dilluns, 18 de gener del 2016

Les orenetes porten la primavera. Un conte d'arreu del món. Adreçat a tothom

LES ORENETES PORTEN LA PRIMAVERA
Conte tradicional de França
Fa molts segles, la Terra era un lloc ombrívol i trist. Les persones es gelaven de fred i l’alegria brillava en la seva absència. Llavors, el Creador s’apiadà dels humans i els envià les orenetes perquè alegressin amb els seus cants i vols la Terra. Aquests bells ocells començaren a fer nius a les teulades de les cases, a cantussejar i a voletejar pertot. I, misteriosament, el sol s’encengué, els camps s’emplenaren de flors i bones collites, els vents càlids començaren a bufar i tot era molt més agradable.
Però a alguns humans no els agradava que les orenetes fessin niades a les seves teulades i iniciessin a destruir els seus nius amb gran violència i crueltat. Les orenetes es posaren tan tristes que deixaren de confiar amb els humans i marxaren de la Terra per sempre. Llavors succeí una desgràcia. Els arbres van asecar-se, el sol deixà d’escalfar, les flors i l’alegria desaparegueren…
Els humans, desesperats, pregaren al cel nit i dia, que tornessin les orenetes. Y posteriorment, el Creador tornà a compadir-se d’ells, emperò decidí que les orenetes només anirien a la Terra una vegada a l’any, per primavera.













(Traduït de Cuentos del mundo, n. 59, de Sofía Sánchez, dins 20 Minutos)
(Fotografia de: Josep Maria Corretger)

!!EXERCICIS:
  1. Realitza un petit resum d’aquest conte d’arreu del món.
  2. Què significa la frase feta: “brillava en la seva absència”?
  3. Les orenetes van perjudicar l’ecosistema de la Terra segons el conte? Argumenta-ho amb exemples.
  4. Cerca un sinònim de: començaren, llavors, però, humans, per tal de no repetir-los al text.
  5. Fòrum: penses que els humans som els principals causants de la foragitació de les orenetes? Per què? Necessitem els animals en el nostre dia a dia? Raona la teva resposta.
  6. Opinió: si poguessis escollir la teva mascota preferida, per cuidar-la i per tenir-la a prop teu, quin animal desitjaries? Justifica la teva resposta.
  7. Aporta o escriu un petit conte on el principal protagonista sigui un animal.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;