dimecres, 27 de març del 2013

Com espatllar una sopa de gambes. Conte. Adreçat a tot l'alumnat.

COM ESPATLLAR UNA SOPA DE GAMBES



Conte tradicional de l’Índia

A la riba del mar, un jove escoltà la picotejada d’una gamba. Es posà tan rabiós que colpejà un cocoter, i a aquest li caigué un coco que anà a parar al cap d’un gall. El gall s’empipà tant que picotejà a un munt de formigues. Les formigues varen picar nerviosament a un colobra. L’espavilada colobra mossegà a un innocent porc senglar, que a la vegada descarregà el seu malhumor escometent un plataner. Una rata-penada, que allí dormia, caigué de cap i –a cegues, és clar- queixalà l’orella d’un elefant. L’encoleritzat paquiderm enderrocà la primera casa que es posà davant seu.

La mestressa de la casa s’enfadà molt perquè no entenia res. Aviat se n’anà a parlar amb l’elefant, però aquest donà la culpa a la rata-penada. La rata-penada culpà al porc senglar, i aquest digué que era de la serp, que, a la vegada, acusà a les formigues. I les formigues imputaren al gall; el gall al coco; el coco, al noi, i el noi, a la gamba. Tots buscaren a la gamba dins del mar i quan la cercaren, la lliuraren a un gripau cuiner per a què amb ella fes una bona sopa. Emperò a la sopa no hi havia rastre de la gamba i tothom estava tan rabiüt que apallissaren al gripau.




(Traduït per: Josep Maria Corretger. Extret de Cuentos del mundo, n. 36, de Sofía Sánchez, dins “20 Minutos”)

(Imatge extreta de:  turaris.net)




!!EXERCICIS:

1. Realitza un petit resum d’aquest conte amb les teves paraules.

2. Pensa un sinònim per a cinc de les paraules assenyalades.

3. Contextualitza l’oració assenyalada dins el sentit del text. Pensa que no has d’explicar la frase de manera literal, sinó dins del conte.

4. A què fa referència el títol del conte en l’esdevenir de la història? Creus que resumeix perfectament el conte? Proposa un altre encapçalament per a la narració.

5. Fòrum: què t’ha semblat aquest conte d’arreu del món? Mostra algun tipus d’ensenyament per a la vida quotidiana? Aporta la teva opinió.

6. Modifica el final del conte mantenint els mateixos personatges.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;