divendres, 17 d’abril de 2015

"Demà passat, passat demà i demà passat, no l'altre". Adreçat a tothom

En català és tant correcte dir: "Passat demà" com "demà passat", o en referència al dia que vindrà dos dies després: "demà passat no, l'altre" o "demà passat l'altre", per referir-se al dia dos després de demà.

Comento aquest dubte, atès que, molta gent empra a nivell oral: "demà passat, no l'altre" o "demà passat l'altre" i llavors, tot i emprar-les, alguns diuen que a nivell escrit  són incorrectes, quan de fet, totes dues formes són correctes, tant a nivell oral com escrit.

Per tant, en català podem dir:

"Passat demà" o "demà passat".

i

"Demà passat no, l'altre" o "demà passat l'altre".

Tot i que, "passat demà" o "demà passat" i "abans-d'ahir" es consideren un calc del castellà, són correctes normativament i les podeu trobar als diccionaris normatius.


!Abans-d'ahir: (Com a adverbi), el dia anterior al d'ahir.
!Abans-d'ahir l'altre o abans-d'ahir no l'altre: el dia anterior al d'abans-d'ahir.


En valencià es diu:

"Despús-demà": el dia anterior al d'ahir.

"Despús-ahir": a la nit anterior a la darrera que ha passat.

"Despús-anit": a la nit despús-ahir.

"Hui": avui.


N.B. Podeu revisar un article interessant sobre aquest tema a:

http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/5-cultura/19-cultura/314502-despus-dema-i-dema-passat-o-passat-dema-despus-ahir-i-abans-dahir.html


http://vigilant-far.blogspot.com/2012/03/paradoxes-linguistiques-12-abans-dahir.html(Imatge extreta de: diarieducacio.cat)!!EXERCICIS:


1. Realitza una oració amb:

demà passat, passat demà, abans-d'ahir, demà passat no, l'altre.


2. Aporta dues paraules que diem malament en l'oralitat i per culpa d'això ens pensem que són correctes en català i fins i tot, les escrivim malament. Raona la teva resposta.

3. Fòrum: penses que l'oralitat dificultat i ens crea dubtes en l'escriptura? Penses que si molts productes estiguessin etiquetats també en català parlaríem millor? 2 comentaris :

Francesc Fortuny ha dit...

Enhorabona pel vostre blog. Esteu duent una tasca magnifica des de fa molts anys. En el meu cas fa dos mesos que he encetat un projecte que pot tenir punts en comu amb el vostre:

http://tutorialsencatala.com

M'ajudaria força poder comptar amb el vostre consell, ajut i experiència.
.

Josep Maria Corretger Olivart ha dit...

Benvolgut Francesc,

Moltes gràcies per les teves paraules. Mantenir un blog són hores i dificultats, a més d'ocupar-te hores i hores per ajudar als altres, mentre podries fer d'altres coses, som tots dos una mica altruistes.

Si et puc ajudar amb quelcom, pots comptar amb mi, per dubtes o el que sigui, així com també pots afegir si vols el meu blog enllaçat dins del teu directori de blogs,hi ha molta gent que no el coneix.

Una forta abraçada.

JM.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;