dimecres, 12 de març del 2014

Els gèneres periodístics informatius. La notícia. Adreçat a tot l'alumnat.

LA NOTÍCIA

Aquests gèneres informatius tenen com a prioritat informar, narrar uns esdeveniments reals que han succeït. Dins d’aquests gèneres trobem la notícia. Són gran quantitats de pàgines les que ocupen les notícies en els diaris escrits i digitals, així com també en altres mitjans de comunicació com ara la televisió o la ràdio.

QUÈ ÉS UNA NOTÍCIA?

És un petit escrit on es relata un fet nou, d’actualitat i que tindrà interès generalitzat. La notícia es transmet amb objectivitat i recull tots els esdeveniments que han ocorregut. És evident que segons els diaris que llegim i els mitjans de comunicació orals o escrits que seguim tindrem més objectivitat o menys, perquè ens dirigeixen cap a una única visió, la que ells volen vendre i que a més pot ésser manipuladora, per tant, és molt recomanable seguir una mateixa notícia en diferents mitjans, tant a nivell oral com escrits per no quedar-se amb una única visió d’aquell fet o notícia, d’aquesta manera també enriquirem la nostra visió de les coses. Una notícia inclou els criteris de rapidesa, actualitat, novetat i proximitat.


ESTIL I INFORMACIÓ DE LES NOTÍCIES

La notícia és un dels gèneres informatius més importants que glossa un fet actual i nou per tal que el lector pugui assabentar-se’n. La tasca que té el periodista és la d’informar objectivament, és a dir, essent en tot moment neutral davant dels fets que s’han produït. Per aquest motiu, en una notícia mai s’empra la primera persona ni del singular ni del plural, mai pot aparèixer ni el JO ni el NOSALTRES.

En un notícia sempre han d’aparèixer i s’han de respondre les sis preguntes clàssiques, atès que, inclouen la informació més rellevant. Aquestes sis preguntes són conegudes com les 6W perquè així comencen en anglès.

.Qui? (Who): el protagonista de la notícia.

.Què? (What): el fet que ha succeït.

.Quan? (When): explica el dia i l’hora que han ocorregut els fets.

.On? (Where): comenta on ha passat l’acció de la notícia.

.Per què? (Why): relata la causa o motiu dels fets explicats.

.Com? (How): la manera com han succeït els esdeveniments.



PARTS D’UNA NOTÍCIA

En una notícia hi ha tres elements fonamentals: el titular, l’entradeta i el cos.

Anem a veure’ls breument:

.El titular:

Recull la informació de manera ràpida, resumida, i entenedora. Hem de pensar que de vegades algunes notícies es publiquen amb titulars que generen confusió. L’extensió del titular ha de ser breu, no pot superar les DOTZE PARAULES. A més, ha de causar interès en el lector per tal que segueixi llegint la notícia.

El cos de lletra del titular de la notícia ha de ser d’un cos de lletra més gran que la dels subtítols que es volen destacar i que l’explicació de la notícia o els peus de foto que són molt més petits.



El titular de la notícia poden ser de dos tipus:

1.      De caràcter informatiu:


Un accident de tren causa deu ferits.


2.      De caràcter expressió, valorant els fets:


El joc del Real Madrid esparvera als seus rivals en la lliga.



.L’Entradeta:


El primer paràgraf de la notícia és el més important, s’anomena lead o entradeta. No s’ha de confondre amb un subtítol. Recull les informacions més detacades que després desenvoluparà la notícia. Moltes vegades podem trobar que el o la periodista empra frases literàries, d’altres més curtes, que tenen la finalitat de captar l’atenció del lector.

L’entradeta cal destacar-la tipogràficament en un altre cos de lletra inferior al del títol i subtítol i superior al de la notícia. També es recomana que no tingui més de setanta paraules.


.El cos:


Cal estructurar-lo en paràgrafs i indica el desenvolupament de la notícia. Desenvolupa l’explicació de l’entradeta i desglossa la notícia afegint més informació. Convé incloure informació nova per tal de no repetir informacions. De vegades cal començar a comentar la notícia des del principi per tal que pugui ésser entesa, això s’anomena background.


(Adaptat de: DIVERSOS, (2011). Llengua catalana i literatura. ESO, Editorial Teide, Barcelona)


      (Imatge extreta de: diari Ara)



!!EXERCICIS:


1.      Cerca una notícia en format paper o digital i esmenta les següents parts:


Titular:

Subtítol:

Entradeta:

Cos. Quants paràgrafs té?



2.      Inventa un petita notícia. De vuit a deu línies. Pensa en què han d’aparèixer totes les parts.


3.      Realitza un petit esquema que inclogui els continguts d’aquesta fitxa i que es tituli “La notícia”.


4.      Contesta en un màxim d’una línia:


.Què és el titular d’una notícia?

.On podem trobar l’entradeta i en què consisteix?


.Per a què serveixen les 6W?


5.      Observa la notícia de la imatge i indica les diferents parts que hi veieu. Compte, l’exercici té trampa:

Titular, lead, cos, subtítols, peu de pàgina.


N.B. Clica a sobre de la imatge per ampliar-la.





(Imatge extreta de: bondia.cat)


6.      Si t’agrada fer de periodista ara pots crear la portada per una revista o diari. Pensa que ha de contenir imatges, titulars i una mica d’informació. Atreveix-te a fer un bon disseny. Pots veure exemples dins de:







7.      Fòrum 1: què és el que més t’ha costat d’aquesta fitxa? Per què? Quins dubtes t’han sorgit? Sabries crear una notícia?


8.      Fòrum 2: penses que els mitjans de comunicació tant orals com escrits volen manipular la societat segons com expliquen les notícies? Acostumes a llegir la mateixa notícia en diferents diaris o la mires en diferents canals de comunicació? Raona la teva resposta.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;