diumenge, 7 de maig del 2023

Llegim "Atrapats", de Xavier Gual (12). Club de lectura. Adreçat a tothom

 

25

LA BIBLIOTECA MORTA

En Sergi, en Dani i en Riki no havien anat mai a la biblioteca d’aquella manera, corrents i a les fosques. Van baixar per la rampa i van obrir la porta que donava al petit passadís. Allí era on havien vist per darrera vegada la Diana ja feia una estona. Durant el trajecte havien sentit sorolls, fins i tot algun crit, però quan es van plantar davant l’entrada de la biblioteca es va fer un silenci sepulcral que es va paralitzar les intencions immediates d’entrar-hi.

-Espereu un moment –va dir en Sergi esbufegant-. Potser és una trampa.

-O potser aquell home no vol que el descobrim i ara es vol amagar. Jo entraria de totes maneres perquè la Diana està en perill.

-I si fos el fantasma de la Santacruz? I si això no fos normal, sinó paranormal?

-Dani, aquí l’únic que no és normal ets tu.

-Però què dius, desgraciat! –I va amenaçar en Riki ensenyant-li el puny.

-Ei, a ell li pots trencar la cara perquè no porta ulleres!

-Atreveix-t’hi, merda seca!

L’amenaça d’en Riki va fer el seu efecte dissuasiu, i tots tres es van tornar a centrar en el problema que els havia dut allà.

-Jo entraria i amb les llanternes dels mòbils ho enfocaria tot. A veure què hi trobem.

Els altres hi van estar d’acord i es van posicionar estratègicament als costats de la porta de la biblioteca. Van decidir que en Sergi i en Riki se situarien als laterals, i en Dani obriria sigil·losament la porta. El noi va arremangar-se la túnica negra i va girar el pom lentament. Després va impulsar la porta, que va emetre un grinyol llarg i greu, com si obrissin una tètrica caixa de morts. Aquell so va desmuntar completament qualsevol intenció d’entrar-hi per sorpresa.

-Quina merda! –En Sergi es va posar la mà a la cara i es va ajustar les ulleres-. És igual, entrem d’una vegada!

Tots tres van fer el pas que els va dur a l’interior de la biblioteca, però només dues llums de mòbil van il·luminar aquell espai allargassat.

-Ho sento –va excusar-se en Riki-, m’he quedat sense bateria.

La llum que van poder sumar els va mostrar un espectacle desolador. Una de les prestatgeries havia caigut i els llibres estaven tots escampats per terra. També hi havia taules i cadires fora de lloc. Era evident que l’ordre d’aquella sala s’havia alterat i que els responsables d’aquell enrenou no s’amagaven gaire lluny.

-Diana! Que ets aquí?!

El crit d’en Sergi els va deixar definitivament en evidència. La biblioteca tenia una forma rectangular, amb centenars de llibres en una de les parets laterals i ordinadors en l’altre. En un extrem hi havia l’aula d’acollida i al final de tot una zona de butaques pensada per a la lectura. Els va semblar que s’hi amagava algú. En Dani va notar moviment en el racó del fons i el va enfocar.

-Qui hi ha? Diana, ets tu?

Quan tots tres es van acostar a la zona de les butaques una ombra gegant es va abraonar sobre seu. Va fer una mena de salt i va empènyer en Sergi cap a terra. Semblava que volia marxar per la porta d’entrada i en Dani es va apartar per no ser igualment envestit.

-Riki, no el deixis escapar!

El noi va córrer per la banda com si fos un contraatac i va interceptar la persona que fugia com si hagués canviat el futbol pel rugbi. Tots dos van ensopegar entre taules i cadires i van rodolar per terra. De seguida en Dani i en Sergi van afanyar-se per il·luminar-los i van descobrir que en Riki havia mig estabornit un home que duia posada la caputxa de la jaqueta i un passamuntanyes.

-Qui és vostè!?

En Riki va immobilitzar-lo amb el genoll sobre el coll i les mans als canells. L’home va gemegar i va suplicar que el deixessin respirar.

-On és la Diana?

-Soc aquí!

La veu de la noia els va fer girar en rodó. LA van veure amb els cabells despentinats i el maquillatge esborronat.

-Estàs bé?

-Més o menys... -Es va abraçar a en Sergi-. Em volia deixar tancada a l’aula d’acollida.

-Per què?

-No li ha agradat que el descobrís i ens hem barallat una mica.

Les paraules de la noia van sonar amb una barreja de por i ràbia.

-Però la jugada li ha sortit malament. No diríeu mai qui és. Jo l’he reconegut per la veu.

L’home es va regirar estirat a terra i mentre en Riki seguia immobilitzant-lo, en Dani li va abaixar el passamuntanyes. Tot i que l’home va tancar els ulls, encegat per la llum dels mòbils, el seu rostre va ser fàcilment identificable.

[Fragment extret de: GUAL, Xavier, (2021), “Atrapats”, Fanbooks, Barcelona]

(Fotografia de: Conclusión)

 

EXERCICIS:

1. Quina sorpresa amaga la biblioteca? Què hi passa exactament allí dins?

2. A la biblioteca… troben a Diana. Ella ha reconegut un home. Com? Porta passamuntanyes… qui és? Què hi pot fer allí?

3. Quines poden ser les intencions de l’home del passamuntanyes? Es coneixen?

4. Ha fet quelcom a la Diana?

5. Té una bona justificació per estar allí?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;