dissabte, 24 de setembre del 2011

Debat. El coneixement del català. Adreçat a tot l'alumnat.



En els nostres dies s'ha obert un debat sobre el binomi català-castellà a Catalunya, cal fer immersió lingüística o no, és a dir, cal ensenyar en català i castellà, o és erroni i cal implantar més hores de castellà com desitgen alguns partits polítics espanyols. Sempre m'han ensenyat que aprendre una llengua 2 et farà millorar en la llengua 1, la teva pròpia llengua, per tant, fer una immersió sempre serà positiva per tot aprenent, més que no fer-se.

D'altra banda, penseu que en l'actualitat, el català pràcticament no existeix, té poca presència o simplement ni això: a les sales de cinema, als exàmens del carnet de conduir, en l'àmbit judicial, en premsa esportiva, i això és lamentable, en canvi, a Internet és una llengua de les més vives.

Segons dades aportades per la secretaria de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, el proppassat 22 de setembre del 2011, basades en l'informe del 2010 veurem que a Catalunya:

95% dels ciutadans de Catalunya entenen la llengua catalana.

78% dels ciutadans saben parlar el català.

81'7% dels ciutadans saben llegir en català.

60% dels ciutadans saben escriure en català.

En comparació amb aquestes dades, a Catalunya, observarem que:

99% dels ciutadans catalans entenen i saben parlar el castellà.

97% dels ciutadans saben llegir el castellà.

95% dels ciutadans el saben escriure.

El percentatge de castellanoparlants que s'han passat a la llengua catalana, com a llengua habitual, això vol dir, a parlar en català és del 13%.

(Font diari 20 minutos, 22 de setembre del 2011)


Llegeix les següents notítices:



http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/3-politica/17-politica/450129-el-coneixement-de-la-llengua-catalana-depen-de-lus-a-lescola.html














!! EXERCICIS:

-Expressa lliurement la teva opinió sempre que sigui respectuosa amb els altres, i aporti idees noves a cada intervenció.



-Realitza un resum de 100 paraules de la notícia que desitgis.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;