divendres, 8 de febrer del 2013

Us agraden les disfresses? adreçat a tot l'alumnat.






Avui, i com es tradicional de cada any, molts centres educatius celebren el carnestoltes i també arriba aquest dissabte a moltes poblacions i locals lúdics de les nostres contrades, però molts pensem que és cosa de més joves, tot i així és d'agrair veure que la gent somriu i passa una bona estona dins aquests temps tant difícils en què vivim.

Quan més em divertia la vesta, era quan tothom des de casa obria els vells armaris i mirava que posar-se sense gastar-ne ni cinc, per tal que ningú et conegués, ara, els temps han canviat molt.



(Imatge extreta de: santandreujove.sabarca.cat)



!!EXERCICIS:

1. Cerca informació sobre l'origen del carnestoltes i realitza una redacció.

2. Fòrum: t'agrada disfressar-te? penses que es cosa de nens? què et sembla aquesta festa? expressa la teva opinió amb arguments.

3. Redacta un text de cent paraules on parlis del carnestoltes i de tot allò que l'envolta. Si s'ha desvirtuat el sentit de la festa? si et fascinava més de jove que d'adult? si encara et disfresses? el que desitgis. Pensa de mostrar una estructura i ús de connectors.

4. Cerca deu paraules dins el camp semàntic del carnestoltes. Compte a l'hora d'escriure-les!

5. Pots explicar breument de què et vas disfressar per darrera vegada i com t'ho vas manegar per aconseguir o fer el vestit.

8 comentaris:

Albert Toà ha dit...



Albert Toà 2n Batx E, LLengua Cat.

4. Cerca deu paraules dins el camp semàntic del carnestoltes. Compte a l'hora d'escriure-les!

-disfressa, barret, rua, carrossa, festa, ulleres, gresca, màscares, comparses, balls.


Josep Maria Corretger Olivart ha dit...

Hola Albert,

exercici correcte, gràcies per estrenar aquesta fitxa!

JM.

Unknown ha dit...

1. Cerca informació sobre l'origen del carnestoltes i realitza una redacció.

El carnestoltes es va originar durant el Renaixement. La societat romana feia una festa anomenada "Saturnalid" que només celebraven els esclaus i les classes baixes. Va començar sent una festa pagana però amb el pas del tems va començar a ocupar lloc entre les festes no religioses. El carnestoltes es celebra ara com es celebrava antigament, la gent acostuma a disfressar-se de qualsevol cosa i passar-s'ho molt bé ja que després ve la setmana Santa i tot això estarà prohibit.
Es diu que l'origen de la paraula Carnestoltes prové de les paraules llatines carru navalls, que fan referència al mite d'Isis i Osiris.

2. Fòrum: t'agrada disfressar-te? penses que es cosa de nens? què et sembla aquesta festa? expressa la teva opinió amb arguments.

Personalment penso que quan era més petita m'agradava més disfressar-me que ara. Quan ets petit t'imagines tot un món de diversió i és el gran dia, és el dia en que pots ser i fer el que vulguis a través d'unes robes anomenades disfresses. Jo m'enrecordo quan era petita, totes les meves amigues i jo ens disfrassàvem de prinseses,ens barallàvem per quina era la més bonica de totes.. com s'acostuma a dir " Coses de nens ". Deixan't de banda l'il·lusió, la gresca i les ganes de passar-s'ho bé, considero que el Carnestoltes és una festa capitalista com " San Valentí "," Santa Claus" o "Sant Joan" ja que s'incita a les persones a comprar-se una disfressa per el desitjat dia de Carnestoltes. Vivim en una societat que és així, si un nen de 6 anys va a l'escola i tots els seus companys estàn disfressat menys ell... Serà el nen "estrany"? És una pregunta amb resposta fàcil, però cadascú és lliure de pensament per tant jo afirmo que si.

4. Cerca deu paraules dins el camp semàntic del carnestoltes. Compte a l'hora d'escriure-les!
il·lusió-disfressa-careta-màscara-perruca-nens-carrossa-Venècia-pintures-rua

5. Pots explicar breument de què et vas disfressar per darrera vegada i com t'ho vas manegar per aconseguir o fer el vestit.

Aquest any he volgut variar una mica, i m'he disfressat de tres coses en dos dies de Carnestoltes.
El divendres vaig anar a l'escola de futbolista, com jo no jugo a fútbol ni tampoc tinc cap equip esportiu, una nena d'una altre classe em va deixar la samarreta del seu equip Cerdanyola FC i les mitjetes, després em vaix fer dues cues al cabell. Anava molt guapa, però la gent és quedava mirant amb cara de sorpresos. Per la nit vaig anarme'n de festa i em vaig disfressar de vaquera, aquesta disfressa consistia en portar una camisa de quadres blava i vermella que em vaig comprar a les rebaxes amb uns pantalons curts, un barret de cawboy i unes pistoles que li vaig agafar prestades al meu germà ( que per cert, encara no se les he tornat ). El dissabte volia canviar, ja que a mi no m'agrada anar sempre igual i vaig disfressar-me de militar, aquesta disfressa consistia en una faldilla militar i un corset de color negre. La faldilla va ser una "ganga" que vaig trobar a les rebaixes a 3€ i lo demés ja ho tenia.

Josep Maria Corretger Olivart ha dit...

Hola Ariadna,


Correccions:

se celebrava ("es celebrava" és cacofonia, mal so), se celebra, disfressàvem, deixant, futbol (és aguda), mitgetes, vaig, es quedava, rebaixes, cowboy, no els hi he tornat, la resta ("els demés" és un castellanisme).

Ara anota't les faltes i corregeix-les a la llibreta per tal de no repetir-les.

Et felicito per la feina que has fet en aquesta fitxa i per ser la primera a escriure-hi!

Tens 6 positius pel teu bon treball!

JM.

Unknown ha dit...

1.Cerca informació sobre l'origen del carnestoltes i realitza una redacció.
El carnaval anomenat també temps de carnestoltes, el seu origen en antigues festes paganes d'hivern, de celebracions dionisíaques gregues o de festes romanes. Podria ser que el mot carnaval tingués el seu origen en les paraules llatines carru navalis, fent referència al mite d'Isis i Osiris. En la vella societat rural, fortament estructurada pel cristianisme, el temps de Carnestoltes oferia, mascarades rituals d'arrel pagana i un lapse de permissivitat que s'oposava a la repressió dels instints i la severa formalitat litúrgica de la quaresma. Actualment el Carnaval s'ha convertit en una festa popular de caràcter lúdic. On tota aquesta llibertat extrema prèvia al temps de quaresma agafa forma en un sol individu, en carnestoltes, que és el Rei del Carnaval
2.Fòrum: t'agrada disfressar-te? penses que es cosa de nens? què et sembla aquesta festa? expressa la teva opinió amb arguments.
A mi m’encanta el carnaval, és la festa de l’any que més m’agrada, és molt divertit. Per mi no es cap cosa de nens, però els nens és una il•lusió disfressar-se dels seus animals preferits o del dibuix animat que t’han els hi agrada, però els que gaudeixen el carnaval son els grans que és disfressen amb la il•lusió de sorprendre als amics i passar una bona estona.

3.Redacta un text de cent paraules on parlis del carnestoltes i de tot allò que l'envolta. Si s'ha desvirtuat el sentit de la festa? si et fascinava més de jove que d'adult? si encara et disfresses? el que desitgis. Pensa de mostrar una estructura i ús de connectors.
El carnestoltes és una festa molt divertida on tots el que vulguin és disfressen del que volen, sense por de que rigui ningú de les seves idees, per que és una festa on ningú es ridícul, i busca qui pensa la millor disfressa, qui sorprèn més.
És una festa plena de colors vius, de gent alegre de música, balls…

4.Cerca deu paraules dins el camp semàntic del carnestoltes. Compte a l'hora d'escriure-les!
-Disfressa.
-Mascara.
-Gresca.
-Pintures.
-Rua.
-Carrosses.
-Perruques.
-Balls.
-

5.Pots explicar breument de què et vas disfressar per darrera vegada i com t'ho vas manegar per aconseguir o fer el vestit.
Amb vaig disfressar de minnie, van buscar per internet el model que més ens agradava i van portar la fotografia a una modista per que ens el fes a la nostra mesura i quedes perfecte. Després vam buscar però tot arreu unes ulleres i com no volíem unes qualsevols, volien unes en concret i nos les trobaven, al final les van trobar a la botiga de Disney de Glories(Barcelona), també ens van comprar unes mitges blanques i van enganxar un llaç vermell.

Josep Maria Corretger Olivart ha dit...

Hola Andrea,

L'exercici 1 no és correcte perquè és una còpia literal d'internet i precisament vull que ho expliquis amb les teves paraules. A més és una redacció on ha d'haver un títol i una estructura.Cal que el revissis.

Per cert, Carnestoltes vol dir 'fora carn'.


Correccions:

no és cap cosa (verb 'ser'), per als nens, són (verb 'ser').

L'exercici 3 tampoc és correcte perquè és un text de 100 paraules i ha de tenir un títol i una estructura, i una presentació on no opinis, sí presentis el tema.

Màscara (esdrúixola), faltarien dues paraules al 4.

Em vaig disfressar, vam portar, perquè (resposta, explicació), quedés, com no em volíem unes qualssevol (femení perquè parles d'ulleres i 'qualssevol' amb doble essa perquè és plural aquí), en volíem, no les trobàvem, les vam trobar, Glòries, vam comprar, vam enganxar.

Compte les faltes!! revisa sempre el text abans d'enganxar-lo.

Gràcies per participar en aquesta fitxa, pensava que seria fantasma.

Tens tres positius perquè hi ha coses que no has seguit com calia fer-les. Siusplau, llegeix bé els enunciats.

JM.

Estefanía Portero ha dit...

1-Cerca informació sobre l'origen del carnestoltes i realitza una redacció.
Tot el món es disfressa, juga, balla, canta i fa bromes. El Carnaval és un gran joc en el qual, durant unes hores, pots deixar de ser tu mateix i convertir-te en l'heroi que sempre has volgut ser.
Fa molt temps, jueus, grecs i romans ja celebraven festes semblants al Carnaval. Els romans se les dedicaven als seus déus. Eren festes esbojarrades en les quals els esclaus i els soldats triaven un rei que primer manava tant com volia, però al final havia de morir. Al llarg de la història, aquestes festes s'han intentat prohibir moltes vegades. Malgrat això, sempre han seguit existint gràcies a celebracions privades o secretes. Amb el temps, aquesta situació ha canviat i el Carnaval s'ha convertit en la festa més popular, alegre i participativa de l'any.

2. Fòrum: t'agrada disfressar-te? penses que es cosa de nens? què et sembla aquesta festa? expressa la teva opinió amb arguments.
M’agrada disfressar-me? ni si ni no, no és una cosa que m'apassioni, quan era petita si que m’agradava, li donava la tabarra als meus pares perquè hem compressin la disfressa i hem pintaren la cara, la disfressa que mes hem va agradar va ser disfressar-me de: ‘Caputxeta vermella’ estava molt bonica, però passant els anys no m’apassiona tant. Ara m’agrada mes disfressar-me per anar a alguna discoteca i fer el ximple. No crec que sigui coses de nens petits, cadascú te dret a disfressar-se tingui l’edat que tingui. Aquesta festa m’agrada ja que ens divertim molt i no parem de riure, es una de les festes mes destacades, com el Nadal...

4. Cerca deu paraules dins el camp semàntic del carnestoltes. Compte a l'hora d'escriure-les!
Pintures, rua, carrossa, festa, disfressa carroses, gresca, màscares, balls, perruques,

5. Pots explicar breument de què et vas disfressar per darrera vegada i com t'ho vas manegar per aconseguir o fer el vestit.
Aquest any me disfressat una vegada i va ser el divendres, un dia de col•legi.
Totes les noies de primer de batxillerat, tant l’A com el B, ens vam disfressar de futbolistes, de diferents equips, unes del Cerdanyola FC, unes altres anàvem amb la camiseta d’un equip y els pantalons d’un altre, que era el meu cas, jo anava amb la camiseta del Atlètic de Madrid i amb als pantalons del FC Ripollet, la camiseta del Atlètic de Madrid me la van regalar fa dos anys al dia del meu aniversari, y els pantalons del FC Ripollet se’ls vaig prendre al meu germà que jugava aquest club, durant varis anys. Anant cap a casa la gent es quedava mirant i algú que era del Atlètic de Madrid hem cridava. Quan vaig arribar a casa els meus pares hem van mirar sorpresos perquè no sabien que hem disfressava però els va semblar molt divertit.

Josep Maria Corretger Olivart ha dit...

Hola Estefania,

Correccions:

sí (afirmació), em compressin (a mi), em pintaven, més (quantitat), em va agradar ( asmi), és una de les festes (ho és), carrosses, m'he disfressat, Batxillerat, i, el dia, els vaig prendre, jugava en aquest club, diversos anys, em cridava, em van mirar, em disfressava.

Tens 4 positius, siusplau corregeix les faltes a la teva llibreta.

JM.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;