dimecres, 6 de gener del 2016

El jove del retrat. Un conte d'arreu del món. Adreçat a tothom

EL JOVE DEL RETRAT
Conte tradicional del Bàltic
Un jove mariner trobà un buc fantasma a la deriva. En abordar el vaixell, es topà amb una una sèrie d’objectes inservibles… menys el retrat d’una misteriosa jove que semblava mirar-lo des del fons de l’ànima. El mariner penjà el quadre a casa seva i des de llavors ja no se sentí tan sol, perquè la jove, a més d’observar-lo, feia el menjar i les tasques de la llar quan ell estava fora. Llavors el mariner visità a una bruixa:
-“Si vols que la jove es quedi amb tu, espera a què surti del quadre, i després guarda el marc buit, tancat amb clau, al soterrani”.
El mariner va seguir el consell i al cap de pocs dies es casà amb la jove. En nou mesos tingueren un fill que també es féu mariner. Visqueren feliços durant molts anys fins que el mariner, vell, morí. Aquella nit, quan la dona preparava la mortalla, trobà la clau del soterrani, on descobrí el marc i retornà al quadre on sempre havia estat. Quan el fill tornà d’una llarga travessia, cercà els seus pares per totes les bandes, fins i tot al soterrani, on retrobà el retrat de la seva mare molt més jove. Després ho va entendre tot: penjà el retrat al seu vaixell i d’aquesta manera la seva mare regressà al mar.


(Traduït de Cuentos del mundo, n. 57, de Sofía Sánchez, dins 20 Minutos)
(Imatge extreta de: cuentossintinta.blogspot.com. Pintat per: Franz Von Stuck)

!! EXERCICIS:

  1. Explica amb les teves paraules de què tracta aquest conte.
  2. Cerca un sinònim de: regressar, després, entendre, consell.
  3. Comenta el significat d’una paraula que hagis après en aquest conte.
  4. Fòrum: en algunes cultures alguns indígenes pensaven que si algú els realitzava una fotografia els robava l’ànima. Penses que això era una creença o que podia tenir quelcom de veritat? Raona la teva resposta.
  5. Opinió: et sents còmode/a quan algú et realitza una fotografia, ara que s’ha posat tant de moda fer-ne a tota hora per penjar a Internet o fer-se autofotografies?
  6. Coneixes alguna llegenda? D’on provenen? El saber popular de la gent hi té a veure?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;