dimarts, 27 de novembre del 2018

Antoni Bassas ens diu "Bon dia, són les vuit!". Adreçat a tothom


L’Antoni Bassas, barceloní i fill del barri de Gràcia, amb 57 anys i prop de quaranta d’ofici a les esquenes, recentment ha realitzat un gira de presentació del seu segon llibre, «Bon dia, són les vuit!» (2018), en el qual ens relata la seva experiència vital i laboral al capdavant del programa «El matí» de Catalunya Ràdio durant catorze anys. Sobre aquesta experiència l’Antoni ja va rendir-se a aquesta tasca: «És un privilegi poder mirar a la cara de personatges importants».

Aquest llibre està redactat en primera persona, amb caire memorialístic i a la vegada, és un relat de país. Però li ha fet respecte realitzar el llibre, tot i agradar-li escriure, ho ha trobat addictiu, ara bé, és un objecte que queda i no et pots equivocar amb allò què dius, i com ho explicaràs, així ho veu l’Antoni.


Si fem una mica de memòria en la carrera d’aquest destacat periodista dels mitjans de comunicació catalans veurem que va començar la seva trajectòria a l’edat de setze anys a Ràdio Joventut, posteriorment, es llicencià en Ciències de la Informació a la Universitat Autònoma de Barcelona i als vint anys, entrà a Ràdio Barcelona, on presentava els programes «Àrea de gol» i «El contestador», uns mesos després, entrà a l’equip de Joaquim Maria Puyal, per realitzar les retransmissions dels partits del F.C. Barcelona a «Futbol en català», fins que al 1985 el programa passà a l’emissora Catalunya Ràdio. La primera experiència literària fou «A un pam de la glòria. 11 anys de Barça» (1992) on glossava el seguiment del F.C. Barcelona durant onze temporades. En total n’estigué encara tres més, fent un total de catorze, al costat del mestre Puyal. Però l’Antoni tingué l’oportunitat de la seva vida. Havia de substituir durant sis mesos en Josep Cuní a «El matí» de Catalunya Ràdio, ja que, aquest volia tenir un any sabàtic. I no foren sis mesos, sinó que, foren catorze anys al capdavant del programa, amb realitzant un periodisme de qualitat. Sobre l’èxit d’aquest programa Bassas va dir: «Els programes del matí estan al centre de l’escenari, tenen molta audiència». Al final va haver de competir pel lideratge radiofònic amb el seu excompany, que ara estava a Com Ràdio. Bassas va aconseguir entrevistar a homenots com el Dalai Lama, Woody Allen o Mikhaïl Gorbatxov, alhora, un programa que es va emetre des de diverses ciutats d’arreu del món. L’Antoni també va ser el creador del programa «Alguna pregunta més?» (APM), pel qual fou mereixedor d’un Premi Ondas el 1997. I arribem al 27 de juny del 2008, data en què va deixar de realitzar «El matí» per desavinences amb la direcció sobre la seva renovació de contracte, deixant el llistó ben amunt, i acompanyat de catorze anys de lideratge d’audiència. Emperò, l’Antoni continuà col·laborant en programes de Catalunya Ràdio com «El suplement» o «El club de la mitja nit», on encara avui podem escoltar les seves reflexions.


Bassas durant la presentació del llibre guardonat amb el Premi Josep Pla de novel·la del 2018 va comentar: «La ràdio ha perdut el centre de l’escenari. Ara tot està més repartit», premsa, xarxes socials, tuits, hi tenen molt a dir... Posteriorment, després de finalitzar l’etapa al capdavant de «El matí» Antoni Bassas va ésser corresponsal de TV3 a Washington durant quatre llargs anys. A aquest home de les ones radiofòniques l’èxit li va començar a venir gràcies a Joaquim Maria Puyal, que li va oferir un programa de televisió que durà tres anys, i del qual en fou el guionista, parlem del recordat «Tres pics i repicó» (1988-1991), i gràcies a aquest fet i a la popularitat de la Vicenteta, va poder entrevistar el president de la Generalitat de Catalunya, com explanà. D’entre les seves participacions televisives podem trobar: el programa de debat «Polèmic» (1992-1993), o treballar com a guionista a «El joc del segle», «La Lloll» o «El show de la Diana». A més codirigir i presentar «Aquest any cent!» (1999), programa sobre el centenari del F.C. Barcelona i que li valgué el Premi al Millor Periodista Esportiu de l’any; «A contracorrent» (2003) un programa d’entrevistes, del qual n’era el director i presentador; la col·laboració a «El club» (2006-2009) amb Albert Om, o a «El convidat» (2010), tots dos repetint de nou. El 2001 Bassas rebé el Premi Nacional de Periodisme atorgat per la Generalitat de Catalunya per la seva trajectòria.

Sobre les entrevistes que ha portat a terme, l’Antoni explanà: «No és el mateix entrevistar un jugador si ha guanyat o ha perdut un partit, cal preparar el to i les preguntes», una píndola de periodisme receptada per ell. En els darrers mesos, la gent li demana fer xerrades sobre les relacions entre Catalunya i Espanya, pel fet d’haver estat davant del programa «El matí» i d’haver conegut de primera mà l’actualitat. Però l’activitat periodística de l’Antoni la podem continuar llegint a les pàgines del diari Ara, on escriu una columna setmanal des dels seus orígens, atès que, en Carles Capdevila li proposà el treball i com glossà en Bassas, hi exerceix la tasca periodística des del part de la publicació.


Durant la presentació del llibre l’Antoni va parlar sobre el risc que comporta realitzar bé la feina, arriscar-se i rebre amenaces per fer saber allò verídic, fent referència a l’Anna Politkóvskaya (1958-2006) que fou assassinada a l’ascensor del pis on vivia a Moscou per ésser crítica amb el règim de Vladímir Putin. En un temps, en què Rússia estava immersa en una guerra civil contra Txetxènia. D’ella en parlà amb admiració, atès que, informava amb valentia. Segons l’Antoni, amb ella va realitzar la millor entrevista, la que s’emportarà en la memòria el dia que se’n vagi d’aquest món: «Els periodistes sempre busquem referències, inspiracions». Quan se li va preguntar per la pitjor entrevista al llarg de la seva carrera periodística, i tractant d’evitar dir-ho, per no entrar en compromisos, finalment, glossà que fou al cantant Rafael, que es presentà a la ràdio per presentar el seu concert a Barcelona i que la finalitzà a la segona pregunta, ja que, portava una bona turca.

Quan se li va preguntar per l’1 d’octubre, explanà que votaren més de dos milions de persones, i que: «El periodista té un punt de vista, no és escèptic. Si el periodista fa bé la feina, és crític»; «No podem deixar que ens culpabilitzin per tenir il·lusions i un sentiment nacional propi». Tanmateix, està d’acord en què el periodista intel·ligent és el que sap el que calla, tot i no ocultar la veritat a la societat que vol aprofundir en el tema. El silenci també pot ésser útil si s’administra bé.

Recomanà ésser objectiu, però veu el periodista com un subjecte, per tant, subjectiu: «És labor del bon periodista aplicar criteris objectius i acostar-se a la realitat. La mirada subjectiva està bé, però cal explicar el perquè, la mirada pròpia, interpretar el que ha passat, això és ser periodista. La suma de tots els diaris seria la veritat. Seguir una línia editorial», fent menció a la cita de l’enyorat Salvador Espriu, ho trobem en el personatge de l’Altíssim dins de l’obra teatral «Primera història d’Esther» (1948) quan ens diu:

«Penseu que el mirall de la veritat s’esmicolà a l’origen en fragments petitíssims, i cada un dels trossos recull tanmateix una engruna d’autèntica llum».


Una cosa que li sobtà és el president dels Estats Units, Donald Trump, explanà que diu el que pensa i a més guanya les eleccions, cosa realment complicada d’aconseguir. De la seva trajectòria per les ones radiofòniques comentà que era com una condemna llevar-se d’hora per estar a les cinc del matí a Catalunya Ràdio i justament, dues hores després, en primera línia de combat, davant dels micros, al davant del país. No tot fou positiu durant els quatre anys en què treballà com a corresponsal a Washington, s’hi desplaça amb tota la família, i això va fer que dos dels tres fills decidissin quedar-se allà per treballar. Un dia rebé una trucada en què havia de desplaçar-se a cobrir el terratrèmol d’Haití al 2010, cosa que l’impactà fortament, va haver de traslladar-se allí d’urgència, d’un dia per l’altre i quan pogués, al país més pobre de l’Amèrica llatina, un encàrrec de darrera hora. Onze dies de treball intens i amb un retorn d’un fort impacte personal, muntanyes de cadàvers, un infern, i on el metge abandonava l’individu mig moribund en favor del més necessitat. D’aquesta experiència l’Antoni explicà: «Em va impactar viure en primera persona un terratrèmol de 6’2 a l’escala de Richter». És un capítol que tot i estar fora de la seva experiència al programa de Catalunya Ràdio, va decidir incloure per tot allò viscut i que marcà la pròpia vida. Tancava el cercle.

Una anècdota que glossà al llibre és que un dia esperant davant d’un hotel va veure l’actriu Jodie Foster que cercava un taxi, i ell li demanà si podien fer-se una fotografia plegats, com un seguidor més, i en l’interior de les pàgines la podreu visionar.

A l’Antoni l’incomoda que l’etiquetin de nacionalista, ell realitza la feina periodística de la millor manera, unes vegades amb més encerts que d’altres, però amb afany de superació, sense prendre partit en una banda o una altra, tot i les suposicions. Sobre això deixà anar: «Els polítics s’enfaden amb els mitjans de comunicació quan no els poden controlar. No sempre hem fet bé la nostra feina. Hem estat posats a prova». Quan els altres partits polítics no estaven d’acord amb el que escoltaven per la ràdio, van espavilar-se a crear d’altres emissores: Com Ràdio, Rac 1... També recomanà escoltar i visionar la mateixa notícia en dos mitjans diferents, perquè «donen més cops les mentides que els cops». Responent a la pregunta d’un assistent a la presentació del llibre sobre quin altre títol li posaria al volum editat, sense dubtar-ho un segon digué: «Aquí va un tros de la meva vida!». Així va finalitzar la presentació del llibre «Bon dia, són les vuit!», unes memòries i vivències viscudes en primera persona a la ràdio, d’un periodista talentós de les nostres lletres i que és tot un plaer escoltar-lo parlar, incloent el seu sentit de l’humor tot i endarrerir-se trenta-set minuts per culpa del trànsit, mai serà una pèrdua de temps, perquè escoltant tan sols un minut a l’Antoni Bassas ja aprens molt. D'una vida estretament lligada als mitjans de comunicació i com no, al F.C. Barcelona. Com diu la gent gran, una veritat com un temple! Moltes gràcies Antoni per la teva cerca de l’objectivitat i el teu esperit crític, aquí rau el virtuós periodisme.

Josep Maria Corretger Olivart
Novembre del 2018

(Crèdit fotogràfic: Mónica García)
(Imatges dels llibres: Todo colección, Destino)
(Fotografia del Camp Nou: F.C. Barcelona)


!!EXERCICIS:

1. Presenta breument el periodista Antoni Bassas.

2. Com vas conèixer Antoni Bassas? Si és el cas, quin programa vas veure o escoltar en el qual participava? Què et va semblar?

3. Una de les referències dins del món periodístic d’Antoni Bassas fou Anna Politkóvskaya, qui era i per què?

4.Com definiries què és un periodista? Trobes que és una professió arriscada?

5. Estem influïts pels mitjans de comunicació orals i escrits? Per què? Penses que els mitjans influeixen els oients? Per què? Què hauríem de fer per tenir una visió més àmplia?

6. Si has llegit algun dels dos llibres editats per Antoni Bassas, glossa’n una breu ressenya.

7. Entra a la pàgina web del diari Ara, cerca un article periodístic d’Antoni Bassas i comenta’l. Si algú ha participat en aquest exercici, no pot repetir-se el mateix article.

8. Si haguessis de quedar-te amb un mitjà de comunicació, amb quin et quedaries i per què? Premsa escrita? Televisió? Ràdio? Xarxes socials? Per què? Raona la teva resposta.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;