dissabte, 27 d’octubre del 2012

"Tirant lo Blanc. Episodis amorosos". Adreçat a 1r de Batxillerat nocturn.


En aquesta fitxa, on hi diu "publica on comentari", cada alumne/a que ha treballat els capítols afegirà un resum de cadascun, és obligatori, amb un mínim de vuit línies i un màxim de quinze línies. D'aquesta manera, tothom podrà fer un seguiment, del llibre i podrà revisar els capítols.

Aquesta fitxa no exclourà la lectura del llibre, sinó que la complementarà. També aportaré un fòrum voluntari per als qui hi vulguin participar de manera voluntària comentant algun aspecte dels personatges.





(Imatge extreta de: la-safor.blogspot.cat)



!!EXERCICIS:

-Resumeix el capítol del "Tirant lo Blanc" que t'hagi tocat exposar a classe. No t'oblidis d'afegir el teu nom i cognoms, curs i grup.

-Fòrum: aporta un comentari que tingui a veure amb el capítol o algun personatge. Com es comporta? Per què? Els participants han d'afegir coses noves. Separa amb intros alguns paràgrafs per facilitar la lectura.

20 comentaris:

Unknown ha dit...

RESUM TIRANT LO BLANC
CAPÍTOL CXVII:

Com Tirant fon arribat en Constantinoble, e les rahons que lo emperador li dix




Tirant arriba a Constantinoble i L'Emperador el presenta a L'emperadriu que esta de dol i s'havia tancat en una cambra fosca per la mort del seu
fill a mans dels turs en un combat.
Tirant en veure L'Emperadriu trista per la mort del seu fill, i perquè té por de caure presonera dels turs, li diu unes paraules per consolar-la per la pèrdua del seu fill i l'hi aconsella deixar D'estar trista i abandonar el seu dol per la mort del seu fill en el combat.

Unknown ha dit...

RESUM TIRANT LO BLANC

CAPÍTOL CXVIII

Com Tirant fon ferit en lo cor ab una flecha que li tirà la deessa Venus perquè mirava la filla de l'emperador



Mentre L'emperador diu unes paraules a tirant lo blanc, ell esta observant a carmesina la filla de L'emperador.

Al cap d'una estona se l'emporta de la cambra on estan.

Diafebus cosí de tirant lo blanc, en veure tirant molt trist li pregunta quin mal té, tirant li contesta que no ho pot saber i es posa a plorar i sanglotar.

Diafebus ho veu i s´anadona del mal que té i comença a burlar-se de tots els que estimen i no demostren el seu amor.

Unknown ha dit...

Noel Martínez Nieto
1r C

Resum del Tirant lo Blanc

Capítol 117. Com Tirant fon arribat en Constantinoble, el es raons de l’emperador li dix.

Capítol 118. Com Tirant fon ferit al cor ab una fletxa que li tira la deessa Venus perquè mirava la filla de l’emperador.


Després de la victòria a Grècia i de l’arribada a Constantinoble de Tirant, l’emperador li atorga el títol de capità imperial. El qual li permet l’honor de veure el rostre sense vel de l’Emperadriu i la infanta Carmesina, que vestien de dol per la mort de l’hereu al tron.

A causa de la calor que feia a la Gran Sala, Tirant va quedar eclipsat per la bellesa de la infanta Carmesina que mostrava entre els descordats de la seva cotilla el seus pits.

Degut a l’atordiment que va rebre Tirant després de veure aquell paradís de pecats, va tornar a la posada on Diafebus al veure que tirant patia d’un mal desconegut, va ser l’únic confident de la passió que patia Tirant en una profunda malenconia davant del seu mal d’amor per la infanta Carmesina.


Explicació del personatge Tirant lo blanc:


-Tirant un cop arriba a Constantinoble es mostra lleial a l’educació que rep tot cavaller; respectuós, humil, atent, servicial a les peticions dels monarques.

Però tot i això, ni els seus modals, ni la seva destresa en armes, ni rudesa li fan capaç de suportar l’amor a primera vista que provoca el seu mal de cor.

Josep Maria Corretger Olivart ha dit...

Hola Abdellatif,

Faltes text 1:

l'emperadriu, turcs,de la pèrdua,d'estar (minúscula).

Faltes text 2:

està, Carmesina, Tirant lo Blanc, s'adona.

Els resums són correctes, doncs ja tens l'activitat superada.

Si fas més exercicis del blog aniràs millorant. També pots participar al Fòrum del Tirant.

JM.

Josep Maria Corretger Olivart ha dit...

Hola Noel,

Alguna falteta:

Tirant (majúscula). La resta tot correcte i el resum també. Però feies dos capítols, ho has fet tot junt?

Gràcies per descriure Tirant.

M'anoto el teu treball i t'encoratjo a seguir fent exercicis. Creeu-me que milloraràs molt en l'escriptura.

JM.

Josep Maria Corretger Olivart ha dit...

Hola Noel,

Bé, ja em confirmaràs si t'has deixat un capítol o no.

Una abraçada.

JM.

Unknown ha dit...

Ingrid Vizcaino Moreno 1r BATX C nocturn

RESUM TIRANT LO BLANC
CAPÍTOL 473
La lamentació que va fer la princesa sobre el cos de Tirant.

El capítol comença amb la lamentació que fa la princesa quan mor Tirant. La princesa descriu el sentiment per el seu germà quan va morir. I ara amb la mort de Tirant encara estava més adolorida i demanava besar-lo moltes vegades per acontentar la seva ànima adolorida. Besava el cos amb tanta força que es va trencar el nas, llançant sang abundosa. La princesa deia que volia anar a buscar l'ànima de Tirant i volía fer-li companyia en la mort. Li diu a Tirant que li deixi la camisa que li va donar, com a consol per ficar-la en la seva tomba i en la d'ella. Desprès de dir aquestes paraules es causara esmorteida sobre Tirant i quan els metges la fagin tornar en si, ja quasi morta es llença sobre el cos i li besa la boca a Tirant. Finalment li va obrir els ulls, plorant sang perquè ja no li quedavan llagrimes i seguia lamentant-se.

Josep Maria Corretger Olivart ha dit...

Hola Ingrid,

Correccions:

pel seu germà, volia, després, caurà, esmorteïda, la facin, en sí, llàgrimes.

Bona feina, en prenc nota.

Ens veiem!

JM.

Unknown ha dit...

Jennifer Latorre Rodriguez

RESUM TIRANT LO BLANC


• Capítol 265

o Tirant fa un raonament a la viuda reposada al qual agraeix tot el que ella l'ha informat però que la seva sort no es tindré grans riqueses ni béns. Lloa l'amor que sent per la seva estimada comparant-la amb la seva deessa del seu palau. Es basa en explicar que el seu amor es més poderós que qualsevol fortuna. Li posa un exemple d'un mercader que surt al mar amb el seu vaixell anomenat Gaubedí. Aquest navegava pels mars d'Espanya, i havia posat en un barril, jocs de naips (per ell la seva riquesa) Tirant conta que el vaixell sofreix un xoc amb un escull de roca i comença a enfonsar-se, el mercader tenia l'esperança d'augmentar la seva fortuna i intenta salvar el seu barril i fins i tot es planteja perdre la vida. Però ha de deixar enfonsar el barril per arribar a terra on es troba amb una caixa que resulta plena d'un gran tresor, així explica Tirant que ha de fer arribar el seu amor a Carmesina.

• Capítol 266

o La viuda respon a Tirant de seguida i no dubte en advertir al Tirant del seu temor. Aquesta creu que ell no hauria de fer públic el seu amor a Carmesina per poder mantindre la seva vida i el seu honor. A més la viuda reposada diu a Tirant que no creu que Carmesina sigui la dona que mereix Tirant, ja que ell necessita una dona que l'acompanyi en les seves batalles amb guerra o pau, i esta segura que Carmesina no es una bona dona per en Tirant. Llavors Tirant pregunta qui es aquesta dona que ell necessita i la viuda contesta que en les seves paraules s'ho a deixat ben clar. Que no li faci constant la seva pena.

Unknown ha dit...

Resum del Tirant lo Blanc

CAPÍTOL CDLXX

Breu comiat enviat per Tirant a la seva princesa.

Tirant el envia un breu comiat a la seva princesa on li diu que no ha pogut arribar on ella i que abans de morir li volia dir que encara conserva la seva pasio per ella i finalment le encomana la seva ànima.

CAPÍTOL CDLXXI

Com l'emperador va enviar al duc de Macedònia i Hipòlit amb els metges, i com Tirant , que es feia portar a Constantinoble, va morir pel camí


Tirant desprès de escriure el seu testament va a demanar que el portassin a veure a la princesa abans de morir i volia anar a Constantinoble, els metges no li van dir res per que ells ja li tenien per mort

quan l'emperador se'n dóna compta demana als seus metges, al duc de Macedònia i Hipòlit anar per a trobar a tirant

el van trobar a Mitjà Camí i tirant es va posar content per tendre els seus amics abans de morir. Es va despedir amb un peto a cada u i va morir a mitja jornada, quan van portar el cos i el van embalsamar i ho van posar a la Iglésies de Santa Sofia

Unknown ha dit...

Capitol 437 - Reprensió d’amor que fa la princesa a Tirant.

La princesa estaba enotjada per el poc afecte mostrat per en Tirant i la perdua de la seva honestitat. A tot aixo la reina li va dir a la princesa que no finges tant. La princesa desconsolada calla i es va anar a dormir amb Tirant fent coses de enamorats.

Capitol 467 - Com pres a Tirant lo mal del qual passà d’aquesta vida.

A pesar de les conquestes i actes gloriosos d’en Tirant va malgastar la seva vida i d’aixo es vol deixar constancia per a generacions futures. Que no es deixin emportar per les seves ideas folles en busca de fama.
Li van preparar un gran banquet i festa a en Tirant per celebrar les seves bodes. Va fer el mur mes ample perque la entrada fos mes triunfal.
Tirant va esperar a adrianopolos fins que l’emperador li digues. Esperant la seva entrada. Mentre s’estava divertint va sentir un mal de costat molt gran. El van haber d’agafar en braços. Li van portar molts metges pero cap ningún no el podía ajudar.
Tirant es va donar compte que es moria i va demanar un confesor. El va confesar i Tirant va agafar amb devocio una imatge de Jesucrist i li pregaba amb devocio i ploraba. Va dictar el seu testament demanant qe el portessin a Bretanya per ser enterrat allà, dona els seus bens al net i criat i una carta a la princesa.

Josep Maria Corretger Olivart ha dit...

Hola Jennifer,

Correccions:

és tindre, és més, no és una bona..., és aquesta, ho ha deixat.

És (verb 'ser', pronominalitza 'ho és').

Es (pronom, substitueix un nom).

Exercici correcte, corregeix les faltes a la llibreta.

JM.

Josep Maria Corretger Olivart ha dit...

Hola Jose,

Correccions:

Tirant envia, passió, després (adverbi de temps), portessin, perquè (resposta,explicació), s'adona ('es dona compte', castellanisme), acomiadar (no 'despedir'), dóna (verb), els seus béns (riqueses), petó (aguada), Tirant.

Corregeix les faltes a la llibreta. Prenc nota de la teva feina.

JM.

Josep Maria Corretger Olivart ha dit...

Hola Doris,

Correccions:

estava, enutjada, pel, pèrdua, honestedat, això, fingís, va anar a, constància, idees, folles, més (quantitat), perquè (explicació), haver, però, ningú, podia, va adonar-se o s'adonà ('es va donar compte' és un castellanisme greu), confessor, confessar, devoció, pregava, plorava (-ava), dóna (verb), béns (propietats).

El resum està ben fet, ara cal que corregeixis les faltes a la llibreta.

M'anoto el teu treball.

JM.

Unknown ha dit...

Capítol 229
 
Plaerdemavida li diu a Tirant que si vol aconseguir l'amor de la Princesa, ha d' actuar amb una miqueta de força, per incitar-lo, comença a fer-li comentaris provocants.
 
Al dia següent Tirant és va reunir amb l'Emperador, però en arribar Tirant, l'Emperador és trobava vestint-se i el va atendre la Princesa. Tirant al veure tanta singularitat en aquell cos, és va quedar tan admirat que l'Emperador li comença a parlar, però ell no l' escolta. Seguidament, Tirant és disculpa i li diu que si us plau l'hi torni a dir, que estava pensant. L'Emperador li creu i l'hi torna a dir.
 
Tirant de veure d'aquesta forma a la Princesa, és col·loca enrere de l'Emperador perquè no el vegi i és posa les mans davant la cara, les donzelles al veure'l, van començar a riure.
 
Plaerdemavida aprofitant l'ocasió, gira a l'Emperador del braç i comença a fer-li comentaris en honor a Tirant. Seguidament, gira a la Princesa i li fa el mateix.
 
Tirant li demana a Plaerdemavida que calli i no faci tants comentaris d'ell, però l'Emperador li respon a Plaerdemavida que serà la donzella més singular del món i li fa donació de cinquanta mília ducats. La princesa estava molt torbada del que havia dit i Tirant estava mig empeguit. Al acabar de vestir-se l'Emperador marxa a missa i Tirant aprofita per parlar amb la Princesa i dir-li paraules de semblant estil.
 
Capítol 230
 
 
L'emperador dins la cambra crida a Carmesina per parlar amb ella. Li pregunta que si voldria casar-se amb el capità. La Princesa es torna roja i vergonyosa i no pot dir res, però finalment li respon ' Jo faré tot lo que la majestat vostra hem mani.
 
Tirant passa a la cambra de la Duquessa on és trobava Plaerdemavida per parlar amb ella. Tirant li comenta que ja no sap que fer, si no li dona cap solució. No et preocupis aquesta nit t'ho solucionaré diu Plaerdemavida. Tirant li pregunta que qui la demanat que digues tot el que ha dit d'ell, ella li respon que s'ho a dit l'Emperador.

Plaerdemavida li diu que tot el que digui ella estarà ben dit i que la raó d'això és perquè l'Emperador s'ha enamorat de mi i ara mateix esta amb la seva filla demant-li si us desitja per marit.
 
 

Josep Maria Corretger Olivart ha dit...

Hola Noemí,

Molt bona feina. Et corregeixo les faltes:

provocadors (no "provocants"), es va quedar, el creu, es posa, empeguit? (potser, 'penedit'), a l'acabar, es posa roja, ho ha dit (no "s'ho ha dit"), està, demanant-li, què fer (equival a 'quina cosa', és interrogatiu), dóna (verb 'donar'), l'ha demanat, digués.

Repeteixo, molt bona feina. Si ho desitges, pots resumir d'altres capítols aquí, a raó de dos positius per resum.

Una abraçada.

JM.

Unknown ha dit...

Capítol 7:

220. Resposta feta per l’emperador a Tirant.

Tirant amb una gran depressió i tristesa per l’allunyament de la princesa, demana a l’emperador que permetés el matrimoni de Diafebus, el seu cosí i Estefania, filla del compte de Macedònia. L’emperador a partir d’aquesta petició li diu a Tirant que això depèn del consentiment de l’emperadriu i marxa. Estefania decepcionada per el comportament portat per l’emperador se’n va trista cap a la seva habitació mentrestant Tirant, la princesa i els altres se’n van cap a la cambra de l’emperadriu per a que donés el seu consentiment.
L’emperadriu va fer veure el seu consentiment i la seva felicitat respecte aquest enllaç. Per tant, van fer cridar un cardenal i la resta en la gran sala i van fer avisar a Estefania i a Diafebus. Estefania ignorant del consentiment de la reina seguia en la seva cambra plorant. L’emperador mentres tant va voler que la cerimònia es fes al dia següent per no interrompre la marxa de Tirant.
La mateixa nit Plaerdemavida va posar cinc gats en la finestra on dormia la novia, aquest no feien altre cosa que miolar tota la nit. Amb molta cura Plaerdemavida va fer cridar a l’emperador per portar-lo a la cambra de la novia i per a que escoltés els crits que segons ella feia Estefania. Una vegada a les portes de la cambra l’emperador riu amb les paraules de Plaerdemavida i li comenta que si no tingués esposa seria ella. Al veure a l’emperadriu Plaerdemavida, li demana correns que no tardi en morir-se, explicant-li les paraules esmentades per l’emperador feia un moment.




Capitol 8

228. RAONAMENT QUE FA LA DUQUESA DE MACEDONIA A LA PRINCESA.

Després de la boda d’Estefania i Diafebus realitzada. La Duquesa de Macedònia es a dir, Estefania és proposa intentar ajudar a la princesa i a Tirant en el seu amor. Estefania parla amb la princesa, demostrant-li que intenta ajudar-la, perquè l’estima com a una germana i intenta precavir de les males intencions i la mala fe que porta a terme la Viuda Reposada. Estefania li pregunta a la princesa que com seria el seu comportament i els seus sentiments si Tirant entres de nit en la seva cambra. Una vegada a parlat amb la princesa, va parlar amb Tirant i li fa saber que ella li portará a la habitació de la princesa. Tirant li agraeix i li fa saber a Estefania el respecte i l’amor que té per la princesa Carmesina.

Josep Maria Corretger Olivart ha dit...

Hola Alexandra,

Correccions:

decebuda, se'n va trist, pel (per+el), per a què, mentrestant, promesa ('xicota' és castellà), corrents, és a dir, resguardar ('precavir' és castellà), entrés, ha parlat, portarà, a l'habitació.

Molt bona feina, corregeix les faltes a la llibreta.

T'animo a seguir participant en aquesta fitxa.

JM.

Abdullah ha dit...

ALguin me Puedes dar los resumenes de 283 284 y 434 porfavor !!!

Josep Maria Corretger Olivart ha dit...

Benvolgut Abdullah,

Tu pots participar i fer-los, no es tracta de copiar-se'ls. Sinó no és aprenentatge.

JM.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;