dilluns, 13 de maig de 2013

Algunes paraules en desús (2). Adreçat a tothom.Seguim amb una segona part de la darrera fitxa, amb algunes paraules que tenen poc ús. Algunes d'elles també inspirades en l'article de la filòloga i periodista Núria Puyuelo..A la gatzoneta: quan les natges toquen als genolls.

.D'ara endavant / en endavant: a partir d'aquí..Adés: en breu, de seguida, pròximament, de seguida..Adesiara: de tant en tant..Suara: en aquest moment, fa poc temps..Àdhuc: fins i tot..De bell antuvi / d'antuvi: d'entrada..Tostemps: sempre..Nogensmenys: no obstant això..Antany: antigament..Aital: tal..Baldament: encara que.(Imatge extreta de: iesefcastello2010.wordpress.com)


!!EXERCICIS:
1. Aporta deu paraules amb el seu significat que s'emprin poc en català.
2. Fòrum: Per què penses que algunes paraules queden en desús i d'altres de noves s'emprem molt? Creus que la culpa de tot plegat la tenim els parlants? Aporta la teva opinió argumentada.

2 comentaris :

Victor Romero ha dit...

1.-
Baladrer --> Es diu d'aquella persona que sovint parla amb un to de veu massa alt.
Batolla --> És una eina utilitzada a pagès.
Bussoga --> Una inflamació deguda a un cop al cap.
Bimba --> És un sinònim de pilota.
Biaix --> Direcció obliqua en què està, es mou o és tallada alguna cosa.
Ensems --> Juntament amb altres persones o coses.
Entotsolar-se --> Quedar-se sol en tot.
Gairell --> Indica que una cosa no va recta.
Guitza --> Moviment violent cap enrere d'una o de les dues potes del darrere d'un animal de quatre potes i cop donat amb aquest moviment.
Guilopo --> Hàbil, astut, que obra amb mala intenció.

2.-
Penso que les paraules queden en desús perquè altres paraules més noves adaptades als nous temps les substitueixen. Aquestes que ara s’empren molt segurament passats uns quants anys es quedin en desús i d’altres les acabin substituint. Es podria dir que moltes paraules tenen un cicle. També crec que hi ha paraules que potser es queden en desús a les grans ciutats però als pobles es continuen fent servir.

Víctor Romero Ortiz

Josep Maria Corretger ha dit...

Hola Víctor,

Molt bona feina, gràcies per participar en aquesta fitxa solitària. Només empra sinònims de 'desús' per tal de no repetir tant la paraula.

Tens dos positius, molt bé!

JM.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;