divendres, 10 d’abril del 2020

La paraula mal dita (2): "Transtorn". Adreçat a tothom



En la societat hi ha una gran tendència a pronunciar la paraula que avui tractem de manera incorrecta. Resulta que ens és més còmode posar un “trans-“ per comptes de dir-la correctament, amb un “tras-“, que ens costa, per desconeixença o perquè trobem la pronúncia un pèl més abrupta.

El fet que algú escolti que una paraula incorrecta es pronunciï, et fa pensar que està ben dita i encara s’expansiona més sense poder posar-hi fre. Alerta, no totes les paraules que escoltem estan acceptades per l’Institut d’Estudis Catalans, en cas de dubte, agafem si us plau un diccionari.

Quan tenim per costum emprar una paraula inadequada, no acceptada, i al cap d’un llarg espai de temps ens adonem que no és correcta, costa bastant acostumar-se a pronunciar-la correctament i sobretot, corregir-la. Ens sentim estranys, trobem el canvi forçat, i ens incomoda tant, que encara hi ha individus que prefereixen continuar pronunciant-la malament, perquè els genera confiança i comoditat. En fi, que ens sentim nosaltres mateixos, i no algú altri parlant com si fingís.

Per tant, recorda…

És incorrecta: transtorn

Cal pronunciar i escriure: trastorn


(Imatge extreta de: Consultora empresarial)


EXERCICIS:

1. Aporta una paraula que escoltis pronunciar a les persones, que estigui mal dita i que la seva expansió vagi en augment. Argumenta el perquè creus que es pronuncia malament.

2. Com podem corregir una paraula que es pronuncia malament. Proposa eines.

3. Crea un joc a mode de gamificació per tal de treballar paraules mal dites.

4. Fòrum 1: has escoltat alguna vegada la paraula “trastorn” pronunciada incorrectament? Tu com la pronunciaves? En adonar-te que la pronunciaves incorrectament, et va costar corregir-la a l’hora de parla? Per què? Penses que els parlants ens deixem influenciar per la resta? Per què ho creus així?Raona les teves respostes.

5. Fòrum 2: t’ha servit d’alguna cosa la present fitxa per a millorar en la teva dicció de la llengua catalana? Com? Explica la teva experiència.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;