dijous, 4 d’agost del 2011

La descripció (1). Adreçat a tot l'alumnat.





Podem descriure un objecte, un paisatge, una persona. Qualsevol cosa. Aspectes a destacar:

1. Cal realitzar una petita introducció del paisatge, on es troba ubicat, del país al qual pertany, només per entrar al text, i donar una petita pinzellada. Sense dir-ho mai tot, sinó ja no tindràs idees per al text. Després separar la introducció amb un punt i apart.

2. En tota descripció és important seguir un ordre. S’ha d’anar de dalt a baix, de baix a dalt, de dreta a esquerra o d’esquerra a dreta. Això és aplicable per a qualsevol descripció, ja sigui d’una persona o d’un objecte, sinó deixaràs entreveure un desordre i confusió al lector.

3. La descripció d’una persona pot fer-se de tres maneres diferents:

2.1 Descripció física: et limites a descriure i parlar com és aquella persona de cara, cos…

2.2 Descripció psíquica: descrius com és la persona de temperament, simpatia, de relació amb els altres i el seu entorn més proper, familiars, amics…

2.3 Descripció física i psíquica: combina les dues anteriors, és a dir, primer introdueixes a qui descriuràs, per situar, sempre ho has de fer, sinó ja estarà mal plantejada la descripció.
Després és millor descriure-la de manera física, fas una separació de punt i apart i realitzes la descripció psicològica, quan la finalitzis fes una separació altre cop de punt i apart.
Finalment, escrius una petita conclusió a mode de tancar la descripció, com si t’acomiadessis, sempre hi ha de ser.


3. Separar ben clarament els paràgrafs. Perquè el text es vegi ben estructurat, es puguin visualitzar amb claredat totes les seves parts. Pensa que si no fas això el text ja perd molta coherencia i als exàmens descompten molt si no es visualitza l’estructura. És un punt essencial.

4. Utilitzar connectors. Només recordar que donaran molta cohesió al text i en milloraran la seva coherencia. N’hi ha molts i de diversa índole, cal aprendre’n quatre o cinc de cada per no repetir-los, però és recomanable utilitzar-ne alguns i no empatxar tot el text d’aquestes partícules atès que també perdrà coherencia fer-ne un abús. (Veure la fitxa dins del blog, useu el cercador de ‘google’ de la barra lateral dreta).

Exemples:




-Per entrar en un tema: En un principi, en primer lloc, primerament…

5. Estructura d’exemple en la descripció d’una persona, poden haver els paràgrafs que necessitis:

A) Introducció
B) Descripció física
C) Descripció psíquica
D) Conclusió

N.B. Aquesta estructura textual l’hauràs d’adaptar a cada text que escriguis, però sempre s’ha de veure per fer-lo més entenedor i visual.

6. Si descrius un paisatge o qualsevol altre objecte, et serveix la introducció i la conclusió, els apartats de desenvolupament seran els que vulguis tractar al text, allò del qual parlaràs.

7. Sempre utilitza paraules sinònimes i no repeteixis mots més de dues vegades perquè faràs perdre cohesió i qualitat al text.

Exemples:



Perquè: ja que, atès que…






8. Has d'utilizar adjectius i comparacions, tot això donarà més vitalitat a la descripció.






!! EXERCICIS:






-Realitza una prova de descripció de cent paraules seguint aquestes pautes.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Benvolgut Josep Maria,

Com a professor de català, t'agraeixo molt la bona feina de síntesi i de concreció que has fet.

Estic segur que en podré treure molt de suc amb els alumnes de 4rt d'ESO d'aquest any, amb els quals ens hem plantejat d'escriure una novel·la.

Moltes mercès per compartir el fruit de la teva experiència.

Cordialment,

Roger Rovira
Departament de Llengües
Escola Pia Sarrià-Calassanç

Josep Maria Corretger Olivart ha dit...

Hola Torsimany,

Gràcies per les teves paraules. Si et serveix quelcom, pots usar-ho.

El blog és de consulta i no cerco res més. El dia que ningú hi participi, llavors serà un vaixell fantasma i deixaré de fer-lo.

També estic obert a propostes, a seguir creant fòrums...

Una forta abraçada.

JM.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;