diumenge, 22 d’abril de 2012

Examen del PPAS (12). Adreçat al PPAS i Batxillerat.

                       
                        


                  EXAMEN DE CATALÀ : PPAS

                     MOLTA SORT

1.    Llegeix el text i redacta un breu resum de les idees principals en sis línies. (1 punt) (límit 6 F)2.    Escriu un antònim de cada paraula assenyalada. (1 punt)

                 EL CARRIL DEL MIG

Interessant el treball que van fer l'altre dia al TN de TV3. Es van situar en un pont de la AP-7 i van comptar durant vint minuts quants vehicles circulaven per cada carril. Van guanyar, i per pallissa, els que anaven pel carril del mig (307), per davant dels 181 que conduïen per la dreta i els 89 de l'esquerra. Els Mossos recordaven que circular pel carril del mig sense estar avançant cap altre cotxe és una infracció que no poden ni castigar de tan comuna com és. Al Facebook ja hi ha un grup amb més de 1.200 usuaris units per una pregunta: per què vas pel carril del mig si tens el de la dreta lliure?

Però també se'n podria fer una altra, de pregunta: per què fan autopistes amb carril del mig si no s'hi pot anar? A les carreteres catalanes passa com a la política, que tothom busca el centre. Fins i tot un partit de profundes conviccions nacionals com ERC ha optat a les dues últimes eleccions pel carril del mig, per l'equidistància entre CiU i PSC. I no li ha anat malament aquesta indefinició. Als catalans ens costa mullar-nos. ¿Dreta o esquerra? Saps què? Ni una cosa ni l'altra: anem pel mig. El carril del mig és una forma de passar inadvertits, de no voler destacar per sobre dels altres. Tots els extrems són dolents i totes les masses piquen, t'han repetit des de petit. El carril de l'esquerra és aquesta ostentació, aquest fer-se veure que tan poc ens agrada. I el de la dreta ens sembla pobre. Una cosa és la moderació i la prudència i una altra és que haguem d'anar veient impassibles com ens avança tothom.

Des del carril del mig, jutges que uns corren massa i els altres massa poc. La mesura, el seny, la velocitat justa és la teva. El carril del mig és anar fent. I l'anar fent és una manera molt nostra de fer. I tal com hi deu haver altres caràcters més donats als canvis constants de carril, els catalans preferim posseir-ne un. Aquest és el meu carril i d'aquí no me'n treu ningú, per més ràfegues de llum i cops de clàxon que em facin. El carril del mig és allò que ens agrada tant fer: la puta i la ramoneta. Puc, però no vull. O potser vull, però no puc.

Ara Trànsit impulsa una campanya perquè circulem pel carril dret. Els costarà canviar un hàbit tan arrelat, però se'n sortiran, perquè els catalans -posats a pecar- pequem més per menys que per més.

diari AVUI, 14 d'abril del 2009, per Albert Om.3. Subratlla la paraula que sigui correcta des del punt de vista ortogràfic. (2 punts)

Desde / des de                                haver de / tenir de     
Mil·lió / milió                                   novelista / novel·lista
Faria / faría (verb)                           cantava / cantaba
Em d’acabar / hem d’acabar              gaire gana /gaira gana   4.    Redacta un text de 100 paraules sobre què penses de la conducció que hi ha avui dia a les nostres carreteres. Ens respectem o som educats? Idees: pensa en els conductors, estat de les carreteres, senyalitzacions, contaminació, transport públic… (3 punts) (límit 6 F)      5. Anomena si la paraula és aguda, plana o esdrúixola i justifica-ho. 
          (1 punt)

         Transparència—                                 Algun—
          Algú--                                              Medul·la—6.    Subratlla la paraula correcta dels pseudoderivats: (1 punt)

Mòbil / móvil                                   Debem / devem                                 
         Escriva / escriba                              probar / provar7.    Corregeix els errors gramaticals que vegis a les oracions: (1 punt)

a.    Hi ha que fer els deures d’hora.
b.    Marxem ràpid per a reservar el restaurant.
c.     Actualment hi han molts pisos nous buits.
d.    En quant a tu, dona’t manya.
(Imatge extreta de: wallpaper.alxa.net)


!!EXERCICIS:

-Realitza els exercicis del següent examen en una hora.

-Anota les dificultats en què t'has trobat i explica el perquè.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;