dilluns, 2 d’abril de 2012

El plet del pastisser. Conte. Adreçat a tot l'alumnat.
EL PLET DEL PASTISSER
Conte tradicional del Perú
Una safaretgera anava tots els dies a la ribera d’un riu per a rentar la roba de tot un poble. Tot i que era pobra, sempre estava contenta i tot el món l’estimava. A prop del riu hi vivia un malvat pastisser que pastava un pa meravellós. La safaretgera quedava extasiada amb l’olor que sortia de la pastisseria, fins que arribat un dia, el pastisser li digué:


“Escolta, tu, et portaré als tribunals per flairar el meu pa”.La noieta continuà rentant i no li féu cas fins que li arribà una citació judicial.
La safaretgera es presentà al jutjat i el llegat la condemnà a pagar al pastisser cent monedes d’or en el termini de tres dies. La noieta no sabia què fer, però com que era tan estimada, els seus veïns realitzaren una col·lecta i en un dia reuniren els diners demanats.Poc temps després, la xicota lliurà al jutge les cent monedes. L’astut magistral començà a agitar el sac de monedes en les orelles del pastisser. I quan aquest posà les mans al sac, el llegat el detingué i li digué:“Tu demanares cent monedes a la safaretgera per haver robat l’olor del teu pa sense haver provat ni una sola mossegada i tu t’ho has cobrat amb el soroll de les monedes”.
La multitud explotà amb fortes rialles i aclamà la saviesa del llegat.(Traduït de: Cuentos del mundo, n.20, de Sofía Sánchez, dins 20 minutos)(Imatge extreta de: pintar.cat)

!!EXERCICIS:


-Realitza un resum de quatre o cinc línies d’aquest conte.


-Escriu un sinònim de: safaretgera, pastava, extasiada, flairar, lliurà, agitar.


-Com haguessis actuat al lloc del pastisser? I de la safaretgera? I del jutge?


-Explica el significat d’aquesta frase dins el text en una línia:


La multitud explotà amb fortes rialles i aclamà la saviesa del llegat.


-Es pot extraure alguna conclusió per a la quotidianitat d’aquest conte? Per què? Quina?

-T’ha agradat el conte? Justifica la teva resposta.


-Cerca un conte en català per internet. Realitza un petit de resum cinc a vuit línies i justifica la teva elecció.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;