dimarts, 24 d’agost del 2010

L'ós i el mono. Un conte per a l'ESO.


L’ÓS I EL MONO
Conte tradicional d’Àfrica

En una selva vivia un ós que era tan gandul que se li ocorregué domar a un mono com a servent. Així fou que tirà una llaçada en un arbre i pescà a un mono pel coll. Se l’emportà a la seva cova i li digué que havia de recollir els millors fruits per a ell, i que si no, se’l menjaria viu. El mono estava tan espantat que obeïa a l’ós, que mentre realitzava unes migdiades de campionat.

Però cert dia el mono es cansà i portà a l’ós fruites podrides. L’ós es queixà, i el mono li digué que com tenia molt pressionada la corda al coll, li havia generat certa ceguera. L’ós el portà fins a la consulta del metge. Allí el mono li explicà tot al metge i junts crearen un pla: com l’ós era molt golafre, el mono li digué que li cuinaria un partís de coco, però que era necessari que sortís de la cova perquè faria molt soroll al trencar els cocos. L’ós s’agità a fora per dormir i el mono començà a colpejar la corda amb la qual estava lligat, fins que la trencà i s’escapà sense que l’ós se n’adonés. I llavors, ajudat per altres monos, encengueren una foguera al voltant de l’ós, que dormia sense notar res. Quan despertà, el seu cabell estava tan socarrimat que fou el barret de rialles de tota la selva.

Extret de "Contes del món", n. 76, de Sofía Sánchez Adalid, dins "20 minutos".

!! EXERCICIS:

-Assenyala els principals temes que apareixen al conte.

-Redacta un resum de cinc línies d’aquest conte.

-Explica el significat de: llaçada, golafre, socarrimat, barret de rialles. Llavors cerca una paraula o expressió equivalent.

-Trobes correcta l’acció que empra l’ós i la posterior reacció del mono? Justifica la resposta.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;