dimarts, 17 d’agost del 2010

El mono i la tortuga. Un conte per a l'ESO.




EL MONO I LA TORTUGA

Conte tradicional de Filipines

Un mono i una tortuga que eren amics inseparables van trobar dos plataners al terra. A la tortuga se li ocorregué tornar a plantar-los per tenir menjar tot l’any. Al mono li semblà una bona idea. I així segellaren el pacte amb una topada de potes. Però quan els plàtans maduraren, el mono va enfilar-se als arbres i començà a devorar-los. L’afamada tortuga, que no podia escalar els arbres, li suplicà que li deixés alguna cosa.

"No et preocupis, n’hi ha de sobres per tots dos", digué el mono. La tortuga confià en el seu amic i s’adormí al peu de l’arbre. Quan despertà, veié que el mono amb la panxa plena i cap plàtan a la vista. I li estiba: "Ets un fartís egoísta i no m’has deixat res, per això et desafio a una cursa. El que guanyi es quedarà amb els plataners i el que perdi marxarà del bosc". El mono es burlà de la seva lentitud i li digué que no tenia res a fer.

La cursa començà i el mono deixà endarrera a la tortuga en pocs minuts. Però com que li pesava el ventre, es tombà per reposar i es quedà adormit. Quan despertà, la tortuga estava a punt de creuar l’arribada, i això l’omplí de tanta ràbia que la tirà al riu. Però com que la tortuga és més ràpida a l’aigua, aviat arribà a meta i es va fer amb el triomf.

Extret de "Contes del món", de Sofía Sánchez Adalid, dins "20 minutos".



!! EXERCICIS:

-Realitza un resum de quatre línies sobre els fets d’aquest conte.

-Cerca al diccionari tres paraules que desconeguis del conte i escriu una oració amb cadascuna.

-Et sembla adecuada la decisió que pren el mono envers la tortuga i els plataners?

-Dibuixa l’escena que més t’hagi agradat d’aquest conte al teu quadern de classe.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;