dilluns, 16 de gener del 2012

Pràctica de resumir (1). Adreçat a Batxillerat i PPAS.

(L'artista: Moha Elghazoui, 2n B)


En aquesta fitxa repassarem una de les preguntes bàsiques en tot examen. Com resumir i escriure sinònims intercanviables al context del text. Si no recordes els punts essencials per resumir de manera correcta, cerca als arxius del blog i dóna una lectura a la fitxa.


!! EXERCICIS:

  1. Llegeix el text i redacta un breu resum de les idees principals en vuit línies.
  2. Escriu un sinònim de cada paraula assenyalada.
xollo, sotmetre’s, entranyables, esperpents.



Mare, vull ser estàtua
Dilluns, 10 de gener del 2011 Ramón de España .El Periódico de Catalunya.
Desenganyem-nos, amics: la vida de l'estàtua humana no és cap xollo. Tot el dia al carrer, vestit de mamarratxo, passant fred a l'hivern i calor a l'estiu, mantenint una immobilitat antinatural que només s'interromp quan algú deixa caure una moneda a la gorra… La vida de l'estàtua humana és tan avorrida i desesperant com la del controlador aeri o la del cobrador de peatges a l'autopista. I si el consol del controlador és el sou i el del cobrador la garita, jo diria que el de les estàtues és una certa idea de la bohèmia de sempre, aquella vida lliure, sense caps, sense lligams, ara aquí, ara allà, i en què l'intercanvi de garrotades amb els col·legues per una bona ubicació no sigui més que una pega de l'ofici.
Ni això els quedarà a les estàtues humanes de Barcelona amb la nova regulació municipal que els ve al damunt. Ara caldrà sotmetre's a un examen artístic (com si exercir de Don Tancredo a la Rambla tingués més a veure amb l'art que no pas amb la fam), obtenir el preceptiu carnet de semovent alternatiu i treballar per torns. Sóc conscient que llançar al mar les nostres entranyables estàtues humanes o estovar-les així que es posin la disfressa no sona gaire democràtic, encara que molts ho hauríem preferit (estenent aquest tractament a altres col·lectius no menys molestos, com ara els grafiters, els patinadors del Macba o els ciclistes de vorera). Però ja se sap que el nostre ajuntament s'ha cregut que vivim a la fàbrica de xocolata de Willy Wonka.
No sé què farà en relació amb aquesta qüestió el doctor Trias una vegada que, previsiblement, hagi aconseguit l'alcaldia el 22 de maig, però ja reso perquè a cap dels seus sequaços se li acudeixi la brillant idea de donar un to patriòtic a aquestes estàtues humanes, substituint els desideologitzats esperpents d'avui en dia per mites patris; cosa que, francament, no sé com és que no li va passar pel cap al conseller Huguet, que veia un barret mexicà a la Rambla i li agafava una lipotímia. ¿S'imaginen una Rambla plena de sòsies de Roger de Llúria, Rafael Casanova, Lluís Companys, Pau Casals, el Timbaler del Bruc i el Caganer? Si ni amb això els estrangers entenen el fet diferencial, jo ja no sé què més hi pot fer el consistori.

3. Explica la següent frase dins el context de l'article. En una línia.
"¿S'imaginen una Rambla plena de sòsies de Roger de Llúria, Rafael Casanova, Lluís Companys, Pau Casals, el Timbaler del Bruc i el Caganer?"
4. Redacta un antònim de les quatre paraules de l'exercici 3.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;