dissabte, 20 de gener del 2018

Els dotze mesos. Conte d'arreu del món. Adreçat a tothom

ELS DOTZE MESOS
Conte tradicional d’Eslovàquia
Una mare tenia dues filles: Holena, filla pròpia que era capritxosa, lletjota i benvolguda; i Maruska, la fillastra, que era bona, bella i malvolguda.
Un dia de desembre a la capriciosa Holena li vingueren de gust unes maduixes. Així és que manà a la seva germana a buscar-les. Maruska deambulà a la neu, morta de fred, fins que arribà a la cova on estaven reunits els dotze mesos al voltant d’una foguera. La noia els explicà què li passava i els dotze mesos es reorganitzaren per a què juny presidís la reunió. De sobte la neu es va fondre i... Maruska arribà a la seva casa amb una gran cistella de maduixes que la seva mare i germana devoraren en uns minuts.
A la primavera a Holena se li antullaren cols de Brussel·les i tornà a manar a la seva fillastra. Queia pluja però Maruska, amarada, continuà el rastre de la foguera dels dotze mesos i tornà a demanar que l’ajudessin. De nou es reorganitzaren per a què octubre dirigís la reunió i... Maruska arribà a la seva casa amb un gran sac de cols. La germana i la mare s’atiparen de valent i hagueren d’anar a urgències amb una gastritis de difícil curació. La bella Maruska es casà amb un ric camperol i menjaren perdius totes les temporades.

(Traduït per Josep Maria Corretger. Extret de Cuentos del mundo, n.117 de Sofía Sánchez, dins 20 Minutos)
(Imatge extreta de: statiscs.ccma.cat)

!!EXERCICIS:
  1. Realitza un resum d’aquest conte d’arreu del món.
  2. Cerca al diccionari el significat de: deambulà, presidís, antullaren, amarada. Pensa el mot que hauràs de buscar per trobar-lo al diccionari.
  3. Busca una mica d’informació d’aquest país inexistent en els nostres dies i presenta-la als teus companys. Per què ha desaparegut?
  4. Amb quin personatge del conte t’identifiques? Raona la teva resposta.
  5. Com haguessis actuat al lloc de la Maruska?
  6. És adequada la postura de la mare i Holena? Per què?
  7. Anomena cinc autors o autores catalanes que hagin escrit contes i esmenta’n un títol de cadascun.
  8. Aquest i com a tots els contes d’arreu del món conté una lliçó moral per als nostres dies. Quina és?
  9. Opinió 1: és complicat desenganxar-se de les coses que ens agraden, de la classe què siguin? Per què?
  10. Opinió 2: què et semblen els contes d’arreu del món? T’agraden? Per què? Llegeixes alguna vegada contes? De quina tipologia?



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;