dissabte, 25 d’octubre del 2014

Les famílies lingüístiques. Adreçat a 4t d'ESO

Al nostre món hi ha moltes llengües que es parlen. Prop de sis mil. D’aquestes, n’hi ha cent trenta que tenen més d’un milió de parlants. Aquesta quantitat de llengües que es parlen donen riquesa cultural al país, això forma part de la diversitat cultural que hi ha a nivell mundial. Moltes d’aquestes llengües tot i semblar-nos llunyanes i molt diferents a la nostra, tenen algun vincle familiar comú.

Totes les llengües que tenen un mateix origen formen una família lingüística, perquè provenen de la mateixa llengua mare. Alhora que dins d’una mateixa família lingüística hi ha una sèrie de llengües estructurades en subgrups i amb un parentiu proper entre elles.

Així doncs, la llengua catalana pertany a la gran família eurasiàtica, a la família indoeuropea i també al subgrup de les llengües romàniques.

Les altres famílies lingüístiques, moltes de les més desconegudes van del punt 1 al 10:

1.      Khoisan:

Inclou trenta llengües que es parlen a Namíbia, Botswana, Sud-àfrica i part de Tanzània.

2.      Nigerokordofanesa:

Engloba el 75% de les llengües africanes. S’estén des del Senegal fins a Kenya. Dins s’hi troba el grup bantu al sud de l’Equador. Té dues famílies:

A)    Kordofanesa:

El grup Bantu, amb més de cinc-centes llengües.

B)    Nigerocongolesa:

Swahili, manding...

3.      Nilosahariana:

Agrupa prop de cent-quaranta llengües parlades des de la frontera meridional d’Egipte fins a Uganda i en la frontera entre el Sudan i Etiòpia fins a Mali.

4.      Australiana:

Inclou totes les llengües autòctones d’Austràlia, prop de dos-centes vint-i-set, la gran majoria pateix perill d’extinció i fins i tot, algunes ja estan desaparegudes.



5.      Indopacífica:

Agrupa set-centes llengües. La parlen prop de tres milions de persones entre les illes Andaman i diverses illes del Pacífic, d’entre les quals es troben Nova Guinea o Salomó.

6.      Àustrica:

Inclou prop de set-centes llengües que es parlen a l’Àsia meridional i moltes illes d’Oceania. Consta de quatre famílies:

A)    Austroasiàtica: vietnamita, khmer...

B)    Miao-yao

C)    Daica: thai, laosià...

D)    Austronèsica: filipí, sudanès...


7.      Denecaucàsica:

Consta de quatre famílies:

A)    Sinotibetana:

Xinès, birmà, tibetà...

B)    Ienissei: ket.

C)    Na-dené:

Es parla en algunes zones del Canadà, Alaska i sud dels Estats Units. La llengua més famosa és el navajo.

D)    Nord-caucàsica:
Inclou tres llengües aïllades: basc, buruixasqui i nahali.


8.      Afroasiàtica:

Consta de prop de dues-centes llengües que es parlen al nord d’Àfrica i part de l’Àsia. Algunes de les llengües que en formen part són: àrab, hebreu, somali...


9.      Kartveliana:

Agrupa les llengües caucàsiques meridionals. El georgià és la llengua que més es parla.


10.  Dravídica:

Se situa al sud de l’Índia, al nord de Sri Lanka i en una regió del Pakistan. Formen part d’aquesta família: telugu, tàmil i malaialam.


11.  Eurasiàtica:

Es parla a l’hemisferi nord. Consta de cinc famílies:

A)    Indoeuropea:

.Romànic:  català, castellà, occità, francès, gallec, portuguès, italià, romanès, sard i retoromànic, dàlmata (llengua desapareguda al segle XIX).

.Germànic: alemany, anglès, danès, suec, noruec, neerlandès...

.Cèltic: bretó, escocès, irlandès, gaèlic, gal·lès...

.Baltoeslau: txec, eslovè, rus, polonès, ucraïnès, búlgar, lituà, bielorús...

.Indoirànic: hindi (llengua oficial de l’Índia), persa, kurd, urd, romaní, bengalí, sànscrit, osset...

.Grec

.Albanès

.Armeni


B)    Uralo-iukaghira: hongarès, finès...

C)    Altaica: turc, mongol...

D)    Txuktxi-kamtxatka: ienissei, iukaghir...

E)     Esquimoaleuta: esquimal, aleutià...

F)     Japonès

G)   Coreà

H)    Ainu (parlada al Japó)


12.  Ameríndia:

Inclou el conjunt de llengües autòctones del continent americà, a excepció de les na-dené i les esquimoaleutes. Les llengües ameríndies no formen part d’una única família, sinó a una agrupació de les llengües parlades a Amèrica pels amerindis nord-americans i sud-americans abans de l’arribada de Cristòfor Colom. Són moltes les llengües que es van extingir i van ser substituïdes per les llengües dels colonitzadors: espanyol, portuguès, francès i anglès.

Moltes d’aquestes llengües intenten sobreviure i ésser reconegudes arreu del món. Estem parlant de llengües com el dakota, cherokee, comanxe, quítxua, guaraní, guajiro, carib, tupí...



(Material adaptat de: DIVERSOS, (2011). Llengua catalana i literatura. 4t d'ESO, Editorial Teide, Barcelona)

(Imatge extreta de: upload.wikimedia.org)






N.B. En aquest enllaç podràs ampliar el mapa de les famílies lingüístiques:



1.      Què és una família lingüística?

2.      Mira les diferents nacionalitats que hi ha a la teva aula intercultural, escull-ne una i llavors cerca una mica d’informació d’aquella llengua. Màxim sis línies.

3.      Un alumne de cada país que es presenti davant de tota la classe i expliqui coses de la llengua que es parla allí i tradicions de la seva cultura.

4.      Esmenta de quina família formen part les següents llengües:

Esquimal, danès, basc, retoromànic, japonès, laosià, ket, hebreu, swahili, nahali, manding, grup bantu, italià, aleutià, kurd, búlgar, somali, navajo, thai, turc, sànscrit.

5.      Escull una llengua de les famílies lingüístiques que han aparegut en aquesta fitxa, informa’t i presenta-la als teus companys de classe.


6.      Tria un llengua desconeguda, la que més et piqui la curiositat i realitza una recerca per Internet per recollir deu paraules típiques i anota el seu significat.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;