dilluns, 9 d’agost del 2010

La poma. Un conte per a l'ESO.



LA POMA
Conte tradicional d’Itàlia

Un rei i una reina se sentien molt apenats perquè no havien pogut tenir fills. La reina ho desitjava tant que al final va aconseguir quedar-se embarassada. Als dotze mesos va donar a llum una preciosa poma roja. Tots els dies els reis treien la fruita al balcó del palau i una bonica neneta sortia de la poma, es pentinava els cabells daurats, prenia el sol i tornava a introduir-se dins de la fruita.

Després d’uns quants mesos, un jove príncep que vivia davant i que havia observat a la neneta, no va poder resistir més i va anar al palau a demanar la seva mà. Veient la diferència d’edats, els pares de la bella criatura van oferir certa resistencia, tot i que al final van accedir.

Però el príncep ben plantat de sobte va haver d’anar a la guerra i deixar la seva preciosa poma a càrrec de la seva mestressa de claus, sense temps d’explicar-li el secret que s’amagava al seu interior. La dona sí que s’havia adonat que el príncep la tractava amb molta delicadesa, i va començar a pelar la poma. Però llavors va escoltar uns plors, i va sortir de dins la nena preciosa amb moltes esgarrapades.

La mestressa de la casa, espantada, anà a visitar a un remeier que dictà: "La neneta haurà de prendre un còctel de set fruites exòtiques i dormir tres dies seguits". Quan el príncep tornà de fer la guerra es trobà amb que la neneta s’havia fet una dona formosa i de manera imminent es casaren. En aquells moments la mestressa de casa ja estava a la Conxinxina.
FI

Extret de "Contes del món", n.116, de Sofia Sánchez Adalid, dins "20 minutos".

!! EXERCICIS:

-Esbrinar el significat de les dues paraules assenyalades dins el context del text i escriu una oració amb cadascuna: remeier, formosa.

-Quina és la teva opinió del conte, t’ha agradat sí o no i per què?

-Inventa un altre possible final per a aquest conte d’arreu del món.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;