dissabte, 14 d’octubre del 2023

Conte amb valors: "Les quatre estacions". Adreçat a tothom

 

Hi havia una vegada un home que tenia quatre fills. Amb el propòsit que aprenguessin a no jutjar les coses precipitadament, els va anar enviant, un en un, a veure una perera que estava a gran distància. El primer fill hi anà durant l’hivern; el segon, per la primavera; el tercer, a l’estiu i, el fill més jove, a la tardor.

Quan tots havien anat i tornat, el pare els reuní i els demanà que descrivissin el que havien vist. El primer fill afirmà que l’arbre era horrible, rebregat i tort. El segon, que no era així en absolut, que estava cobert amb brots verds i ple de promeses. El tercer fill assegurà que estava carregat de flors, era fantàstic i que desprenia una aroma dolça. El darrer dels fills no estigué d’acord amb cap dels anteriors perquè, segons digué, estava madur i marcint-se de tant fruit. Llavors, l’home glossà als seus fills que tots tenien raó, però que només havien vist una de les estacions de la vida de l’arbre, per la qual cosa, cap d’ells podia emetre un judici complet de la realitat.

Aquesta faula ens ensenya que no hem de jutjar a ningú només per un moment concret de la seva vida, sense conèixer-lo bé. Hem d’esperar a saber com és en la seva totalitat.

(Extret de la revista “Pronto”. Traducció: Josep Maria Corretger)

[Imatge extreta de: pepcassany.com]

 

EXERCICIS:

1. Realitza un resum d’aquest conte amb valors.

2. Per què el pare envia a cada fill a veure la perera?

3. Per què cada fill veu una perera diferent?

4. Què ens ensenya la lectura d’aquest conte per al nostre dia a dia?

5. Cerca al diccionari i explica el significat de quatre paraules de color lila que desconeguis.

6. Aroma és una paraula masculina o femenina? Perquè ens fa equivocar?

7. Per què és posa un punt i coma al primer paràgraf del conte en lloc d’una coma quan es parla de cada fill?

8. Opinió: penses que hi ha tendència a jutjar una cosa amb poques certeses o evidències? Per què? Pengem etiquetes a les persones abans de conèixer-les bé? Raona la teva resposta.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;