2n de Batxillerat (cor amb gomes de colors)
Recentment, ha sortit un article que explica que entre els joves d'entre 15 i 34 anys són el col·lectiu que més parlants incorporen a la llengua catalana. Això és positiu. Tot i que el bilingüisme afavoreix el català, tot i que molta gent no ho pensi així. El 51'8% es declara castellanoparlant, davant el 34'8% catalanoparlant, la resta han nascut en una llar bilingüe o s'expressen en altres idiomes.
El castellà continua sent majoritari en les situacions quotidianes o amb els amics, però el català guanya a la feina o en els estudis. La barreja de les dues comunitats lingüístiques beneficia el català: hi ha més parlants que es passen al català que a l'inrevés i això els provoca millores en el seu entorn comunicatiu. Si saps català tindràs més oportunitats i parlar-lo i escriure'l més, també la gent té voluntat per aprendre'l.
Els menors de 15 anys parlen menys català que els adults de 30. Però quan el jove entra a la universitat i està en contacte amb amics nous o la feina es passen al català.
Entre els nouvinguts (estrangers) ja hi ha un 43'6% que saben parlar català i realitzen cursos de formació.
Del 51'8% dels castellanoparlants joves, un 28% optarà per mantenir el castellà amb els seus descendents. En canvi, tot i només haver un 34'8% de catalanoparlants, un 47'3% dels joves educarà els fills en català.
Bé, aquí teniu les idees que he extret d'un interessant article d'aquesta setmana.
!!EXERCICI:
-Ara pots opinar i reflexionar sobre com veus el futur del català i quina és la teva actitud o posicionament davant de la llengua. Quina llengua utilitzes a casa, amics, treball? Com et sentiries si la teva llengua desaparegués? Penses que molta gent té mala actitud amb el català i no vol aprendre'l o fa veure que no t'entén perquè parlis en castellà?
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada