dissabte, 19 de maig de 2012

Tir Na N-OG. Un conte d'arreu del món. Adreçat a tothom.
TIR NA N-OG

Conte tradicional d’Escòcia


Fa molts segles, a Escòcia existia un clan de guerrers anomenat Fianna. Defenien territoris, ajudaven a la gent i recitaven poemes. Però vet aquí que un dia, quan un guerrer que portava per nom Fionn, el seu fill Oisin i la resta de la banda descansaven en una muntanya, una dona atractiva sobre un cavall blanc se’ls acostà i els digué:“Vinc del regne de Tir Na N-Og a la cerca de marit”.

“Per ventura no hi ha ningú allí que estigui disposat a casar-se amb tu?”, preguntà Fionn.

“Sí, però vull casar-me amb el teu fill Oisin”, contestà la jove.El jove Oisin, que s’havia enamorat bojament, es casà amb ella i marxaren al seu regne, en el qual mai s’envellia. Oisin visqué feliç molt de temps, fins que decidí tornà a la seva terra. Però, abans, la seva muller l’avisà de què mai baixés del cavall.Escòcia havia canviat: camps i rius estaven secs i els boscos gairebé havien desaparegut. Oisin s’acostà a uns homes que intentaven traure una roca del camí. Aquests li digueren que els Fianna havien traspassat  feia molt de temps i que només s’escoltaven llegendes d’ells. Oisin s’entristí i començà a entendre. Però, abans de tornar junt amb la seva esposa, baixà del cavall per ajudar-los i… es convertí en un home envellit que ni tan sols podia moure’s.(Traduït de Cuentos del Mundo, n.24, de Sofía Sánchez, dins 20 Minutos)

(Imatge extreta de:  gonzalogamio.blogspot.com)!!EXERCICIS:

-Redacta un petit resum de tres a quatre línies d’aquest conte.-Com haguessis reaccionat si fossis Oisin en veure que la gent del seu poble havia desaparegut? Per què ja no quedaven coneguts?-Per què penses que la jove del cavall blanc es vol casar amb Oisin?


-T’agradaria viure al regne d’Oisin? Per què? Quins privilegis tenia viure allí i quins inconvenients?-Penses que envellir i fer-se gran és positiu o sempre voldries ser jove i no sumar anys? Per què?-Escriu cinc noms i cinc verbs i cinc adjectius que trobis al conte.


-Escriu un sinònim de les paraules en color taronja.


 
-Aquest conte, ensenya una mica de moralitat. Què has après? Justifica la teva resposta.


-Què t'ha fascinat més del conte?


-Reescriu el conte amb els mateixos protagonistes, però canviant el final.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;