dimecres, 26 de febrer del 2020

Diferenciem la novel·la policíaca de la novel·la negra. Adreçat a tothom


Àlex Martín Escribà, filòleg estudiós de la novel·la negra en una entrevista per a La Vanguardia encartada en el reportatge “Detectius recorrent la ciutat”, en motiu del festival “BC Negra” 2020 va comentar les principals diferències entre la novel·la policíaca i la novel·la negra. Dos gèneres que sovint es confonen l’un amb l’altre, tot i formar part del mateix pastís, són ben diferents. Tanmateix, queda ben clar, que sense la novel·la policíaca, potser no hauria existit la novel·la negra, qui sap. Avui dia, totes dues tipologies de novel·la gaudeixen de bona salut, prova d'això, són els nombrosos festivals que s'estan realitzant any rere any i de nombrosos escriptors/es que s'aventuren a escriure alguna novel·la negra.

1. Novel·la policíaca
-Neix al segle XIX, amb el relat d’Edgar Allan Poe “Els crims de Rue Morgue” (1841).
-Literatura de la seguretat.
-Desafiament intel·lectual: la denúncia o descobriment d'un crim a desxifrar.
-S'estructura en tres parts: la denúncia o descoberta d'un crim, la recerca del mòbil i la localització de pistes per reconstruir els fets, la hipòtesi resolutòria del cas.
-Té un component lúdic i de distracció.
-Els detectius resolen casos amb les seves genialitats, mètodes particulars d'investigació, d'observació i deducció i gran perspicàcia.
-El policia és un superheroi, té unes capacitats superiors a la resta dels humans: de tipus analític i deductiva innata.
-La justícia i la llei s’identifiquen.

Autors/es: 
Edgar Allan Poe, Agatha Christie, Georges Simenon, Arthur Conan Doyle, Jaume Fuster, Manuel de Pedrolo, Rafael Tasis, Maria Aurèlia Capmany, Maria-Antònia Oliver, Ferran Torrent, .

2. Novel·la negra
-Neix al segle XX, als Estats Units.
-Novel·la de la inseguretat.
-Fa crítica o denúncia social.
-El protagonisme esta compartit entre detectius, policies i criminals.
-Aprofundeix en la psicologia dels personatges i la descripció dels ambients on es mouen.
-En algunes obres sobresurt la problemàtica de l'individu marginat pel sistema social i econòmic, i pel fatalisme que l'aboca a convertir-se en assassí.
-Té finals infeliços.
-Els personatges són uns perdedors.
-L’antiheroi, algú que pateix i ho passa malament. S’equivoca i dubta.
Aquest és un petit tast, perquè quedin ben clars les principals caraterístiques entre ambdós gèneres. Ara us toca a vosaltres investigar una mica més.

Autors/es:
Dashiell Hammett, Raymond Chandler.

!Tipologia de novel·la policíaca:


(Imatge extreta de: Google.es)


EXERCICIS:
1. Explica les principals diferències entre la novel·la policíaca i la novel·la negra. Si cal realitza una recerca per la xarxa per ampliar coneixements i completar la informació d'aquesta fitxa.

2. T’atreveixes a esmentar autors/es catalans que hagin escrit novel·la policíaca i novel·la negra?  I d'internacionals? Esmenta’n alguns de cada tipologia.

3. Troba detectius que s’hagin fet famosos per protagonitzar novel·les policíaques i d’altres per aparèixer en novel·les negres, tant de catalans o espanyols, com d'internacionals.

4. Per què s’anomena novel·la negra a l’altra tipologia de novel·la?

5. Escull un/a autor/a de novel·la negra en català i presenta alguna obra seva d’aquesta tipologia.

6. Realitza una portada per a una obra de novel·la negra.

7. Fòrum: t’atrau el gènere policíac? Per què? Per quin et decantes més, per la novel·la policíaca o per la novel·la negra? Raona la teva resposta.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;