dijous, 6 de juny del 2019

La família. Adreçat a l'Aula d'acollida i a 1r cicle d'ESO


Avui a l’Aula d’acollida aprendrem una mica de vocabulari sobre la família. És una mica enredat, emperò, amb una mica d’esforç ho anirem entenent, perquè si ara us pregunto qui és... el nebot? I la nora, què em direu? Ho sabríeu explicar? Doncs, la nora seria la dona del fill i el nebot/oda seria el fill/a d’un germà. Convé que ens familiaritzem amb algunes d’aquestes paraules, perquè en el nostre dia a dia, s’empren molt i cal saber de qui estem parlant exactament.


Recorda:
.A Barcelona al pare o a la mare del teu pare o mare en diuen: avi, àvia, en canvi a les terres de Lleida: padrí/ina i al país valencià: iaio, o fins i tot, avis.
.Si la parella del teu pare o mare ha mort i es tornen a casar, en relació als fills s’anomenen: padrastre, madrastra.
.El pare del teu rebesavi s’anomena quadravi.

                                          (Imatges extretes de: Delejot i Català per ser feliç)


EXERCICIS:
1. Qui és el/la: padrí, tieta, besavi, nora, neboda, nét, cosina, besnéta, gendre, quadravi, madrastra? Si cal ajuda’t d’Internet.

2. Dibuixa el teu arbre familiar més proper i anota les etiquetes de cada familiar: padrí/ina, pare/mare, germà/ana, tiet/a, cosins/ines...

3. Completa les següents oracions sobre el parentiu:
.El meu pare és...
.Tinc una germana molt...
.Avui la meva mare...
.L’altre dia no vaig poder trobar...
.El meu ... va anar a la guerra.

4. Crea una gamificació per tal de treballar el parentiu.

5. Saps el nom del familiar amagat? Respon a la pregunta: qui és...?
.La germana del teu pare:
.La filla del teu germà:
.La mare de la teva mare:
.El pare del teu besavi:
.La dona de la filla:

6. Fòrum: t’agradaria realitzar el teu arbre genealògic? Consultar llibres i trobar els teus orígens familiars? Ho has fet alguna vegada? Et va fascinar l’experiència? Quins inconvenients et van sortir si ho vas fer. Raona les teves respostes.


7. Opinió: actualment, s’ha obert un debat per tal d’acceptar el matrimoni entre dos homes o bé, dues dones. L’església sempre ha estat en contra d’aquest fet. Què en penses? Creus que ha de ser únicament una decisió política o únicament ha de ser religiosa? Per què? Raona les teves respostes.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;