dimecres, 3 de desembre del 2008

L'aventura del llegir


Hola!

us penjo un altre article que dóna petits consells per quan fem lectura. Adreçat a tot l'alumnat, sobretot el Curs Pont.


Una abraçada.


L’AVENTURA DEL LLEGIR

La lectura és molt important dins de les nostres vides vegem-ne alguns aspectes:

Perquè ens fa créixer.
Millorem la capacitat de raonament.
Aprenem més vocabulari i deduïm pel context.
Escrivim millor i no ens cal empollar gramàtiques ni ortografies.
Ens posem al dia i no quedem endarrerits.
Establim relacions amb altres conceptes ja apareguts.
Valorem allò llegit i som crítics.
Comparem el que sabem amb allò llegit.

De ben petits els nostres pares o padrins ens explicaven un conte breu i tradicional que feia que somiéssim millor imaginant-nos aquelles petites aventures. A poc a poc ens vàrem sentir enamorats per l’escriptura i la literatura, sempre esperàvem l’hora del conte per la nit, qui no se’n recorda? Llavors, amb l’escola i gràcies als còmics vam caure en el parany. És a través dels contes i els còmics que ens enganxem a la lectura i els dibuixos amenitzats amb textos són bona estratègia per a aconseguir-ho.

De joves i de grans, cal que sovint llegim els diaris, almenys fullejar-los un cop per setmana. La premsa escrita genera molt vocabulari nou, anglicismes actuals, neologismes, termes inventats, per exemple: dream team, moving, canvi climàtic, mileurista… són font de cultura i jo encara diria més, com deia aquell personatge del còmic, de gramàtica i coneixement.

Cada dia es venen menys diaris per culpa dels gratuïts, que actualment estan vivint un boom increïble, la feina es poder trobar-ne un. Qui ho entén, tot i la baixa qualitat de les notícies, aconsegueixen la funció principal, informar-se i que la gent llegeixi, d’això es tracta. Però això no vol dir que “els diaris bons” no siguin llegits, sinó aneu a les biblioteques! on ja costa tenir a les mans les notícies fresques del dia en què ens trobem.

Finalment, fins i tot la gent que té pocs estudis llegeix molt per fornir-se de manera autodidacta i no quedar-se endarrerida, assolint així tants o més coneixements sobre la vida diària com una persona amb carrera universitària. Per tant, si heu de fer un regal, no hi ha res com embolicar el llibre de l’autor preferit d’una persona, segur que no falla.
Una altra bona idea és intercanviar-se llibres o realitzar activitats reals a partir dels llibres, com el bookcrossing. Que llegiu força!

Josep Maria Corretger Olivart
Novembre del 2007




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;