dijous, 31 de gener del 2019

"Fran González s'emporta el pot de Pasapalabra". Comprensió lectora. Adreçat a tothom


En aquesta nova comprensió lectora ens aturem en una notícia real, de fa poc temps, on Fran González al concurs «Pasapalabra» es va emportar una enorme quantitat de diners, després de molt sacrifici i esforç, emperò, mai es va donar per vençut i finalment, va lograr amb la seva saviesa el pot acumulat al programa.


"He après a obrir-me més a la gent

amb 'Pasapalabra'"

Fran González reconeix haver passat alts i baixos en el concurs


(Diego Porta / GTRES)


Francesc Puig BARCELONA

24 de gener del 2018


Més tranquil i relaxat, Fran González va gaudir ahir del seu moment de glòria. El dia després de completar el Rosco de Pasapalabra després 168 edicions (rècord de permanència en el concurs), l'asturià de 29 anys va fer una pausa en el rodatge dels especials del programa de Telecinco que han reunit els seus millors concursants per comentar davant la premsa com va viure aquesta gran jornada ja què pensa destinar els 1.542.000 "eurazos", com ell els anomena.

Tot i que els espectadors li van veure dimarts emportar-se El Rosco, Fran porta ja porta quatre setmanes amb el premi a la butxaca ja que el programa va ser gravat el 28 de desembre. ¿Temps suficient per assumir? "No és una cosa del que et puguis fer ràpidament a la idea perquè ha estat molt espectacular i fora del normal però espero que, a poc a poc, ho aniré portant millor amb la vida diària", diu en conversa telefònica amb La Vanguardia.

Preguntat sobre si en algun moment va arribar a dubtar que algun dia s’emportaria El Rosco, explica que va passar per èpoques de tot "perquè els nou mesos que he estat en el programa donen temps per passar per alts i baixos". Hi ha dies que ho veia tot negre "perquè qualsevol error, encara que sigui mínim, et pot marcar" i després dies que estava més de pujada "perquè tot sortia bé", però en general "he seguit una línia força regular i al final, amb una mica de sort, que sempre cal, he pogut obtenir el premi ".

Després de guanyar 1,5 milions d'euros, l'asturià es mostra feliç perquè "la meva família viurà amb comoditat tota la vida".

El seu triomf va ser seguit el dimarts per més de quatre milions d'espectadors, amb un 26,2% de quota de pantalla, l'emissió més vista en la història del concurs. Biòleg de professió, afirma que és temps de prendre un descans, tot i que ara està gravant aquests especials de Pasapalabra. En la seva ment té com a prioritat concentrar-se en el màster de Virologia que està estudiant des de l'octubre a Madrid i que li va complicar "una mica" la seva participació al programa "perquè tenia els dies més complets". "I després mai se sap, poden aparèixer nous reptes i no descarto tornar a participar en un concurs d'aquestes característiques", diu.

Fran es definia abans de participar en el concurs de Telecinco com un home tímid i introvertit però ara reconeix que el seu pas pel programa "m'ha canviat una mica la personalitat en el sentit que he après a obrir-me una mica més a la gent i fins i tot a explicar algun acudit ". Respecte a en què invertirà els diners, té clar que amb tal quantitat "podré ajudar a molta gent" i que "la meva família podrà viure amb folgança la resta de la vida". També té previst donar part a alguna oenagé ia seguir la seva formació.

Fran va arribar al programa amb un excel·lent bagatge de coneixements. Factor clau va ser la seva prematura afició per la lectura, que va començar als tres anys: "Recordo que llegia el diari amb el meu avi. Sempre m'ha agradat llegir, també veure pel·lícules o veure òperes, tot el que tingui a veure amb la cultura ".

Reconeix que durant la seva participació en Pasapalabra va intensificar el seu treball de documentació i que va repassar alguns tortells d'edicions anteriors."El comparo a un esportista que quan arriba a una fase final d'un campionat s'esforça a entrenar més per guanyar una medalla i també per estar més content de si mateix", conclou.

(Notícia extreta del diari La Vanguardia)


!!EXERCICIS:

1. Si t’has fixat bé, la notícia està encapçalada per una afirmació, però no té cap títol. Proposa un títol i justifica el perquè has escollit el que has escrit.

2. Realitza un resum de tres a cinc línies sobre la següent notícia.

3. En quantes edicions va participar Fran al programa Pasapalabra? Va ésser un rècord dins del programa?

4. Quina quantitat de pot es va emportar en Fran González? Escriu la quantitat en números i posteriorment, en lletres. Com els anomena ell?

5. El programa Pasapalabra s’emet en directe? Com ho saps?

6. Quines són les sensacions d’en Fran a l’hora de rebre el premi?

7. L’entrevista pel diari La Vanguardia com es va realitzar?

8. A què fa referència la present afirmació? «...en el programa donen temps per passar per alts i baixos". Contextualitza-la dins de la notícia.

9. Quina audiència va tenir el programa en què en Fran s’emportava el rosco?

10. Quina és la professió d’en Fran? I quins són els seus reptes de futur?

11. Com era en Fran de caràcter? L’ha canviat la participació al programa? Com?

12. Què farà amb els diners obtinguts amb el premi del programa?

13. D’on li venen a Fran aquest bagatge i afany pels coneixements?

14. Com es va preparar per al programa Pasapalabra?

15. Comenta la present afirmació dins del text. Aquest és refereix en Fran quan diu:
"El comparo a un esportista que quan arriba a una fase final d'un campionat s'esforça a entrenar més per guanyar una medalla i també per estar més content de si mateix".

16. Relaciona les següents xifres amb la informació corresponent del text.
29:                     168:                                    1.542.000:                             28:
1’5:                    26’2:                                   tres anys:

17. Crea una gamificació en format paper o digital per tal d’aprendre coses, com fa el programa Pasapalabra.

18. Opinió: què t’ha semblat el treball de comprensió lectora amb aquesta notícia real? Has vist algun cop Pasapalabra? t’ha agradat el programa? Et fascina veure programes per aprendre i posar-te a prova? Sinó, quins tipus de programa acostumes a mirar?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... { /* Bordes redondeados */ border-radius: 15px;