diumenge, 3 de juny del 2012

Rinrí Capgròs. Conte d'arreu del món. Adreçat a tot l'alumnat.






RINRÍ CAPGRÒS

Conte tradicional de Colòmbia


Hi havia una vegada un capgròs anomenat Rinrí que un matí de primavera sortí de la seva casa amb: barret, corbata, camisa de seda, pantaló de franel·la, armilla daurada i sabates de xarol. La seva mare, la granota, en veure’l, li preguntà si anava de boda o a alguna reunió. Però Rinrí Capgròs no li féu ni cas, i marxà amb el barret de costat i amb molta presumpció.

Recollí al seu amic el ratolí Pelí i plegants anaren a casa de la senyora rata a beure cervesa, a tocar la guitarra i a cantar cançons d’amor. La senyora rata, que era bona balladora, es marcà alguns balls amb sabates de tacó, cantà cançons antigues i va beure anís per entonar la veu. Rinrí Capgròs, que era tan presumit com bon bebedor, demanà a la seva amfitriona diverses gerres de cervesa per a refrescar la gargamella i tocar la guitarra amb més afinació.

Però quan més es divertien, arribà la mare gata, i per agafà per una pota al ratolí Pelí i pel bescoll a la senyora rata, i d’una mossegada se’ls empassà. Rinrí Capgròs sortí per la finestra, però quan semblava salvat, donà una salt desafortunat i anà a parar al bec de la mare gata, que fins i tot amb el barret se l’engolí.

(Traduït de Cuentos del mundo, n.27, de Sofía Sánchez, dins 20 minutos)

(Dibuix de: Maria Paulina Rodríguez)


!!EXERCICIS:

-Resumeix aquest conte d’arreu del món amb quatre o cinc línies.

-Cerca al diccionari dues paraules que desconeguis del conte i anota aquí el seu significat.

-Pots extraure algun ensenyament per a la quotidianitat d’aquest conte? Quin?

-Aporta un conte en català que t’agradi i adjunta’l aquí.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;