dimecres, 3 d’agost del 2011

Capell Brillant. Un conte per a l'ESO.



CAPELL BRILLANT
Conte tradicional dels indis de Canadà



Capell Brillant era un mag i remeier indi molt poderós. Tot aquell que el coneixia es tornava feliç i savi. Però quan practicava molts dies seguits la seva màgia, es cansava i era vulnerable. Molt proper a casa seva vivia un mag malvat que li tenia ràbia perquè era estimat per totes les tribus. Vet aquí que un dia Capell Brillant s’absentà del poblat per ajudar a uns caçadors, i quedà esgotat. Mentrestant, el mag dolent segrestà a la seva àvia, al seu germà i als seus gossos, i se’ls emportà riu amunt. Quan Capell retornà, li faltava la seva màgia per lluitar.

Durant diversos dies estigué entonant cants ancestrals fins que reuní les forces necessàries com per a pujar als lloms a una balena i remuntar el riu. Aviat trobà pistes: un bocí del vestit de la padrina i les petjades i excrements dels seus gossos el portaren fins a l’amagatall. Pel matí, el germà de Capell es posà a tallar llenya i aquest pogué apropar-se i comentar-li que encoleritzés molt al mag malvat. El germà així ho féu i el malvat s’enfenollí tant que la seva màgia s’esfumà. De res li serví invocar els seus poders: Capell el féu desaparèixer d’una plomada i amb una bocada de fum pudorosa.

Extret de “Contes del món”, n. 6, de Sofía Sánchez, dins “20 minutos”.
!! EXERCICIS:




-Realitza un resum de cinc línies d’aquest conte d’arreu del món.




-Cerca cinc noms, cinc verbs i cinc adjectius.




-Busca al diccionari quatre mots que desconeguis d’aquest text, anota el seu significat i redacta una oració amb cadascun.




-Escriu un sinònim i un antònim de:
remeier, poderós, ràbia, s’absentà, esgotat, remuntar, encoleritzé, enfenollí, s’esfumà, invocar, pudorosa. Pensa que han de ser completament intercanviables dins del text.



-Explica el significat de la paraula capell?




-Com haguessis actuat al lloc de Capell Brillant?




-Creus que la màgia és real o que simplement és un engany? Justifica la teva resposta.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;