dimecres, 3 de desembre del 2008

Un còmic per a L'ESO


Hola!


aquí penjo un article d´un còmic que recomano sobretot a l'alumnat d'ESO.


Salutacions.


JM.




CONEIXEU L’ERIC CASTEL?

Ep, joves! esteu d’enhorabona perquè recentment s’ha reeditat el millor còmic esportiu de la història. Miracle! el seu nom és Eric Castel. En Castel era un jugador francès de ficció que va fitxar pel Barça a finals dels setanta, llavors anà a l’Inter de Milà i posteriorment al París Saint-Germain.

Ideat pel francès Raymond Reding (1920-1999) i el dibuixant belga Françoise Hugles, amb el futbol d’Eric Castel ens feren somiar i aprendre valors com l’amistat, el civisme, el treball en equip i el creixement personal en un total de quinze àlbums amb fascinants aventures, plens d’intriga, suspens, proeses esportives i sempre tenint com a rerefons el paisatge català, tant urbà com rural, sobretot amb Barcelona o Tossa de Mar com a teló de fons i seguint la història real del Barça. Els àlbums foren els següents:

En Castel i els Tonis (1979)
Partit de tornada (1979)
Expulsat! (1980)
De dret a gol (1981)
L’home de la tribuna F (1981)
El secret d’en Toni (1982)
La nit del Tibidabo (1983)
La gran decisió (1984)
Els cinc primers minuts (1984)
El retorn (1985)
Segrest! (1986)
La casa del cormorà (1987)
Aventura a Tunis (1989)
Alarma en el museu (1990)
El missatge del maltès (1992)

També va generar el llibre de Ramon Usall, Un món en blau i grana. El Barça d’Eric Castel, Pagès Editors, Lleida, 2004.

Si fem una mica d’història, aquest còmic va aparèixer per primera vegada el 1974 a la revista alemanya Zack amb el títol de Kai Falke i el 1979 al setmanari Super As.

Actualment, aquests àlbums originalment editats per Grijalbo ja fa una pila d’anys, estan esgotats i són molt cercats i anhelats pels fans del gremi. Ara, gràcies a Norma Editorial ja disposem del primer llibre des del juliol: Eric i els Tonis, on en Castel fitxa pel Barça i es fa amic d’un grup de nois catalans, els Tonis; i del segon volum des del novembre: Partit de tornada: on el jugador es va adaptant a la ciutat i intenta contractar al Toni perquè sigui aleví del Barça. Els àlbums surten de manera quadrimestral, cada juliol, novembre i març de cada any, tant en català com en castellà i a un preu de 12 euros, fins a completar la sèrie.

D´altra banda, fou un dels còmics amb més gran acollida a Catalunya, fins i tot arribà a sortir en suplements dominicals dels diumenges d’alguns diaris catalans. Recordo llegir-los amb devoció de ben petit. Recreà la passió i el sentiment pel Barça i Catalunya.

Com a curiositat, val a dir que el president del Barça d’aleshores, Josep Lluís Nuñez, el 1992 va prohibir-lo perquè la marca del Barça no estava registrada al còmic i Raymond Reding usava el nom de l’entitat blaugrana en benefici personal, per tant, sense el permís del club culé que llueix els colors del Basilea. Per aquest motiu, quan van desaparèixer els darrers volums dels prestatges de les llibreries en Castel es “va retirar dels estadis” i ja no es va saber res més d’ell.

Per cert, estimats lectors, se m’oblidava! a la nostra biblioteca del centre disposem de set volums originals i en català d’aquest ja mític còmic en servei de préstec. Gràcies Eric per ser el millor jugador de la història del Barça, tu sí que no falles. Que gaudiu força amb els seus rondos i driblings!!

Josep Maria Corretger Olivart
Novembre del 2008


!!EXERCICIS:

-Quin és el teu còmic preferit? Per què?

-Si ens haguessis de recomanar un còmic a un company de classe, quin escolliries? Argumenta el perquè.

2 comentaris:

Josep Maria Corretger Olivart ha dit...

Activitatper a l´ESO:
-Presentar a l´aula i breument el còmic que més t´agrada.

Josep Maria Corretger Olivart ha dit...

Hola a tothom!
Actualment, s'ha publicat el volum 11.

Que el gaudiu força!

JM.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;