dimarts, 30 d’agost del 2011

L'amo de la llum. Un conte per a l'ESO.



L’AMO DE LA LLUM

Conte tradicional dels indis de Veneçuela


Als inicis del món, tot era foscor. Els planetes dansaven en un mantell de màgic silenci marcant el curs del temps. Però un vell fetiller sabia que la llum existia més enllà de la selva i que estava en poder d’un sol home. Manà a la seva filla a buscar-la. La jove tingué que enfrontar-se a molts perills. Arribà a un poblet on vivia un jove ben plantat i simpàtic que no tingué inconvenient en lliurar a tan bella noia una petita caixa on guardava tan preuat misteri.




La filla retornà junt al seu pare. El fetiller exhibí durant molt temps, a milers de curiosos, el seu gran tresor, però, cansat d’obrir i tancar la caixa, un dia llançà la llum pels aires fins que es quedà al cel.




Però la llum era capritxosa i es movia d’un lloc a un altre sense estar-se aturada. El fetiller es reuní amb altres companys fins que trobaren una solució: pintaren la closca d’una tortuga gegant de molts colors i la posaren en mig del camp. I llavors… Oh, es féu el miracle: semblava com si la llum s’hagués enamorat d’aquella superficie multicolor i s’hagués concentrat en ella, perquè deixà de moure’s per sempre, i es transformà en el sol.



(Extret de “Contes del món”, n. 8, de Sofía Sánchez, dins “20 minutos”)


!! EXERCICIS:

-Explica amb tres o quatre línies què t’ha suggerit aquest conte?

-Quina actitud hauries adoptat enlloc de la del fetiller que va obrir la caixa?

-Cerca en un diccionari tres paraules que desconeguis del conte i realitza una oració amb cadascuna.

-Anota cinc noms, cinc verbs i cinc adjectius que apareguin en aquest conte.

-Imagina’t que ara pots canviar el final del conte, modifica’l al teu gust.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;