dimecres, 27 de febrer del 2013

Les etapes poètiques de Josep Carner (5). Adreçat als "literaris".







5a. CODA FINAL (1958-1970)

Després de l’obra Poesia (1957) en la qual Carner combinava la reescriptura de poemes anteriors, cercant el poema perfecte, tota la poesia que apareix en els anys posteriors es considera un mer afegitó i això fa que no estigui tan ben considerada com tota l’anterior, però això només és un mirall, el que veuen alguns crítics.
A partir de l’any 1957 Josep Carner encara edita tres volums més de poesia: Museu zoològic (1963), Bestiari (1964) i El tomb de l’any (1966). Els dos primers estan estretament lligats pel món dels animals com a esquer que els vincula. El tercer és considerat una petita ampliació al volum de 1957 esmentat abans, una addenda de diversos poemes.


A Museu zoològic (1963) Carner va preparant el camí per a un any després amb Bestiari. És un petit recull amb tan sols vint-i-quatre poemes amb caire epigramàtic, és a dir, poemes satírics de curta llargària que pretenen moralitzar sobre algun aspecte de la política, social o moral.


Bestiari (1964) recull cent cinquanta-quatre poemes, ja es veu d’entrada que és un poemari molt més exhaustiu i treballat que el seu precedent, on fins i tot, Carner endreça per ordre alfabètic els poemes que hi apareixen, a mode de diccionari enciclopèdic. Aquest volum també destaca perquè no reescriu cap poema, sinó que allò que aporta és novetat. Molts d’aquests poemes mostren les ganes de jugar i passar-ho bé del poeta, juga amb les paraules i això queda ben exemplificat al poemari. Cosa que ens acostarà l’autor a la seva primera etapa, la de provatures. Aquest recull de poemes també emula Els fruits saborosos (1906), però enlloc de poetitzar ara els fruits, o els arbres a Arbres (1953), ara poetitzarà el món animal, d’aquí que el recull s’intituli Bestiari. Els animals els emprarà com a una eina per a arribar a allò que realment ens vol transmetre el poeta, parla de la condició humana i dels seus comportaments, és precisament aquesta la definició de bestiari. De totes maneres hi ha també dos poemes adreçats a animals mitològics: El drac i El fènix. És a Bestiari on s’observa plenament al Carner més compromés amb la realitat.


El tomb de l’any (1966) és el darrer poemari que ens va lliurar Carner en vida. El poeta retorna a la vella idea de reescriure poemes que no l’havien acabat de convèncer i mesclar-los amb d’altres de nous. En aquest volum s’hi plasmen els següents temes: tranquil·litat de l’ambient familiar, Déu com a referència dins el modus vivendi de les persones o la humanització de la natura.


El poemari comença parlant de la primavera i finalitza amb poemes que ens parlen de l’hivern, d’aquí li ve el títol. Carner ens parla dels seus records de joventut dins els poemes recuperats anteriorment a 1957, però sense oblidar la vellesa, és El més vell del poble que Carner s’acomiada del seu públic.



(Adaptat de: Aulet, Jaume, Estudi preliminar dins Supervivient d'un cant remot. Antologia poètica, Edicions 62, Barcelona)

(Imatge extreta de: sites.google.com i xtec.cat)




!!EXERCICIS:

1. Realitza un petit resum amb els punts més destacats d'aquesta etapa de Josep Carner.


2. Llegeix el poema El fènix i contextualitza el poema dins la trajectòria de Carner. Cerca la mètrica i comenta allò que et suggereixen els versos argumentant-ho.



 El fènix


-La gent antiga d’Egipte
em creia l’ocell més bell,
el que mai no moriria,
el sol mateix, fet ocell.

Qui-sap-la gent m‘invocava
en un temple tot daurat;
ells deien: –Si mor un dia,
tornarà a ressuscitat-.

Mai ningú pogué sotjar-me
ni topar-me en un cantó;
i és que s’havia fet córrer
que era existent, i no en só.

Ara m’esmenta un poeta
quan ja no es parla de mi.
Potser jo, si us el creguéssiu,
Arribaria a existir.

 
De Bestiari (1964)

(Poema extret de Carner, Josep, (2011). Supervivent d'un cant remot. Antologia poètica, Edicions 62, Educaula, Barcelona)

(Dibuix de: Krysten Newby, extret de: lesparaulesdelsol.blogspot.com) 


3. Cerca informació de l'au fènix i fes una petita descripció. Existia realment?


4. Ara que ja hem vist totes les etapes del poeta, fóra bo que fessis un petit esquema amb allò més sobresortint de cada etapa perquè t'ajudarà a contextualitzar els poemes per la Selectivitat. Pots enganxar-lo aquí.


5. Fòrum Josep Carner: quin és el poema que més t'ha agrada de l'antologia Supervivient d'un cant remot. Antologia poètica d'Edicions 62 i per què? en què s'inspirava Carner a l'hora d'escriure la seva poesia?


6. Cerca cinc links per internet on hi hagi informació interessant de Josep Carner i la seva poètica. Anota'ls aquí.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;