dimarts, 10 d’agost del 2010

L'ós jutge. Un conte per a l'ESO.


L’ÓS JUTGE
Conte tradicional d’Estònia

En un bosc va desenvolupar-se una forta discussió entre el mascle de la guineu, una llebre, un gat i un llop. I el principal motiu de la disputa no era un altre que els recursos que cadascú tenia per salvar la vida en cas de perill. Cadascú començà a defensar-se amb tanta constància i percaçament que no va haver més remei que cridar a un jutge, que era un ós molt savi i just, per a què jutgés a cadascun per la seva capacitat.

L’ós va reunir als quatre en un prat del bosc, sota una atenta mirada d’un públic divers d’animals. I allí preguntà, primer al llop, que quants recursos tenia si es trobés immers en perill. "Cent", contestà aquest.

"I tu mascle de la guineu?", "Mil", contestà. La llebre digué que només tenia les seves llambresques potes i el gat, que no en coneixia més que un. Després d’un llarg silenci, l’ós jutge decidí fer-los una prova. De sobte agafà al llop pel bescoll i gairebé va estrangular-lo. El mascle de la guineu, que les va veure venir, va intentar fugir, però l’ós, amb l’altra urpa, li enxampà la punta de la cua. La llebre va sortir corrent a tota velocitat i encara no s’ha aturat tot i tenir set. Però el gat, d’un salt, va enfilar-se a un arbre i es va posar a cantar òpera i allí ningú el va poder atrapar.

Extret de "Contes del món", n.111, de Sofía Sánchez Adalid, dins "20 minutos".

!! EXERCICIS:

-Cerca tres sinònims de les paraules: percaçament, llambresques, bescoll, i realitza una oració amb cadascuna d’elles.

-Pensa un altre final per a aquest conte d’arreu del món.

-Realitza un dibuix de l’escena que més t’hagi fascinat d’aquest conte.

-Anota breument els principals temes de debat que presenta aquest conte d’Estònia.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;