dimecres, 17 d’agost del 2011

El sabater de Dratewka. Un conte per a l'ESO.



EL SABATER DE DRATEWKA

Conte tradicional de Polònia


Un jove sabater sortí del seu poble. Pel camí trobà unes formigues, molt tristes perquè un ós els havia destruït el seu formiguer. El sabater les ajudà a reconstruir-lo, i les formigues s’oferiren a retornar-li el favor.

El sabater continuà el seu camí i trobà unes abelles amb el mateix problema que les formigues. El jove també les ajudà, i les abelles prometeren ajudar-lo en un futur.

Més endavant, el sabater s’assabentà que la filla del rei estava al castell d’una bruixa. El jove decidí socórrer-la. Però la bruixa el tancà en un pudorós calabós amb un sac d’arena barrejada amb llavor de rosella i li digué que si no aconseguia separar ambdues coses, li tallaria el cap l’endemà. El jove pensà en la seva mort. Però arribaren les seves amigues les formigues i l’ajudaren a superar la prova. La bruixa quedà astorada.

Llavors, el portà a una habitació on hi havia tretze donzelles amb el rostre cobert: el sabater havia de descobrir quina era la princesa. El jove es desanimà, però veié a una abella que es posà sobre… la més dolça, la vertadera princesa. Quan el sabater li descobrí el rostre, la bruixa es convertí en un corb.

Els joves s’enamoraren i visqueren envoltats d’animals i de roselles.





Extret de “Contes del món”, n. 7, de Sofía Sánchez, dins “20 minutos”.




!! EXERCICIS:




-Trobes adecuada l’actitud del jove sabater al llarg del conte? Per què?




-Escriu una nova versió d’aquest conte canviant els elements que creguis convenients.




-Cerca un sinònim i un antònim de: s’assabentà, socórrer-la, astorada. Si pots conserva el gènere i nombre del text, per tal que siguin intercanviables.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;