dilluns, 2 de gener de 2012

Alt, ample i agut. Conte. Adreçat a tot l'alumnat.

ALT, AMPLE I AGUT

Conte popular de l’antiga Txecoslovàquia

Mitjançant un retrat, un príncep s’enamorà d’una princesa captiva. Sense perdre ni un minut, el jove sortí per a alliberar-la de les urpes d’un mag malvat.

Després de creuar diversos ponts, llacs i muntanyes es trobà amb tres singulars personatges, que li oferiren ajuda. El primer s’anomenava Alt, i era tan prim com una girafa. El segon era Ample, tan rodó com un barril. El tercer, Agut, tenia uns ulls tan penentrants com els d’una àguila. Els quatre arribaren al palau del mag, on es trobaren amb milers de prínceps convertits en estàtues. I de cop aparegué el mag. Al príncep li proposà el següent: “Amagaré a la princesa i, si la trobes, serà teva. Però sinó, acabaràs convertit en una estatua més”.

L’ànim del príncep decaigué, però Agut, amb els seus ulls lluents, es concentrà de tal manera que descobrí l’amagatall. La princesa estava en mig d’un llac profund lligada a la copa d’un arbre. Es dirigiren fins allí. I llavors, Ample es va beure el llac sencer, mentres Alt allargava la mà i salvaguardà a la princesa. El mag, emprenyat, es convertí en un corb i sortí volant. Se celebrà una gran boda, a la qual foren convidats Alt, Ample i Agut, els quals després continuaren el seu camí.
(Traduït de Cuentos del mundo, n. 15, de Sofía Sánchez, dins 20 Minutos)(Imatge extreta de: fondosypantallas.com)
!! EXERCICIS:-Si haguessis estat al lloc d’Alt, Ample i Agut, hauries ajudat al príncep enamorat?-Aquests tres personatges anteriors podrien formar clarament part d’una ONG d’avui dia?

-Realment ajudem a les persones que tenen problemes? Com ho veus, ens hauríem d’ajudar més els uns als altres?-Pots extraure algun ensenyament de la lectura d’aquest conte.-Realitza un resum de quatre línies d’aquest conte.-Aporta un sinònim i un antònim de captiva.-Què t’ha semblat aquest conte? T’ha fascinat o no i per què?-Pots realitzar la teva petita aportació i cerca un petit conte ni que no sigui d’arreu del món que tingui riquesa de significat.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;