dissabte, 2 de gener del 2016

El bruixot Kaldoon. Un conte d'arreu del món. Adreçat a tothom

EL BRUIXOT KALDOON
Conte tradicional de Transilvània
Un granger vidu es veié a la ruïna sense més consol que el de la seva única filla, Maria. Anà a buscar treball a la ciutat, on es trobà amb un espectacle estrany de mags i equilibristes. El granger volgué allunyar-se de la bullícia, però un jove misteriós, que es feia anomenar el príncep de Kaldoon, el retingué.
-“No és això el que has vingut a buscar?”, li preguntà el jove mentres grapejava unes monedes d’or.
-“Si vols sortir de la ruïna em lliuraràs la teva bella filla en matrimoni”.
El granger accedí, emperò quan li portà la notícia a Maria, aquesta es posà tan trista que perdé tota la bellesa i resplendor, perquè realment estava enamorada de Florià, un noi del poble. Quan el príncep Kaldoon anà a buscar a la seva promesa i la veié tan desmillorada, li digué al granger que això no era el que havien acordat. Acte seguit, raptà a la noia a lloms del seu cavall. L’enamorat Florià sabia que el tal Kaldoon no era un príncep, sinó un bruixot i que la seva estimada corria un gran perill. Així és que després de molt cavalcar, logrà trobar-la en una cova, i aprofitaren una becaina del bruixot per fugir. Després es casaren i la noia perdonà el seu pare.


(Traduït de Cuentos del mundo, n. 56, de Sofía Sánchez, dins 20 Minutos)
(Imatge extreta de: vilanova.cat)

!!EXERCICIS:
  1. Escriu un petit resum del conte “El bruixot Kaldoon”.
  2. Explica el significat dels mots següents dins el context: bullici, becaina, equilibrista, grapejar, desmillorar, llom.
  3. Cerca tres noms, tres verbs, tres adjectius i tres adverbis al conte.
  4. Pensa i escriu un sinònim de: ruïna, bullícia, misteriós, grapejava, lliuraràs, retingué, desmillorada.
  5. Posa’t al lloc del granger vidu. Com haguessis actuat davant de la proposta del bruixot Kaldoon? I si et trobessis al lloc del bruixot, què haguessis fet al respecte? Raona les teves respostes.
  6. Opinió: pots extreure alguna mena de moralitat d’aquest conte d’arreu del món. Comenta-la.
  7. Fòrum: creus que existeix l’amor? El veus com una cosa forçada? Per què sempre hi ha algú que s’oposa a les històries d’amor veritable? És per gelosia?
  8. Realitza un text de cent paraules amb un títol i una estructura de paràgrafs explicant les temes sensacions sobre l’amor vertader.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;