dijous, 26 d’agost del 2010

El tigre i el mascle de la guineu. Un conte per a l'ESO.


EL TIGRE I EL MASCLE DE LA GUINEU
Conte tradicional del Nepal

En una selva allunyada s’instal·là un tigre amb ganes d’armar-la. A més de ser enorme, aquest felí matava i engolia sense pietat diverses peces diàries posant en perill l’equilibri de la jungla.
La resta dels animals, esverats i entristits, decidiren lliurar-li cada dia al gran sanguinari a un membre d’una família, començant pels més grans. I així ho feren fins que els tocà el torn als mascles de les guineus. I quan el mascle de la guineu padrí estava a punt de marxar per ser sacrificat, el seu nét digué que ell mateix ocuparia el seu lloc.

El mascle de la guineu petit es plantà sense por davant del tigre i començà a riure compulsivament. El gran felí, desconcertat, li preguntà per què estava rient, i el petit li digué que un altre tigre li estava furtant bones mossades. El tigre, enfurismat, li digué que el portés davant de tan aterridor adversari. Es posaren en camí i molt aviat arribaren a un pou profund. El petit mascle de la guineu contestà al tigre que el seu company vivia allí dins. El felí s’acostà al pou i al veure el seu reflex a l’aigua, amb una expressió tan ferotge, no es reconegué i pensà que era un altre tigre. I llavors… es llançà de cap a les fosques aigües per lluitar a mort amb el seu reflex.

Extret de “Contes del món”, n. 72, de Sofía Sánchez Adalid, dins “20 minutos”.

!! EXERCICIS:

-Realitza un breu resum del conte de tres a cinc línies.

-Cerca al diccionari: armar-la, esverats, compulsivament, furtant, enfurismat, i escriu un sinònim i un antònim de cadascuna.

-Com s’ho fa el petit mascle de la guineu per a vèncer al tigre?

-Pensa les aplicacions que té aquest conte en la vida real. Segur que en té més d’una. Escriu-les.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;