dimarts, 23 de febrer del 2010

Un conte d'arreu del món per a l'ESO. La cova d'en Xeroi.


LA COVA D'EN XEROI
(Menorca)

La llegenda diu que, ja fa molts anys, l'illa de Menorca, com totes les costes de la Mediterrània, estaven amenaçades per una colla de pirates que atacaven els ports i les naus.

Conten els que ho saben que una vegada hi va haver, davant de la costa de Cala en Porter, una ferotge batalla entre un galió pirata i un vaixell menorquí. I expliquen que els pescadors van lluitar amb tanta empenta que van aconseguir derrotar la nau i la van fer fugir mar endins. En el trasbals de l' escapada van descuidar-se de recollir un dels seus tripulants. Aquest era el pirata Xeroi.

En Xeroi, en veure's abandonat al mig de l'aigua, es va acostar a l'espadada costa i amb penes i treballs es va enfilar per la roca fins a. arribar a una cova oberta de cara al mar del tot inaccessible des de terra.

S'hi va refugiar i es va convertir en la seva nova llar. Ningú no coneixia la cova ni sabia on era en Xeroi i ell s'esmunyia cap als camps i les masies per robar-hi el menjar que necessitava per sobreviure. La gent prou que ho notava i buscaven , on es podia amagar aquell lladre tan astut, però ningú no en sabia l' amagatall.

Un dia en Xeroi rondava una masia i de cop hi va veure una al·lota preciosa, rossa com un fil d'or, de pell blanca i delicada. Només de veure-la se'n va enamorar. Va quedar tan boig d'amor que una nit va arribar fins al mas i la va raptar.

Tot el poble es va posar a buscar la noia, però no en van trobar cap senyal enlloc.

La xicota al començament es va espantar molt veient que estava en mans d'un pirata, per les coses que se n'explicaven al poble.

En Xeroi era un home ben plantat i la tractava amb tanta delicadesa i amor que ben aviat va començar a estimar en Xoroi i a ser feliç en aquella cova.

Així van viure feliços durant molts anys, amagats en aquella cova que era el seu refugi i la seva llar.

La gent del poble no es va oblidar de la noia, però ja no sabien on buscar-la.

Un hivern molt fred va nevar a Menorca, cosa molt estranya a l'illa. No tenien menjar des de feia dies i en Xeroi va haver de sortir a buscar noves provisions. Les petjades que va deixar sobre la neu fresca van delatar el seu amagatall.

La gent del poble en van seguir el rastre i van trobar la cova i la família que s'hi amagava.

No se sap ben bé que va passar, però expliquen que en veure's descoberts van saltar a l' aigua i van fugir mar enllà.

Diuen que les nits de lluna plena es pot veure la silueta d'en Xeroi, que de tant en tant encara torna a la seva cova on va viure feliç.

FI.

!!EXERCICI:
-Escriu un breu resum de cinc línies sobre el conte del Xeroi. Cerca al diccionari cinc paraules que desconeguis, escriu un sinònim i un antònim de cadascuna. També pots redactar una oració amb cada paraula. Si mai viatges a Menorca, pots visitar la cova d'en Xeroi, sí, la de la foto!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;