dimecres, 27 d’octubre del 2010

Joan Solà. L'home que tant va fer pel català. Adreçat a Batxillerat i PPAS.




Joan Solà (Bell-lloc, Segrià) ens ha deixat avui a l'edat de setanta anys a conseqüència d'un càncer. Exprofessor de la Universitat de Barcelona i membre de l'Institut d'Estudis Catalans. Són innumerables els seus treballs de gramàtica catalana contemporània, com la homònima "Gramàtica del català contemporani", estudi dirigit per ell o els que han passat sota la seva atenta mirada. O qui no se'n recorda de quan tractava qüestions controvertides dins de la gramàtica del català, com ara quan utilitzem "ser i estar"o el "per i per a". Solà sempre va ser un fidel defensor aferrissat de la nostra llengua i cultura, anés on anés. Cal seguir aquestes idees que ell ens va marcar amb tanta educació i respecte pels altres, un respecte que Espanya i els seus polítics no tenen per la llengua catalana. Penseu que tothom defensa la seva llengua i es fa parlant-la, utilitzant-la. És qüestió d'actitud i de fer respectar el que és teu, el català.

L'únic contacte que vaig tenir amb ell en carn i ossos, atès que com a filòleg havia llegit molts articles seus, tant gramaticals com els de premsa a la columna "Parlem-ne" i haver consultat les seves obres, fou tot just ara fa uns set mesos en una xerrada que va tenir lloc a Cerdanyola del Vallès, i que no va tenir gens de desperdici, teniu un resum de les idees essencials d'aquella "vetllada gramatical i lingüística" a l'arxiu del blog del dia 22 de febrer del 2010. Sovint es deixava escoltar uns minuts abans de començar les retransmisions de Joaquim Maria Puyal a Catalunya Ràdio, on parlava de llengua i futbol.

Adéu-siau Joan, fins a sempre, però tenim ben present tot allò que vas donar i aportar a la llengua i també els teus consells, que perduraran dins de nosaltres i per sempre. Gràcies.
Us deixo amb el seu darrer escrit a l'Avui, molt emotiu però sense baixar la guàrdia i lluitant pel més important que té cadascú, la seva llengua, com no, la catalana, que cal utilitzar i respectar. D'una llengua que té deu milions de parlants. Fins a sempre Joan.


Publicat en el suplement de cultura del diari AVUI dijous 21 d'octubre del 2010

Adéu-siau i gràcies!

Amics lectors: ha arribat el moment de cloure la meva col.laboració en aquesta secció del diari. Durant 36 anys d'escriure un article setmanal a la premsa, n'he publicat uns 1050 en tres rotatius: Diari de Barcelona (1974-1976, 1990-1991), setmanari El Món (1981-1984) i Avui (des de 1991). Crec que era l'Espinàs que va acceptar d'escriure una columna diària però no hauria acceptat d'escriure'n una cada setmana. Ho devia trobar més difícil: ell era i és periodista i, com deia Pla, el periodista veu el món en forma d'article. Però jo no sóc periodista i els primers anys del Diari de Barcelona vivia angoixat tota la setmana pensant en l'article. Després n'he anat aprenent, no hauria calgut sinó!; però més del noranta per cent han sigut fruit de moltes hores i mesos i anys; i tot, a la vora de les meves altres obligacions: les classes a la universitat, la investigació i la direcció de projectes.

La pràctica de l'article setmanal m'ha proporcionat diversos beneficis clars: m'ha ensenyat a escriure i m'ha fet viure contínuament obert i alerta a la lingüística catalana i universal, a llegir i escoltar les opinions dels col.legues; però també m'ha impedit d'arrepapar-me en el sagrat clos de la lingüística pura o massa pragmàtica (els problemes gramaticals, els barbarismes, etc.), i he hagut d'estar atent a les vicissituds polítiques, socials i literàries del poble que parla la llengua de què m'ocupava. Avui, fruit d'aquest exercici d'anys, estic completament convençut de dues coses: primera, que si una llengua no ens serveix per crear-hi comunicació i bellesa, ¿de què ens serveix?, no té futur; i segona, del lligam inextricable entre poble, individu i llengua: una llengua no pot ser digna i mantenir-se si qui la parla no viu amb dignitat i confiança i si el poble que la té com a patrimoni no és lliure sinó que viu subjugat, com nosaltres, durant segles a un Estat que sempre ens ha sigut hostil. No són poca cosa, doncs, els guanys. L'esforç ha valgut la pena. Sempre i d'arreu m'han arribat veus de col.legues, d'amics, de desconeguts de tota mena que m'han encoratjat fent-me veure que la secció els era útil. Moltíssimes gràcies, legió de lectors més o menys anònims: els qui escrivim no fórem res sense vosaltres, no existiríem o ens colltorçaríem aviat.

Però és llei de vida: cal donar pas als més joves, que tenen molta més empenta i més informació (i molta més facilitat d'obtenir-ne amb les noves tècniques) i veuen la vida de la llengua de més a prop, sense els nostres encarcaraments. Afortunadament hi ha des de fa mesos i anys més d'un col.lega que barrina amb molta preparació i molta gràcia sobre aquesta llengua, que és inexhaurible, com ho és tota ciència: cada generació renova els punts de vista i la metodologia de tot allò que toca, i gràcies a això podem avui llegir més bé que ahir els grans poemes homèrics o la Bíblia, podem escrutar amb menys mitologia el passat històric, podem «llegir» amb més claredat les excavacions d'Empúries, podem veure la llengua sota prismes ja molt diferents dels que tenien / teníem als anys seixanta-setanta del segle passat. I això no és sinó un gran signe de civilització i d'esperança. Deia l'Iu Forn, que va plegar també d'escriure en aquest diari fa uns mesos, que darrere meu en vindrà un altre, i un altre, perquè la vida continua, i el que és passar passar, no passa mai res de més transcendent, encara que les presses i els reclams dels mitjans de comunicació i dels polítics de vegades sembla que ens volen posar l'ànsia i la por al cos.

Apa, lectors, a continuar fidels als mitjans escrits o dits en català, a continuar gaudint dels comentaris lingüístics que els especialistes voldran anar-nos proporcionant. I moltíssimes gràcies.

Joan Solà

N.B. Aquests vídeos no tenen desperdici. Resumeixen clarament el pensament de Solà.


http://www.youtube.com/watch?v=yVp_YLo04ok

http://www.youtube.com/watch?v=YBoS572dwx0&NR=1

http://www.youtube.com/watch?v=8NOpoERj8nc&NR=1


!! EXERCICI:

-Resumeix les principals idees d'aquest article en sis línies. Para compte de no repetir paraules. Si ho desitges, també ho pots fer amb les idees d'un dels tres vídeos.
-Realitza una cerca per internet a nivell biogràfic i bibliogràfic de Joan Solà i escriu un petit text de cent paraules fent ús d'aquestes dades.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;