dimecres, 28 de novembre del 2012

Pràctica de resumir (2). Adreçat a Batxillerat.

 

La política no és un conte

Joan Barril. El Periódico. 28 de novembre del 2012
Hi havia una vegada una reina que es passava el dia mirant-se al mirall i preguntant-li al mercuri si era cert que ella era la més guapa del regne. Així van passar els anys i el mirall màgic no feia altra cosa que confirmar la seva bellesa. Amb aquest reforç òptic la reina vivia tranquil·la i satisfeta. I quan passejava pels carrers de les seves ciutats fins i tot la seva ombra era un model d'elegància i de gràcia. Fins que un dia, vostès ja ho saben, el mirall es va atrevir a dir-li a la reina que en els confins del seu món hi havia una dona més jove i més bonica que ella.
No sabrem mai si el president Mas va trencar el mirall a miques quan van arribar els resultats electorals. Però altres coses s'havien trencat a Catalunya. En primer lloc l'aïllament nacionalista, forjat durant aquells anys en què les eleccions catalanes semblaven ser només cosa de catalans. El panorama electoral ha canviat. La gent està de mal humor. Els joves volen dir que hi són. I la premsa i la televisió de la caverna han fet forat en aquests ciutadans que amb el seu absentisme havien deixat el Parlament de Catalunya a les mans exclusives dels partits tradicionals.
La Catalunya real
El mirall en què es mirava Mas estava entelat pels molts anys en què Pujol exercia efectivament de Moisès i el poble elegit era una part de Catalunya amb el seu electorat natural al capdavant. Avui, ¿què tenim? Doncs ni més ni menys que la Catalunya real, que no és poca cosa. Gent que va a votar a la contra i que no sent la més mínima emoció per la independència. I també gent que, de tant desitjar-la, no està disposada a regalar-li el lideratge a un president que -en la millor tradició pujoliana- no ha dubtat a apropiar-se una manifestació a la qual no va anar. Els plantejaments sobiranistes es mantenen incòlumes. L'independentisme va arribar fins aquí per quedar-se, però no serà ni un partit únic ni encara menys un líder ungit pel seu antecessor qui dirigirà el procés, que ja no tindrà davant la passivitat de la Catalunya unionista. Ciutadans s'ha emportat vots socialistes i populars amb la bandera de la regeneració democràtica. Són a la trinxera i han recuperat l'orgull de portar-li la contrària a l'establishment dels Millet.
¿I ara què? Tornem als contes. Italo Calvino va analitzar la manera d'explicar els contes italians en què només s'explica allò que és essencial. Calvino cita: «Un rei va emmalaltir. Els metges li van dir que per curar-se hauria de prendre una ploma de l'ogre. I l'ogre està en una de les set coves». Ni una línia més. Ni sabem per què els ogres tenen plomes ni quina és la malaltia reial. Però Mas té la possibilitat de buscar en alguna de les set coves parlamentàries els suports de l'ogre més benevolent. O potser decidirà una vegada més quedar-se a la seva gloriosa i insuficient soledat. Convergència ha volgut anar molt de pressa, malgrat els bons i pragmàtics consells de Duran.
Però tot es pot arreglar. La Catalunya real no s'alimenta amb contes sinó resolent les petites realitats de cada dia. És la diferència entre somiar o administrar, entre governar el futur o governar el present.
(Imatge extreta de: denmeceluloide.blogspot.com)
!!EXERCICIS:
1-Realitza un petit resum de vuitanta a cent paraules d'aquest text.
2-Cerca i anota quatre paraules que desconeguis del text i anota el seu significat.
3-Busca quatre mots al text i escriu un sinònim o un antònim de cadascun.
4-Pensa un sinònim dels mots pintats en lila. L'has d'escriure respectant la persona i mode verbal. Si algú ja l'ha respost, cerca altres sinònims sense repetir-los.
5-Quin sentit té l'oració pintada de verd dins l'article?

6- Fòrum: segueixes la política per la premsa i notícies? vas a votar? què en penses de tot plegat?

6 comentaris:

sabemos qué es esto ha dit...

1-Realitza un petit resum de vuitanta a cent paraules d'aquest text.

Comparar l'ideari de la política de Mas amb el desengany de la reina del conte infantil de Blancaneus és una forma de veure el succeït en les eleccions.

Tot l'hi indicava que estava en lo correcte per escoltar el seu plantejament polític; un reflex ja inexistent i oxidat, perquè el pas dels anys ha fet que aquest reflex canviés. La independència volguda i buscada durant tant temps no ha donat escons suficients per arribar al cim en el qual creia que es trobava Mas.

Els partits tradicionals de Catalunya han anat mantenint els seus escons per la falta de participació de la població, on han caigut aquesta vegada, ja que la ciutadania ha decidit agafar les rendes dels guinets polítics i fer-los veure que ja no importa el nacionalisme conservador català sinó una altra forma de política, més adequada per aquest segle.

Ciutadans han sigut els escollits per la ciutadania catalana obtenint els vots dels socialistes i partits populars per dirigir una política regenerada.

Queda llavors clar que els contes, els idearis anteriors estan exhaurits per tota la corrupció política i per totes les decisions que han pres sobre el nostre futur; venent un conte a la població i ells (els polítics) creient-se el conte que ens han intentat vendre, i apostant per això.

Sens dubte no han volgut veure que nosaltres (la població) ja no creiem en els contes que ens expliquen i que cal intentar resoldre la realitat en la qual ens han ficat, la realitat entre vestidors, perquè ja no podem somiar, ni governar el futur, ja que primer hem d'administrar i canviar el present.

2-Cerca i anota quatre paraules que desconeguis del text i anota el seu significat.

-Establisment:Creació o fundació d'alguna cosa, generalment amb un propòsit de continuïtat.

-Ogre : Personatge dels contes de fades i de les rondalles populars que maneja persones. Persona que té mal geni i que és cruel.

-Benevolent: (de benèvol-a) Que té bona voluntat, comprensió i simpatia envers algú.

-Somiar:Donar com a cer o com a realitable el que no és pissible.


3-Busca quatre mots al text i escriu un sinònim o un antònim de cadascun.

-Màgic: (àntonim) Real.

-Mai: (antònim) Sempre.

-Sobiranistes: (sinònim) tirànics.

-Independència: (antònim) dependència.

4-Pensa un sinònim dels mots pintats en lila. L'has d'escriure respectant la persona i mode verbal.

-Cert: Inequívoc.

-Forjat: Moldejat

-Entelat: Velat.

-Apropiar-se: Apoderar-se

-Incòlumes: Intactes

-Ungit: Coronat.

-Possibilitat: Provabilitat.


5-Quin sentit té l'oració pintada de verd dins l'article?

Determina el sentit del text.


6- Fòrum: segueixes la política per la premsa i notícies? vas a votar? què en penses de tot plegat?

Segueixo la política a través de diversos canals per premsa, notícies i webs.

Vaig a votar, creient en el principi de que l'opinió del poble té que comptar.

Penso que la política no recorre un camí lògic sinó que tot està sota interessos personals de ells mateixos (els polítics) i que no plantegen una direcció per la població sinó una direcció per la seva posició.

Tot s'ha enrederit tant que tot el territori ha caigut més intensament en la crisis europea per les seves desicions interesades i corruptes (constant veritats al poble, enganys i mala pràxis política), per això mateix la població està patint més que en altres llocs europeus.

A més la posició de tota la ciutadania és una veu unida però els polítics es fan els sords per aferrar-se al seu lloc polític.

Continuant amb la corrupció i l'incompliment de la seva candidatura sense ser penats per això mateix.

Elisenda Cañizares Martínez.

Josep Maria Corretger Olivart ha dit...

Hola Elisenda,

Faltes:

Tot indicava, el correcte, tan temps (= 'tan' castellà).

Molt ben fet el primer exercici!

El 2,( a la darrera frase hi ha faltes, no l'entenc), 3 i 4 són correctes.

Exercici 5:

incorrecte. Cal explicar aquesta frase dins el text, què significa?

Exercici 6:

Faltes:

en el principi que, ha de ('tenir que/de' és castellanisme), d'ells mateixos, endarrerit, la crisi (singular), decisions, interessades.

Sumes set positius d'aquesta fitxa perquè els textos no superen les deu faltes. Vas millorant en l'escriptura!

Corregeix les faltes a la llibreta d'aula.

T'animo a seguir fent fitxes i participant als fòrums i remuntaràs posicions.

JM.

Alexandra Ponce Gómez ha dit...

1.
La política no és un conte
Joan Barril. El Periódico. 28 de novembre del 2012
El text comença explicant un conte on mostren l’autoadulació que es una persona al mirar-se al mirall i això ho fa tan sols per sentir-se tranquil•la i satisfeta.
D’altre banda, compara aquest conte, amb la realitat d’avui dia a Catalunya, y mostra que per exemple la televisió o la premsa seria aquest mirall per als polítics, ja que transmeten lo que aquests últims voles que la gent sàpiga, d’aquesta manera s’autoadulen ells mateixos dient “contes” a la gent.
Finalment, s’arriba a la conclusió de que no es necessita paraules boniques o frases fetes adequades per a cada situació, el que es necessita són fets.

2.
No he trobat cap paraula que desconegui del tex, per tan ho he entès bé al llegar-lo.

3.
Confirmar: ratificar/negar
Aïllament: separació/connexió
Orgull: satisfacció/ humilitat
Essencial: necessari/opcional

4.
indubtable
creat
velant
atribuir-se
intactes
Potència ( he triat aquest sinònim pel context)

5.
Compara la realitat de Catalunya amb com a vegades ens expliquen un conte y ho creiem y pensem que així les coses ja estan bé, i tot el contrari, s’ha de parlar les coses amb claredat y demostrant-les per a que així no es quedi tan sols en simples paraules.

7.
Personalment segueixo la política per les notícies, però si que vaig a votar. Ja que considero que hem d’exercir el nostre dret.
De totes maneres penso que tot plegat no serveix per res, la política avui día no soluciona res, ja que tan sols pensen en ells mateix i en el seu benestar i no miren pel benestar del poble.

Josep Maria Corretger Olivart ha dit...

Hola Alexandra,

Correccions:

és (verb 'ser'), D'altra banda, i (llatina), el que, volen, 'autoadulen' (no existeix), text.

Corregeix les faltes a la llibreta de classe.

Tens sis positius per aquesta fitxa. Gràcies per participar al fòrum i als exercicis.

Fòrum:

Doncs, per la meva part, cada cop penso que no aniré a votar. Ja estic tip de retallades i que els que governen reparteixin la riquesa com volen i sense retallar-se els seus sous, els pobres serem més pobres i els rics més rics.

Tornaran a augmentar els impostos amb el negoci del dia 1 de gener i anar passant, mentre tinguem diners, podrem seguir. Els que treballem mantenim els gairebé sis milions d'aturats del país, i això és molt dur!

JM.

Unknown ha dit...

1-Realitza un petit resum de vuitanta a cent paraules D'aquest text.


Les eleccions anticipades convocades per convergència han fet que el president sense voler-ho tornès a la realitat de manera indesitjable.

Raons molt diverses van causar aquest mal somni al senyor MAS, en primer lloc la seva auto-proclamació com a salvador i alliberador de la nació catalana, sense que cap Català li hagués encomanat portar a terme aquesta missió.

En segon lloc la seva mala gestió, atès que ha provocat gran malestar en la població, i L'augment de L'interès dels joves per la política, va fer que gran part del poble digués prou.

Finalment, malgrat tot el president encara té L'oportunitat de corregir els errors comesos.



2-Cerca i anota quatre paraules que desconeguis del text i anota el seu significat.


1-Incòlumnes: intactes (no he trobat cap definició de Incòlumnes al diccionari català)
2-Ungit: Nomenat (No he trobat cap definició de UNGIT al diccionari català)
3-Pragmàtic: Persona Que atén solament als fets, que no té en compte sinó les conseqüències pràctiques
4-Trinxera :
-Excavació llarga i més o menys estreta, la terra extreta de la qual hom fa servir de parapet, que serveix per a protegir els soldats contra el foc dels enemics.
-Gavardina amb cinturó, semblant a les que usaven els militars a la Primera Guerra Mundial.



3-Busca quatre mots al text i escriu un sinònim o un antònim de cadascun.



1-reforç : ajut (sinònim)
2-absentisme : Participació (antònim)
3-essensial : important (sinònim)
3-glòria : fama (sinònim)




4-Pensa un sinònim dels mot pintats en lila. L'has d'escriure respectant la persona i mode verbal. Si algú ja l'ha respost, cerca altres sinònims sense repetir-los.



1-Cert: Veritablement
2-Forjat: Creat
3-entelat: ceguetat
4-apropiar-se : apoderar-se
5-incòlumnes : intactes
6-ungit : Nomenat
7-possibilitat: ocasió



5-Quin sentit té L'oració pintada de verd dins L'article?


Catalunya no pot continuar ignorant els seus problemes, la classe política ha de canviar de rumb, deixar enrere les falses promeses i treballar per resoldre el veritables problemes del país.



6-Fòrum: segueixes la política per la premsa i notícies? Vas a votar? Què en penses de tot plegat?



Realment intento seguir el que passa al meu voltan dia a dia en les notícies, encara que no puc dir que m'agradi gaire la política.
No voto perquè no tinc el dret a votar atès a que sóc immigrant, però encara que jo tingués aquest dret no aniria a votar ja que el polítics fan el que volen quan volen i només poden presentar-se a les eleccions persones preseleccionades per la classe política i que tinguin i rebin el suport dels bancs.

A més a més els polítics immediatament desprès de ser elegits no consulten el poble en res, prenen totes les decisions ells sols, i per mi això és una dictadura encoberta, en una democràcia real el poble ha de participar en totes les decisions importants que es prenguin convocant tots el referèndums que facin falta i que el poble pugui fer dimitir al president quan vulgui en qualsevol moment si no está a L'altura del seu càrrec, no només anar a a votar cada x anys.
Per a mi tot plegat és un teatre, on el poble és L'espectador, els polítics els actors i els bancs els directors.

Josep Maria Corretger Olivart ha dit...

Hola Abdellatif,

Correccions:

tornés, autoproclamació, l'oportunitat.

essencial.

Tens tres positius.

JM.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;