defugible (antònim)
7. Mai perdis més de dos minuts rumiant si et ve a la ment un sinònim o un antònim, no és fàcil, deixa-ho per al final de l'examen.
!!4 consells:
-L'exercici de sinònims i d'antònims és una metodologia molt adequada per anar aprenent paraules i no repetir-les en un text. Si un mateix mot apareix diverses vegades en un text, perd riquesa lèxica. Penseu que l'alumnat d'ESO acostuma a repetir molts cops una mateixa paraula en un text de deu línies.
-Recordeu també que després d'haver escrit un text mai trobareu els errors, ja que esteu bloquejats, per tant, convé reposar uns minuts i tornar a reprendre el text, llavors sí que els trobareu.
-Organitza't bé, gestiona de manera adequada el temps i no deixis mai la revisió ortogràfica d'un text en un examen per a darrera hora.
N.B. Com més llegiu, més senzill ho tindreu per reconèixer i obtenir mots sinònims i antònims. És molt important almenys un cop per setmana llegir la premsa per anar adquirint vocabulari.
(Imatge extreta de: blocs.xtec.cat)
!!EXERCICIS:
1-Cerca dos mots i escriu diversos sinònims de cadascun.
2-Busca dos mots i escriu diversos antònims que et vinguin a la ment.
3-Pots posar al cercador del blog 'exàmens' i trobaràs textos per aprofundir en aquesta fitxa.
4- Si us atreviu, podeu cercar sinònims del malparlat capità Haddock que apareixen a la imatge.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;