dilluns, 17 de febrer del 2020

Conte amb valors: "El llorer". Adreçat a tothom

A prop d’un rierol d’aigües cristal·lines hi havia un petit bosc replet d’arbres i plantes. Tots gastaven les seves energies en ser més alts i grans, amb moltes flors i aromes, per la qual cosa, quedaven dèbils i tenien poca força per a fer emergir les arrels. En canvi, un llorer va dir:

-“Invertiré la meva saba per a tenir una borra arrel, així creixeré i podré donar les meves fulles a tots els que em necessitin”.

Les altres plantes estaven molt orgulloses de ser belles i no deixaven d’admirar-se i de parlar dels encants d’unes i altres, i se’n reien de la resta. El llorer sofria a cada instant aquelles burles. Però ell estava convençut del contrari, desitjava tenir una bona arrel per a què les seves fulles creixessin saludables.

Un bon dia es desencadenà una terrible tempesta i sacudí i esbufegà sobre el bosc. Les plantes amb flors es van veure tan fortament colpejades que, per més que cridessin, no pogueren evitar que el vent les destruís. En canvi, el petit llorer, com que tenia poques branques i molta arrel, amb prou feines va perdre unes quantes fulles. Fou llavors quan tots comprengueren que allò que ens manté ferms en els moments complicats no són les aparences, sinó el que està ocult a les arrels, dins del teu cor… és la teva força interior. 


 (Conte traduït de la revista «Pronto»)
(Imatge extreta de: En blau)
(Traducció: Josep Maria Corretger)


EXERCICIS:

1. Realitza un resum d’aquest conte amb valors.

2. La paraula “aroma” és masculina o bé femenina en català?

3. Explica amb una línia a tot estirar el significat de cada paraula de color lila.

4. Què significa la frase: “Un rierol d’aigües cristal·lines”?

5. Pensa i escriu el nom d’un camp semàntic que amaga aquest conte, i troba les seves branques, algunes paraules que hi apareixen i en formen part.

6. Esmenta algunes partícules que indiquen temporalitat i apareixen al conte.

7. Llegeix i extrapola aquesta frase del conte a la realitat. A què es pot aplicar en els nostres dies?

“Les altres plantes estaven molt orgulloses de ser belles i no deixaven d’admirar-se i de parlar dels encants d’unes i altres, i se’n reien de la resta”.

8. Aporta alguna qüestió més que desitgis i que aparegui implícita al conte.

9. Comenta la present sentència que apareix dins del conte:

“Fou llavors quan tots comprengueren que allò que ens manté ferms en els moments complicats no són les aparences, sinó el que està ocult a les arrels, dins del teu cor… és la teva força interior”.

10. El llorer és el protagonista d’aquest conte. Cerca una mica d’informació, una imatge i presenta’l a la resta de companys/es.

11. Realitza una il·lustració que representi aquest conte amb valors i exposa-la a la teva aula.

12. Fòrum: expressa la teva opinió sobre aquest conte amb valors. Què t’ha semblat? Quins aspectes es poden treballar a tutoria amb aquest conte? Per què? Com en treballaries un? Raona les teves respostes.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;