dijous, 23 d’abril del 2020

El cavaller sant Jordi. Adreçat a tothom


Jordi prové de Γεώργιος (Georgios), significa “qui treballa la terra”. Fill de Geronci, un noble persa i Policrònia, dama de Palestina. Nascut a Diòspolis, actual Lod, Israel, 270 i traspassat a Nicomèdia, Bitínia, 303 dC. Va ésser un màrtir venerat des de sempre pels cristians d’Orient i Occident. Les narracions de la seva mort s’envolten de miracles i fets sorprenents. Antigament, sant Jordi no era un sant tan popular. Són diverses les llegendes que podem trobar, una per exemple, és la que situa la història a Montblanc o unes altres les que cita Joan Amades, quan ajudava els exèrcits catalans en la lluita contra els sarraïns. Jaume de Voràgine al segle XIII va escriure la narració sobre el drac que s’escampà per Europa fins a arribar a la Corona d’Aragó.

Ha esdevingut un dels sants més populars des de l’edat mitjana. Es creu que va ésser un sant llegendari. Sant Jordi fou enterrat a l’església que porta el seu nom a Lod, Israel, ara bé, el seu crani el podem trobar a Sant Giorgio in Velebro, Roma i d’altres relíquies romanen en d’altres llocs. Fou canonitzat l’any 494 per Gelasi I. La seva iconografia la podem trobar representada matant un drac, com a cavaller armat, amb un escut o estendard amb una creu roja sobre un fons blanc. És el patró de poblacions com Alcoi, Banyeres de Mariola, Montblanc, Puigverd de Lleida; de comunitats autònomes com Catalunya, Aragó, i de països com Anglaterra, Bulgària, Etiòpia, Geòrgia, Grècia, Hongria, Lituània, Portugal, Rússia, Txèquia, Ucraïna. El seu culte va ésser suprimit l’any 1969 pel papa Pau VI. La seva festivitat se celebra cada 23 d’abril.

Pel que fa a les tradicions, a la regió de Montserrat s’encenien fogueres i a Vic es realitzava una processó. A Alcoi se celebra una commemoració de la reconquesta de la ciutat ocupada pels sarraïns de Granada l’any 1276. A Lleida també es realitza la festa de moros i cristians. A Guimerà, la Segarra, s’adornava la imatge del sant amb espigues d’ordi. A Barcelona es fa una fira de roses, abans s’anomenava “Fira dels enamorats”, perquè hi assistien promesos i nuvis. A Europa se’l feia protector de la collita dels cereals. D’aquí fan referència els refranys: “Per sant Jordi, l’espiga a l’ordi” o bé, “Gloriós sant Jordi, jo en tinc un camp d’ordi, fresc i gemat; feu-nos la gràcia, que arribi ben granat!”.

Una de les moltes dites sobre el sant era la de “Sant Jordi mata l’aranya”, que ens transporta a la creença que el sant protegia contra les picades de les aranyes i plagues d’insectes. Sant Jordi també és el patró dels raiers, navegants del riu i dels oficis d’armes. Jordi va ingressar a l’exèrcit on va ocupar el càrrec de tribu. A la vegada, vivia en pecat amb una vídua. Quan va aparèixer l’edicte de Dioclesià on s’obligava a rendir culte a Apol·lo, es va oposar a l’autoritat romana, renegà de la milícia, distribuí les seves riqueses i s’enfrontà a l’emperador. Fou turmentat, empresonat i finalment, decapitat.

Josep Maria Corretger Olivart
Març del 2020








      (Tomba de Sant Jordi, a Lod, Israel)


Fonts consultades:

-Vikipèdia

-BOFILL, Francesc i Salvador Serra, “El cavaller sant Jordi”, Editorial Claret, Barcelona, 1982.


(Imatges extretes de: Art de la terra i Quaderns de bitàcola)


EXERCICIS:

1. Llegeix la present fitxa sobre sant Jordi i contesta les següents preguntes:

-Qui era sant Jordi?

-Per què es diu que va ésser un sant llegendari?

-Per què va esdevenir sant? Com va ésser martiritzat?

-Com es va fer popular la llegenda de sant Jordi i el drac?

-En quines contrades se celebra la festivitat de sant Jordi?

-Explica una llegenda vinculada a sant Jordi.

-Esmenta un refrany vinculat a sant Jordi.

-A qui donava protecció sant Jordi?


2. Quin llibre et compraràs o llegiràs aquest sant Jordi? Per quin motiu escolliries aquest i no un altre? El recomanaries a algú? Per què?

3. Realitza una fotografia a mode de concurs, vinculada a la diada de sant Jordi.

4. La imatge que s’aporta en la present fitxa correspon a un quadre d’un reconegut pintor català. Qui és? Com es titula aquest quadre? Cerca una mica d’informació del seu autor i presenta’l breument.

5. Fòrum: què és el que t’agrada més de la festivitat de sant Jordi? Per què?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;